//

У Белграді відбулась презентація ініціативи щодо Дня християнських мучеників

Тема релігійної свободи була головною на засіданні спільного комітету Ради Єпископських Конференцій Європи та Конференції Європейських Церков. Щорічна зустріч двох організацій, що об'єднують католицькі єпископати, а також інші християнські церкви нашого континенту, цього разу відбувається в Белграді. Загрозу релігійної свободи цього сторіччя представив італійський соціолог релігії, професор Массімо Інтровіньє. Він є делегатом OБСЄ у справах боротьби з расизмом, ксенофобією, дискримінацією і нетерпимістю щодо християн і прихильників інших релігій.

 

Представник Організації Безпеки і Співробітництва в Європі згадував численні висловлювання Бенедикта XVI на тему релігійної свободи. Зокрема відзначив його останнє послання з нагоди Міжнародного дня миру і цьогорічного виступ для дипломатичного корпусу. Він висловив подяку Папі за його вказівки, що також мають величезне значення для міжнародних організацій, особливо таких важливих для захисту прав людини, як ООН чи OБСЄ.

 

Професор Інтровіньє обговорив загрози, згадані в цій промові Папи. Серед них: змішування релігійної свободи з релятивізмом, спроби усунути через ісламський фундаменталізм християн з Близького Сходу, напади фундаменталістського індуїзму і буддизму на християн, антирелігійні комуністичні режими в Азії, і, нарешті, "християнофобія", що поширюється на Заході. Делегат ОБСЄ презентував представникам Церков Європи свої пропозиції щодо створення Дня християнських мучеників, який запропонує цим організаціям 4 травня. Цей день вшановуватимуть не тільки в церквах, але, насамперед, в школах та інших державних установах з огляду на важливість цієї проблеми для всіх людей. Пропонована дата – 7 травня - на честь екуменічного Богослужіння в Колізеї, де цього дня Іван Павло II відзначив нових мучеників 2000 року Божого.

 

За матеріалами Radio Watykańskie