//

Треба тверезо аналізувати приховані погрози «святєйшого баріна» всія Русі -Яків Кротов

«Не треба реагувати на істерики лакея, треба тверезо аналізувати приховані загрози "святєйшого баріна" всієї Русі» - ведучий програми «З християнської точки зору» на Радіо Свобода священик Яків Кротов розмовляв з Порталом-Credo.Ru.

 


"Портал-Credo.Ru": Як Ви розцінюєте заклики о. Всеволода Чапліна до встановлення в Росії "диктатури волі" і до нових воєн?

 

Священик Яків Кротов: Щодо закликів о. Всеволода, то вони мені здаються не дуже цікавими в порівнянні зі справами російської влади, яка давно вже веде війну за межами Росії (успішно окупувавши чверть Грузії) без усяких "підбурювання" з боку Церкви і навіть ніби непомітно для власних громадян. Цікаво, а ось солдати і офіцери Росії, які розташовані зараз у Грузії, розуміють, що вони - окупанти? Священики, які в цих частинах "працюють" і отримують державну платню? Адже вони більше грішать, ніж отець Всеволод. Той просто виконує чергове вказівку свого безпосереднього керівника - "гавкни ось так". А полкові священики безпосередньо розкладають душі солдат і офіцерів, які до них йдуть - розкладають самим фактом свого перебування на окупованій землі Грузії, надаючи окупації видимість норми.

 

- Ви вважаєте, що заклики о. Всеволода знаходяться в руслі політики Патріарха Кіріла (Гундяєва)?

- Так, для мене дивно, що виступ самого Кіріла багато людей витлумачили як доброзичливий до страйкарів 24 грудня. Підозрюю, що одні й ті ж люди бояться визнати, що Патріарх - джерело проблем в Церкві, а зовсім не його спікер о. Всеволод, і, щоб заспокоїти свою совість, компенсують своє лукаве тлумачення слів Патріарха лютими нападками на о. Всеволода.

 

Ось Михайло Мошкін пише: "Патріарх визнав право опозиції на протест. РПЦ МП готова виступити посередником між суспільством і владою". Перечитую текст Патріарха. Так, в ньому є "влада повинна через діалог і слухання суспільства коригувати курс, і ось тоді у нас все буде добре". Але де тут про право опозиції на протест? "Слухання суспільства" - це суть радянської демагогії. Кремль сам призначає, хто - суспільство, а хто - антигромадські елементи.

 

Мітингувальникам ж у патріаршій промові адресовано ось що: "Потрібно вміти висловлювати свою незгоду, не потрібно піддаватися на провокації і руйнувати країну, ми повністю вичерпали ліміт поділу".

 

Значить, мітинг 24 грудня - провокація, руйнування країни, в кращому випадку - невміле вираження незгоди. Ніяких нових мітингів, - попереджає Патріарх словами про вичерпаність ліміту поділу. Але ж поділ ще навіть не почався!

 

 

- Отже, Патріарх не схвалив права на протест?

- Патріарх схвалив не право опозиції на протест, а "протести, правильним чином виражені". Це - пряма протилежність мітингів опозиції. Для ясності Патріарх нагадав про мітинги "перебудови", які призвели до руйнівних, з його точки зору, підсумків: "Тисячі виходили ... Що сталося? Взяла влада і з чорних "Волг" пересіла на чорні "Мерседеси", поставила мигалки, і розділила ресурси країни ".

 

Звичайно, варто нагадати, що і особисто Патріарх пересів з "Волги" на "Мерседес" (напевно, і шикарніший) і, по змозі, взяв участь у роздiлi ресурсів країни.

 

Так що не треба істерично реагувати на істерики лакея, треба тверезо аналізувати приховані загрози святійшого барина всія Русі.

 

Розмовляв Володимир Ойвін.


За матеріалами: Портал-Credo.Ru