//

Церква в Конго закликає до миру

Католицька Церква звернулася до народу Демократичної Республіки Конго із закликом відмовитися від будь-яких форм насильства та не вдаватися до сили, незалежно від результатів виборів. Глава місцевих єпископів також закликав поліцію та армію зберігати політичний нейтралітет.


Аналогічний заклик підписали представники дванадцяти релігійних громад регіону Північного Ківу, котрий упродовж багатьох років був ареною кривавої громадянської війни. Вони закликали мешканців не дозволити маніпулювати собою , щоб таким чином не бути використаними у провокації нового конфлікту. "Ми повинні пам'ятати, що політичні протиріччя і відсутність взаємної поваги принесли Конго лише насильство, грабіжництво і повне знищення інфраструктури", – сказав глава єпископів Конго архиєпископ Ніколас Джомо Лола.


Результати президентських і парламентських виборів будуть відомі сьогодні. Проте спостерігачі повідомляють про масштабні фальсифікації на користь теперішнього президента і водночас головного фаворита  на виборах  Джозефа Кабіли. Через це аж четверо кандидатів у президенти вимагають визнати результати голосування недійсними. На посаду президента претендує 11 кандидатів, але справжня битва точиться між правлячим з 2001 року Джозефом Кабілою, давнім опозиціонером Етьєном Тшісекеді.


У зв’язку із зростаючою напруженістю багато гуманітарних організацій відкликали з Конго своїх співробітників.

За матеріалами Radio Watykańskie