//

Церкву в публічних справах не вдасться закрити в захристії

«Багато хто хотів би сьогодні, щоб Церква мовчала, тому кожне її слово вважається інгеренцією в публічне чи політичне життя. Однак, Церква не може мовчати і «домовлятися», коли йдеться про незмінні вартості» - такі однозначні слова сказав глава італійського єпископату. Кардинал Анджело Баньяско виголосив доповідь на інавгурації літньої школи італійської фундації Magna Carta у Фраскаті під Римом.  Це престижна ініціатива, в якій приймають участь праві представники уряду, вчені, письменники та інтелектуали.

 


Кардинал Баньяско зазначив, що християни мають бути «сіллю» також щодо суспільного життя, оскільки місія політики не полягає лише на пасивному реєструванні змін для того, щоб їх потім затвердити, але  на критичному спостереженні за змінами в суспільстві і культурі.  Кардинал підкреслив, що Церква повинна бути критичним голосом в суспільстві. Спроби обмежити Церкву до присутності лише в захристії, причому обмеженою молитвою і корисними для держави благодійними проектами, є віддзеркаленням поширеної тенденції говорити про свободу, в той же час забираючи її в інших. Бо як інакше можна пояснити поведінку, коли святою для держави є свобода совісті і в той же час католиків заставляють відмовитись від тих цінностей, які  власне формують їх совість?

 


В той же час кардинал Баньяско наголосив, що голос, який найбільше присутній чи найкраще звучить в суспільстві, зовсім не мусить бути достовірний, бо домінація не дорівнює правдивості. 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie