//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (19.11. –25.11.)

П’ятдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Брюховичах (біля Львова) 19−20 листопада 2012  року Божого.У синодальних засіданнях брали участь усі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та преподобний отець-архимандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі.

 

Під час Синоду Єпископів  було заслухано доповідь д-ра Володимира Шеремети про діяльність Бюро УГКЦ з питань екології в контексті реалізації стратегії УГКЦ до 2020 року: «Жива парафія – місце зустрічі з живим  Христом».

Синоду було представлено мету, ключові напрямки діяльності, основні напрацювання та здобутки Екологічного Бюро. 

 

21 листопада 2012 року, на свято Архистратига Михаїла:

Згромадження Редемптористів розпочало святкування 100-ліття своєї діяльності на Україні

Святкування розпочалися Архиєрейською Літургією у львівському храмі свмч.Йосафата, яку очолив Блаженніший Святослав.

У Святковій Літургії спільно із Блаженнішим Святославом співслужили: Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський, Владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський, Владика Михаїл Колтун, Єпарх Сокальсько-Жовківський, Владика Браєн Байда, Єпарх Саскатунський, Владика Ярослав Приріз, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Владика Іриней Білик, Єпископ-емерит Бучацької єпархії, Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ та численне духовенство.Відеозапис проповідь Глави УГКЦ під час Літургії

 

Преосвященний владика Венедиктєпископ-помічник Львівський, з пастирським візитом відвідав громаду с. Підлипці, Поморянського протопресвітерату (Золочівський р-н). В часі пастирської візитації Архиєрей звершив чин освячення відновленого храму та очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Під час Богослуження владика Венедикт виголосив проповідь та здійснив дияконське рукоположення піддиякону Володимиру Чабану.

 

Представники Тернопільського товариства українських студентів-католиків «Обнова» у рік 15-тиріччя організації провели зустріч студентства міста з блаженнішим Любомиром Гузаром. В залі Національного економічного університету відбувся діалог молодого покоління з владикою на актуальні теми сьогодення. Організатори приурочили такий захід120-літньому ювілею Патріарха Йосифа Сліпого і окреслили його життєвим кредо свого визначного земляка: «Від терня -- до зірок».

 

Урочисте освячення пам’ятного знаку з нагоди святкування 120-ї річниці від дня народження Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого відбулася 22 листопада. Пам’ятку встановили на будинку, де знаходиться приміщення фундації “Справа Патріарха Йосифа” по вулиці Листопадова 7, поруч із Тернопільською міською радою.

Освячення здійснив високопреосвященний архиєпископ та митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ кир Василій Семенюк

 

«Разом з Христом у Рік Віри» – такою була тема чергової зустрічі європейських єпископів Східних Церков, яка від 22 до 25 листопада проходила в місті Загребі, столиці Хорватії, відзначаючи 400-річчя Унії Хорватської греко-католицької Церкви з Римом. Зустрічі єпископів Східних католицьких Церков Європи були започатковані 1997 року кардиналом Акіллє Сільвестріні, тодішнім Префект Конгрегації Східних Церков.

 На щорічну зустріч, організовану Владикою Миколою Кекічем, єпархом Крижівським в Хорватії під егідою Ради Єпископських Конференцій Європи, зібрались представники чотирнадцяти Східних Католицьких Церков європейського континенту. Темою обговорень були ІІ Ватиканський Собор і Східні католицькі Церкви, Катехизм УГКЦ, Кодекс Канонів Східних Церков та відзначення Року Віри у Східних католицьких Церквах.

 Делегацію Владик УГКЦ очолив Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ. 

 

24 листопада біля Національного меморіалу пам’яті жертв Голодомору в Києві представники українських конфесій відслужили панахиду за вбитих голодом на теренах України.

Панахиду відслужили Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет, Владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви, керівник Адміністрації Патріаршої курії та представники Української Автокефальної Православної Церкви.

Участь у поминальних заходах за жертвами Голодомору-Геноциду також узяв Блаженніший Любомир (Гузар) Верховний Архієпископ-емерит УГКЦ.

З приводу цих заходів Владика Богдан поділився з Департаментом інформації своїми думками на тему, чому для теперішніх та майбутніх поколінь важливо пам’ятати про заморених голодом 1932-1933 років.

Подаємо кілька його думок.

 

Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) молився за жертв Голодомору разом з католицькими єпископами східного обряду в Загребі, де вони перебувають на щорічній зустрічі.

Єпископи з 14 країн Європи моляться разом за загоєння ран українського народу, які спричинені Геноцидом 1932-1933 років, та за те, щоб подібні трагедії більше не повторювалися.

 

"Пам'ять про Голодомор не має на меті з кимось поквитатися", - Блаженніший Святослав

 
“Брак єдності між християнами є поганим свідченням для нехристиян”, - архиєпископ УГКЦ Василій Семенюк

 

Звернення Високопреосвященішого Архиєпископа Івана Митрополита Перемисько-Варшавського на Пилиповий Піст

 

Анонс:

Сестри Катехитки Святої Анни запрошують молодих дівчат віком від 16 років на Духовну Зустріч та Спільну Молитву, яка відбудеться, як звичайно, у першу неділю місяця, 2 грудня, о 15:00 год.

Тема зустрічі: “ Бути християнином – це виклик!”(спільні роздуми про покликання людини у Святому Таїнстві Хрещення).