//

Церква Сальвадору за мир і справедливість

 


Церква у Сальвадорі продовжує попереджати про хвилю насильства, що перекочується цією центральноамериканською країною. Місцевий єпископат видав спеціальне послання, в якому рекомендував владі працювати у напрямку миру та безпеки. Варто зазначити, що за статистикою там гине щодня понад 10 людей. На думку сальвадорських єпископів, високий рівень злочинності є результатом, у тому числі, й політичної ситуації в країні, яка викликає почуття невпевненості і стимулює напругу всередині суспільства.


 


Ілюстрацією цього діагнозу може слугувати минулотижнева подія: до однієї з протестантських церков на півночі країни під час богослужіння увірвався якийсь селянин із сином-підлітком. Обоє були озброєні автоматичними гвинтівками і впродовж кількох годин утримували заручниками 30 осіб, перш ніж поліція переконала їх здатися. Нападник мотивував всій вчинок почуттям несправедливості, якої зазнав від держави.


 


Сальвадорський єпископат переконаний, що нинішня ситуація на їхній батьківщині вимагає прийняття невідкладних заходів на інституційному рівні. До справи безпеки готова приєднатися Католицька Церква, і не тільки молитвою, але й конкретними діями. Як зазначив Архиєпископ Хосе Луїс Ескобар, цитуючи слова св. Ігнатія Лойоли, "за мир ми повинні молитися так, наче все залежить від Бога, а діяти у цій справі так, ніби все залежить від нас".


 


Митрополит столиці Сан-Сальвадору також згадав про триваючий в Іспанії процес у справі винуватців гучного вбивства у 1989 році, з епохи військової диктатури. Тоді загинуло шість єзуїтів з Університету Центральної Америки і дві мирянки. Нещодавно щодо обвинувачених у цьому злочині колишніх військових іспанський суд видав міжнародний ордер на арешт за злочини проти людства. Раніше, у 1993 році, вони підпали під контроверсійну амністію в Сальвадорі. "Ми, як Церква, пробачили винних, як і отці-єзуїти, – сказав Архиєпископ Ескобар. – Проте, це не означає, що ми проти екстрадиції і встановлення істини у цій справі".


 


За матеріалами Radio Watykańskie