//

Церква Нігерії засмучена безпорадністю держави щодо ісламських терористів

Молоді християни насміхаються над нашим ставленням. Вони показують нам жертв ісламських фанатиків і говорять: дивіться, до чого призвів ваш діалог. Мирне співіснування християн і мусульман у Нігерії під загрозою, – застерігає Архиєпископ Джон Oнаєкан зі столичної Абуджі. Він визнає, що дуже важко підібрати аргументи, щоб переконати озлоблених християн. Оскільки супроти них виступають релігійні фанатики, які вважають, що вони потраплять до раю, коли підірвуть себе перед католицькою церквою, – говорить нігерійський єрарх.

 

У недавніх атаках на християнські церкви Нігерії під час Різдва було вбито понад 40 осіб. Більше того, зухвалі напади на християн на півдні країни були сигналом для інших антихристиянських дій на півночі країни, де послідовники Христа складають меншість. Наприклад, у місті Потіскум ісламісти підпалили вчора 30 магазинів, що належать християнам, і будинок їхнього лідера.

 

За словами Архиєпископа Oнаєкана, мусульманські екстремісти мають чітко визначені цілі. Вони хочуть досягти радикальної ісламізації Нігерії. Християн видалять, а мусульман змусять суворо дотримуватися Корану. У такій ситуації держава повинна показати свою силу. Інакше християни почнуть захищатися.

 

«Дехто в християнській громаді прийняв ці події з почуттям безпорадності, – сказав прелат. – Інші просто не розуміють, що відбувається. Але є також молоді люди, які дуже розсердилися і погрожують, що підуть у райони, які контролюють ісламісти, і вирівняють рахунок. Ми намагалися їх заспокоїти. Але урядові ми рішуче заявили, щоб заспокоїти гнів молодих людей, які втратили своїх рідних і друзів, він повинен переконати їх, що він в змозі впоратися з цією ситуацією і ліквідувати терористів. На місці нападу був міністр внутрішніх справ. І молоді люди сказали йому: «Ви можете захистити нас? Якщо ні, скажіть нам відкрито, і ми захистимо себе самі». Я, як єпископ, повинен визнати, що вони мають рацію. Я не можу звинувачувати їх за це. Або уряд захищатиме нас, або кожен буде захищати себе і свою сім'ю сам», – сказав Архиєпископ Oнаєкан.

 


За матеріалами: Radio Watykańskie