//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.08-02.09)

27 серпня 2012 року члени Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ зібралися на зустріч у Вестмінстерському монастирі м. Мишина в Британській Колумбії (Канада). Ця зустріч проходить у рамках двох важливих церковних подій: 100-річчя прибуття першого українського католицького єпископа до Канади - блаженного Микити (Будки), та Синоду Єпископів УГКЦ, який відбудеться у Вінніпезі (Манітоба) 9-15 вересня цього року. 

 

28 серпня, на свято Успіння Пресвятої Богородиці:

 

В Уневі,  в обителі братів-студитів,  Утреня, похід на Чернечу гору та Акафіст до Пресвятої Богородиці плавно перейшли до ранкової Божественної Літургії та Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив Преосвященний Владика Василій Медвіт. Окрім нього у попередні дні прочани мали радість спільно молитися також з Владикою Венедиктом Алексійчуком - єпископом-помічником Львівським, Владикою Йосафатом Говерою - екзархом Луцьким та Владикою Йосифом Міляном - єпископом-помічником Київським.

 

Владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, взяв участь у храмовому празнику в селі Бонишин, що на Золочівщині. З нагоди вісімдесятилітнього ювілею храму було освячено престіл. Святкову Літургію під проводом Владики Венедикта співслужили адміністратор храму о. Віталій Барабаш та священики Львівської архиєпархії. (ВІДЕО)

 

Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігорз пастирським візитом відвідав парафію Успіння Пресвятої Богородиці (м. Львів, вул. Максимовича, 2). Під час Архиєрейських відвідин владика очолив Божественну Літургію, виголосив проповідь і звершив чин освячення зілля та інших сакральних речей вірних.

 

В Україні розгортають апостольську діяльність два відмінні чернечі Згромадження, які мають одну і ту ж назву – Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії. Одне з них належить до римо-католицької Церкви в Україні, і його заснував у Польщі блаженний Едмунд Бояновський. В УГКЦ окреме Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії було засноване 28 серпня 1892 року в с. Жужелі (тепер Жужеляни), Сокальського району на Львівщині, а його співзасновниками є блаженна Сестра Йосафата Гордашевська, Отець Василіянин Єремія Ломницький та Отець Кирило Селецький.

З цієї нагоди 28 серпня 2012 року у храмі св. Онуфрія у Львові відбулася подячна Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Борис Ґудзяк, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країнах Бенілюксу, у співслужінні Генерального Вікарія о. Йоанікія Чверенчука, ЧСВВ, а також численного духовенства.

 

Глава УГКЦ прибув до Канади з нагоди проведення цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ, який відбудеться 9 - 15 вересня 2012 року у Вінніпезі. З Предстоятелем УГКЦ прилетів Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський.

У середу, 29 серпня, на летовищі м. Ванкувер, Британська Колумбія (Канада), гостей зустрічала делегація Нью-Вестмінстерської єпархії на чолі з Владикою Кеном (Новаківським). Наступного дня Блаженніший Святослав та Владика Ігор відвідали монастир Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії у м. Нью-Вестмінстер.

Про візит Глави УГКЦ до Нью-Вестмінстерської єпархії

 

 

Цими днями минає 20-та річниця перенесення тлінних останків Слуги Божого Блаженнішого Патріарха Йосифа, ісповідника віри УГКЦ з Патріяршого Собору Святої Софії у Римі до Архикатедрального храму Святого Юрія у Львові. З цієї нагоди 29 серпня, в соборі де спочиває Патріарх, служилась Архиєрейська Божественна Літургія за його прославу. 

Знаменно, що очолив Богослуження колишній його учень, а тепер новопоставлений Архиєрей, Преосвященний владика Борис при участі священнослужителів Собору Святого Юрія та свідків подій відродження УГКЦ, вінцем якого сталося повернення до України праху Патріарха.

 

У день знань, 1 вересня 2012 року, військовий єпископ Михаїл Колтун взяв участь в урочистості складання військової присяги та початку нового навчального року в Академії сухопутних військ у Львові. 

Звертаючись до курсантів владика Михаїл наголосив: «Ваш священний обов’язок берегти мир. Це не значить воювати чи становити загрозу. Берегти мир – це зберегти любов у своєму серці до брата і сестри не тільки свого народу, але й до усіх інших людей».

 

 

А також:

«Парафія віддзеркалює обличчя своїх парафіян» - Блаженніший Святослав Шевчук

 

ЗверненняЄпископів Української Греко-Католицької Церквидо духовенства і вірних в Канадіз нагоди проведення Священного Синоду Єпископів 2012 року

 

Звернення Апостольського адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ владики Тараса Сеньківа, О.М. до священиків та мирян Стрийської єпархії

Владика Борис Гудзяк: «В Україні Церква будується. В Європі вона – на ремонті»

 

Владика Венедикт Алексійчук про душпастирство розлучених і поновновінчаних