//

Церковні скандали мають серйозні наслідки для християн Індії

Кардинал Телесфор Топпо зазначив у інтерв’ю  італійському виданні Lastampa після консисторії у Ватикані щодо ситуації з вірою в Індії: «Я бачу і відчуваю, що церкви порожніють. Тому нам життєво необхідно залишатись в єдності і близькості з Папою». «Хто робить такі речі – не християнин. Тут, у Індії, ми були дуже засмучені почути про листи» - так 72-річний кардинал прокоментував ситуацію навколо поширення чуток про скандали у Римській Курії.
На цю тему Архиєпископ м.Ранчі у південно-східній Індії погодився відповісти на ряд важливих запитань:

 


-Отже, новини про секретні листи досягнули і Індії?
Так, новини поширились дуже швидко і ми були дуже ними засмучені. Хто б не був відповідальним за їх поширення, він не веде правдиве християнське життя.

 


-Чи кардинали під час консисторії взагалі говорили про це?
Багато старших кардиналів говорили про це і принагідно висловились: «Ми підтримуємо Папу». Але не справа в тому, щоб просто говорити про єдність. Це повинно впроваджуватись у практику. Інакше який сенс призначення нових кардиналів? Однозначно для того, щоб підтримувати Папу і допомагати йому управляти Вселенською Церквою.

 


- Останній звіт Католицького Мирянського Форуму про переслідування християн в Індії чітко показує зростання кількості переслідуваних щороку…
На жаль. Це правда, але не варто узагальнювати. Індія – велика країна, вона має багато регіонів і християн переслідують лише в деяких з них. Існують незвичні ситуації, коли індуїстські фундаменталісти здобувають перевагу і атакують Церкву. І я дуже стурбований цим.

 


-А чи існую проблема з релігійною свободою?
Не зовсім, беручи до уваги драму переслідувань, варто подивитись  і на «світлу» сторону речей. Це правда, що нас переслідують як християн, але в Індії ще багато свободи, порівняно з іншими країнами. Подивіться на країни, де наші мусульманські брати становлять більшість, там взагалі нема жодної свободи. У Індії, з другого боку, Конституція чітко визначає, що християни мають право визнавати, практикувати і навчати своєї віри. Але навколо і досі повно фундаменталістів!

 


- І як Індія збирається вирішувати цю проблему?
Ми потребуємо вашої допомоги, в тому числі, економічної. З другої сторони, ми повинні знайти практичне вирішення і продовжувати євангелізувати, дотримуючись законів Конституції; Італія значно допомогла нам розвинути нашу Церкву. Але тепер, з міжнародною кризою і рецесією, все, видається, доведеться відкласти на другий план. Але ми і досі сподіваємось на допомогу, особливо молитовну.

 


- Ви потребуєте молитов, тому що християни переживають там  кризу?
Ми унаслідували віру завдяки місіонерам з вашого континенту, Європи. Але сьогодні індійські християни стикаються з кризою внаслідок скандалів у Ватикані. І церкви все порожніють і порожніють.   Те саме відбувається по всій Європі. Я бачу і відчуваю, як вони порожніють. Тому життєво необхідно молитись і залишатись в єдності в Христі і в близькості з Папою!

 


-Можливо візит Бенедикта XVI допоможе індійцям наново відкрити їх віру?
Було б чудово, якби Папа приїхав до Індії. В часі нашого минулорічного візиту “ad limina” ми запрошували його до нашої країни. Здається. Йому сподобалась ця ідея і зацікавила його. Але, очевидно, приїхати до Індії є нелегким завданням. Це залежатиме від його здоров’я!

 

За матеріалами: lastampa.it