//

Церква Індії проти вбивств "честі"

Католицька Церква в Індії із задоволенням прийняла рекомендації Верховного Суду цієї країни, що стосуються практики так званих вбивств "честі": у багатьох північних штатах Індії вбивають молоді пари, які одружилися проти правил кастової системи. Це чиниться згідно постанов ради старійшин села.


В Індії за цією старою трагічною практикою щороку відбуваються сотні вбивств "честі". Вирок виноситься старійшиною, найчастіше у разі зв'язку жінки з вищої касти з чоловіком з нижчої касти, а також у випадку шлюбу осіб, що належать до різних релігій. Вбивства обох членів подружжя здійснюють чоловіки, що належать до родини жінки, – найчастіше брат, двоюрідні брати чи дядько. Про такі випадки вбивств "честі" повідомляє щоденна преса, а поліція в основному пасивна щодо них.


Міністр внутрішніх справ центрального уряду Індії, П.Чидамбарам, нещодавно пояснив: "Ми знаходимося у процесі формулювання вбивства "честі", як вбивства, що підлягає покаранню за законом". Верховний Суд, визнаючи практику вбивств "честі" незаконною, підкреслив необхідність її викорінення, і побічно засудив існування та діяльність рад старійшин, а також зобов’язав владу штатів, щоб чиновники і поліцейські запобігали цій нелюдській практиці вбивств та щоб влада вживала відповідних заходів  і звільняла з посад поліцейських чи чиновників, які не реагують на вчинення так званих вбивств "честі" і не розпочинають у таких випадках слідства. 


Конференція Єпископів Індії привітала рішення Верховного Суду, підкреслюючи, що вироки рад старійшин нищать свободу людської особи, особливо жінок.


За матеріалами Radio Watykańskie