//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (25 вересня – 1 жовтня)

Впродовж минулого тижня в житті УГКЦ відбулися такі події:

 

23-25 вересня цього року:


У м. Тернополі відбувся VI З’їзд Федерації Українських Католицьких Студентських та Академічних Товариств «Обнова» на тему «Обнова в Церкві: камо грядеш».


Відбулася проща монашества УГКЦ до Гошева, яка була об’єднана із святкуванням столітнього ювілею сестер Згромадження Пресвятої Родини. З цієї нагоди було перепоховання тлінних останків засновниці Згромадження – сестри Терези-Теклі Юзефів із с. Сваричів Рожнятівського району до монастиря сестер у с. Гошів, які супроводжувала піша проща Чинів і Згромаджень УГКЦ.


З ініціативи Комісії у справах мирян УГКЦ у Зарваниці відбувся тренінг для представників мирянських організацій з різних єпархій Української Греко-Католицької Церкви.


У Львівській духовній семінаріїї Святого Духа відбувалась євангелізаційна зустріч «Відкрий двері Христові» для дітей зі священичих родин Львівської архиєпархії

 

Неділя, 25 вересня.


У катедральному храмі Покров Пресвятої Борогодиці у Донецьку відбулося вручення медалей багатодітним священичим сім’ям.


До села Поляниця на Божественну Архиєрейську Літургію прибули два єпископи УГКЦ та численне священство. На пожертви вірян та доброчинців для місцевої парохії Введення у храм Пресвятої Богородиці цього дня урочисто освятили резиденцію. Правлячий Архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Миколай (Сімкайло) та єпарх Івано-Франківський Володимир (Війтишин) очолили Святу Літургію.


У Тернополі владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський, здійснив чин освячення церкви Перенесення мощей св. Миколая


У Бучацькому василіянському монастирі розпочалась св. Місія під покровом блаженного Папи Івана Павла ІІ і мощей св. Івана Хрестителя.


Високопреосвященніший владика Ігор очолив Божественну Літургію у катедральному соборі св. Юра. В часі Богослуження Архиєпископ Львівський рукоположив у диякони випускників Львівської духовної семінарії Володимира Дмитріва та Юрія Устяка.

 

Тринадцять священиків з Буського, Бродівського та Новояричівського деканатів та прочани віддали урочисту Божу славу Ісусу та хвалу Богородиці в Духовному центрі «Утішківське чудотворне джерело», з нагоди сьомої річниці освячення ієромонахом Василем Вороновським.

 

У с. Урич на Сколівщині відбулись урочисті святкування з нагоди 100-літнього ювілею місцевого храму. Існуючий храм св. Миколая Чудотворця був збудований у 1911 році на місці старої дерев'яної церкви. З нагоди ювілею до парафії прибув владика Ярослав (Приріз), єпископ-коад'ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

 

В понеділок 26 вересня 2011 року у благодійному фонді «Карітас-Київ» відбулося засідання Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства.

 

Вівторок 27 вересня, празник Воздвиження чесного і животворящого Хреста:


Став особливим днем для всього Згромадження Воплоченого Слова в Україні – саме в цей день  троє братів отримали дияконські свячення. Їх уділив Преосвященний Владика Володимир (Війтишин), Єпарх Івано-Франківський.


У селі Муроване Белзького деканату, Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун здійснив Чин освячення храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього.


Преосвященніший владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської архиєпархії  відвідав парафію святого священомученика Йосафата (м. Львів, вул. Замарстинівська, 134).

 

В селі Бзовиця Залозецького деканату владика Василій Семенюк, єпарх Тернопільсько-Зборівський, здійснив чин освячення храму Успення Пресвятої Богородиці.

 

Мешканці та прочани міста Глинян Золочівського р-ну вітали Преосвященнішого владику Ігора. Архиєпископ Львівський очолив Божественну Літургію і звернувся до присутніх із пастирським словом. 


Під гаслом «Справедливість, віра, милосердя!» відбулося ІІІ Всеукраїнське паломництво працівників Державної пенітенціарної служби України до Свято-Успенської Унівської Лаври.

 

У середу, 28 вересня, в урочищі «Ровені», що в селі Рибне Тисменицького району, з ініціативи Молодіжної комісії Івано-Франківської єпархії УГКЦ відбулося освячення хреста та наріжного каменя під будівництво молодіжного християнського оздоровчо-відпочинкового духовно-реколекційного центру. Чин освячення здійснив Правлячий Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ Кир Володимир (Війтишин).

 

З сумом повідомляємо, що у четвер 29 вересня, на 59 році життя, після важкої хвороби, упокоївся в Господі о. Анатолій Мазурик. о. Анатолій був адміністратором парафій у с. Плугів та с. Зарваниця, Поморянського деканату (Золочівський р-н).


Слово світлої пам'яті о. Мазурика Анатолія, м. Золочів, 30.09.2011, - Владика Ігор Возняк
Священичий парастас за о. Анатолієм Мазуриком
Похорон отця Анатолія Мазурика (фото)

 

А також:


Цими днями Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, перебуває у США зі своїм першим архипастирським візитом до цієї країни. Блаженніший Святослав відвідує м. Чикаго, де він бере участь у святкуваннях з нагоди 50-ліття заснування єпархії Святого Миколая Української Греко-Католицької Церкви.

 

Катехитична комісія Львівської архиєпархії отримала нового керівника. Декретом Високопреосвященнішого владики Ігора, Архиєпископа Львівського, на це служіння призначено о. Павла Цвьока.

 

Пленарна Асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи, яка від 29 вересня до 2 жовтня 2011 р. триває у столиці Албанії місті Тирані, прийняла прохання Преосвященного Мілана Шашіка, Єпарха Мукачівської Греко-Католицької Єпархії свого права про членство в цій Раді, згідно з процедурою, запропонованою Конгрегацією для Східних Церков.

 

З 27 вересня по 5 жовтня 2011 року Департамент Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України спільно з Паломницьким центром Матері Божої Неустанної Помочі організовує перше військове паломництво на Святу землю.