//

Церква в Іспанії фінансово незалежна

З кожним роком в Іспанії зростає кількість осіб, які спрямовують свої податкові пільги на потреби Церкви. За останніх три роки вона збільшилася аж на 800 тисяч осіб (лише минулого року на 65 тисяч). Загалом іспанська Церква підтримує більше 9 мільйонів від іспанських платників податків. Враховуючи теперішню економічну кризу, єпископи Іспанії подають дуже позитивні цифри.

 

Щоб правильно зрозуміти ці дані, слід звернути увагу на те, що з 1 січня 2007 вступила в силу нова система фінансування Церкви. Вона не отримує жодної допомоги – дотепер відомого "бюджетного додатку" - від держави і втратила звільнення від податку. Церква отримує лише те, що добровільно передадуть платники податків.

 

Минулорічна податкова кампанія "показує, що реальне сприйняття Церкви суспільством позитивне " - підкреслюють єпископи. Вони також дякують усім, а особливо тим, які вперше призначили частину податку на потреби Церкви і водночас нагадують про інші форми її утримання, зокрема такі, як парафіяльні квоти чи пожертви, які вкрай необхідні. Церква, окрім звичайної діяльності, здійснює низку соціальних та благодійних справ, допомагаючи бідним та іммігрантам, особам, що постраждали від кризи, а також місіонерам у багатьох країнах світу. "Завдяки невеликим коштам Церква робить багато для численної кількості осіб, які потребують так багато", - йдеться у повідомленні.

 

Єпископська конференця Іспанії виділила також 4 млн. євро на потреби "Карітасу".

 

За матеріалами Radio Watykańskie