//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (29.10. – 04.11.)

31 жовтня в Києві відбулася зустрічБлаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ, із послом Федеративної Республіки Німеччини д-ром Крістофом Вайлем на прохання останнього.

 Під час розмови посол висловив своє шанобливе ставлення до Української Греко-Католицької Церкви, яка «перетерпіла гоніння і вистояла у своєму служінні Христові». На думку дипломатичного представника, УГКЦ є Церквою, яка «має великий вплив на сучасне українське суспільство».

 

Першого листопада Українська Греко-Католицька Церква вшановує пам’ять Великого Митрополита, одного з найдостойніших вихідців з Василіянського Чину – Андрея Шептицького.

 

В цей день:

З нагоди 68-ої річниці з дня смерті Митрополита Андрея Шептицького, духовенство та вірні Львівської Архиєпархії здійснили прощу до Прилбич (Яворівський район), родинного села Митрополита Андрея Шептицького.

Об 11.30 біля родинної каплиці-усипальниці Шептицьких було відслужено панахиду, яку очолив Преосвящений Владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський. Опісля процесія колоною вирушила до місцевої церкви Собору Пресвятої Богородиці на Архиєрейську Божественну Літургію.

 

Фрагмент фільму "Світильник істини", у якому розповідається про смерть і похорон Митрополита Андрея (Шептицького) 

 

Слово Митрополита Львівського з нагоди 68-ої річниці смерті Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького

 

Підсумки наукової конференції, присвяченій тематиці покликання до богопосвяченого життя, яка відбулась у Львові 19-20 жовтня, обговорювали у конференц-залі Відділу Комісій УГКЦ на Святоюрській горі. У зустрічі взяли участь о. Петро Баран, ЧНІ, Голова Патріяршої Комісії у справах монашества, с. Наталія Мельник, ЗСПР, Головна Настоятелька Сестер Згромадження Святої Родини, с. Христофора Буштин, СНДМ, голова Комісії УГКЦ у справах шкільництва, о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, Вікарій Василіянського Чину, о. Роман Лагіш, ЧНІ, модератор конференції та о. Орест-Дмитро Вільчинський, керівник проекту «Католицький Оглядач». (Відео)

 

1 листопада, у 94-ту річницю проголошення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР), громада міста Жовкви прийшла до могил Українських Січових Стрільців, щоби помолитися і віддати шану борцям за волю України.

 

 Поминальну Панахиду відслужив єпархіальний єпископ Михаїл Колтун разом із парафіяльними священиками усіх храмів м. Жовкви. 

 

У рамках святкування 100-ліття з дня народження блаженного Олексія Зарицького в м. Караганді (Казахстан) проходить візит Владики Йосифа (Міляна), голови Пасторально-місійного відділу. З цієї нагоди зібралися на реколекції всі священики та сестри служебниці Непорочної Діви Марії, які перебувають на місіях в Казахстані. Реколеційні науки провадить ієромонах Полікарп Марцелюк, ЧСВВ.

1 листопада, у день блаженного Теодора Ромжі і в річницю смерті слуги Божого Митрополита Андрея (Шептицького), Владика Йосиф очолив Божественну Літургію у храмі Покрови Пресвятої Богородиці (Караганда).

 

 

Другого дня візиту, 2 листопада, після Святої Літургії о. д-р Андрій Михайлейко, директор інституту історії Церкви УКУ виголосив доповідь «Йосиф Сліпий: науковець, в’язень, Патріарх», а о. Полікарп Марцелюк,ЧСВВ, із Постуляційного центру УГКЦ - «Мученики, свідки віри у первісній Церкві та сьогоденні».

 Відтак, після обіду, відбулася конференція і зустріч Владики Йосифа з духовенством Казахстану. Архиєрей висвітлив головні напрямки діяльності Пасторально-місійного відділу, сучасні виклики та заплановані на близьке майбутнє заходи. 

 

3-4 листопада в м. Караганда (Казахстан) відбулося урочисте відзначення ювілею о. Олексія Зарицького, який, як відомо, перебував тут на засланні в концтаборах комуністичного режиму. 

 

3 листопада 2012 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, поблагословив келії монастиря Згромадження сестер Пресвятої родини, що будується у Києві. Будівництво було розпочато у 2011 році, коли Згромадження святкувало 100-літній ювілей від дня заснування.

 

У неділю, 4 листопада 2012 року:

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук висвятив шістьох піддияконів у диякони, одного з них – диякона Ігоря Лепського – спеціально для служіння у Молдові.  Взяти участь в урочистостях у Патріаршому соборі з Кишинева спеціально прибув римо-католицький єпископ Антоній Коша, який опікується всіма католиками в цій країні, зокрема українцями греко-католиками.

 

У парафіяльному храмі Свв. Сергія і Вакха в Римі у навечір’я свята Святого Апостола Якова, по плоті брата Господнього, була звершена Божественна Літургія по чину Святого Апостола Якова, яку очолив о. Ярослав Чайківський у співслужінні о. Івана Кулика, о. Івана Говери, о. Адама Матраса, ТІ і отця-диякона Любомира Филипчака. Співали студенти папських колегій Святого Йосафата та Покрова Пресвятої Богородиці. Божественна Літургія Святого Апостола Якова служитиметься у парафіяльному храмі також у сам день свята, в понеділок 5 листопада.

 За традицією, в день пам’яті Апостола Якова (5 листопада) замість звичайної Літургії Святого Йоана Золотоустого звершується Божественна Літургія за древнім чином Єрусалимської Церкви. Автором цієї древньої Літургії вважають святого апостола Якова, по плоті брата Господнього.

 

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з пастирським візитом відвідав парафію Положення поясу Пресвятої Богородиці, (вул. Головатого, 7а). Візит відбувся з нагоди відкриття катехитичної школи імені Омеляна Ковча (проголошеного блаженним мучеником ХХ століття, Римським Ахиєреєм, Іваном Павлом ІІ, під час його візиту в Україну). 

 

Уселі Деревня Жовківського району, де вінчався і зазнав першого сімейного щастя Маркіян Шашкевич, проведено презентацію дев’ятого перевидання альманаху «Русалка Дністрова».

Спочатку у храмі Різдва Пресвятої Богородиці духовенство із парафій Жовківського району разом із єпархіальним єпископом Михаїлом Колтуном помолилися Панахиду за о. Маркіяна. Відтак було освячено музей «Будителю української національної свідомості в Галичині», який є п’ятим за кількістю, після Львова, Підлисся, Нестанич та Новосілок.

 

У Митрополичому соборі Святого Юра у Львові вшанували пам'ять визначного очільника УГКЦ, Митрополита Андрея Шептицького. Літературно-музичну композицію «Не канонізований Святий», приготували члени християнської спільноти «Святоюрська молодь». Після завершення дійства представленого молодими аматорами неперевершеної духовної спадщини Митрополита Андрея, до всіх присутніх звернувся Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор.

 

Також до вашої уваги:

Глава УГКЦ: «Ділитися своїм ентузіазмом і досвідом, як проголошувати Слово Боже»

ЗверненняСиноду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2012 року Божого щодо Українського католицького університету

«Маленькими кроками ми рухаємося вперед», – о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ у справах єдності християн

«Парафіяльні зустрічі» на Львівщині набувають масштабного рівня

Слово Митрополита Львівськогона 22-гу неділю по зісланні Святого Духа

 

Починаючи з неділі, 4 листопада, і протягом цілого тижня у м. Броди (Львівської обл.) перебуватимуть мощі Святого Миколая Чудотворця, які з благословення Преосвященного Владики Михаїла Колтуна на Львівщину привезе о. Тарас Дзьоба.

 

Продовжуємо низку сюжетів, присвячену структурам Української Греко-Католицької Церкви. У цій частині голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ о.Михайло Гарват розповідає про роботу очолюваної ним комісії.

 

Із друку вийшов другий номер християнського журналу для родини «Кана». Провідна тема цього випуску – подружня сварка. У журналі читачі знайдуть відповіді на питання: чи можливо сваритися так, щоб не руйнувати стосунки, іншу людину і себе самих? Чи можна батькам з'ясовувати стосунки в присутності дітей? Як зробити, щоб подружня сварка не перетворилася на подружню війну?

 

Анонс:

У четвер, 8 листопада, в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відбудеться чергова зустріч викладачів греко-католиків м. Києва з єпископом-помічником Київської Архиєпархії владикою Йосифом (Міляном). Зустріч відбувається з ініціативи Центру академічного душпастирства, що займається духовною опікою студентів та викладачів вишів на території Архиєпархії.