//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (19 -25 лютого)

У неділю, 19 лютого 2012 року:


Парафіяни усіх греко-католицьких церков м. Броди на чолі з Правлячим Архиєреєм Михаїлом Колтуном, у Народному домі, відзначили 120-літній ювілей від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Урочисту Академію провели питомці Тернопільської Духовної семінарії, яка носить ім’я Патріарха Йосифа.

 

Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор, завершив перший тур відвідування громад українських греко-католиків, що проживають в Італії. В цей день він наніс візит у спільноти зарубіжного українства північно-італійського регіону Венето. А саме, як повідомлялося, Тревізо (Treviso) та столиці італійського карнавалу Венеції (Venezia).

 

Відбувся пастирський візит екзарха Луцького єпископа Йосафата в місто Ковель, що на Волині. Владика Йосафат, в співслужінні отців ЧНІ, очолив Божественну Літургію, котра відбулася у храмі блаженного Миколая Чарнецького міста Ковеля. Візит був присвячений святковій академії, організованій отцями-редемптористами з нагоди презентації  книги отця Леоніда (ЧНІ) «Людська любов в Божому задумі».

 

У Києві почав діяти Центр Академічного Душпастирства Київської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви. У понеділок 20 лютого за ініціативи Центру у Київському національному лінгвістичному університеті відбулася зустріч студентської молоді з Блаженнішим Любомиром Гузаром на тему «Культура і культури»

 

Понад 50 священиків УГКЦ, які душпастирюють серед українських іммігрантів в Італії під проводом Преосвященного Владики Діонісія (Ляховича), Апостольського Візитатора, та о. Марка Ярослава Семегена, Пасторального координатора, 2-3 рази в році відбувають загальні збори для обговорення та планування душпастирської діяльності УГКЦ в зазначеній країні. Починаючи з цього року, для ефективнішого налагодження душпастирських програм відповідно до потреб окремих регіонів, будуть проводитись також додаткові регіональні збори. В цьому році вони пройшли 20 лютого для північного регіону у м. Брешії, 21 лютого для центрального регіону у м. Флоренції та 22 лютого для південного регіону у м. Помпеї.

 

У вівторок 21 лютого:


В Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулись духовні читання "Світоч української духовності", присвячені 120-ій річниці від дня народження блаженної пам’яті Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого

 

У Донецьку відбулося урочисте посвячення і відкриття Духовно-культурного центру на території церкви Покрови Пресвятої Богородиці. Чин освячення звершив владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський, у співслужінні настоятеля храму о. Василя Пантелюка та диякона Олександра Варницького у молитовній присутності сестер Служебниць, вірян і працівників цього центру.

 

У приміщенні комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії відбулося спільне засідання Голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ о.Ростислава Пендюка з представниками молодіжних спільнот Тернополя.  Присутні обговорили стан молодіжного апостоляту в архиєпархії, представили свою діяльність, плани на майбутнє, ділилися досвідом організації молодіжних заходів.

 

Як УГКЦ відзначатиме Рік покликання мирянина розповів голова Патріаршої комісії у справах мирян Юрій Підлісний 22 лютого в Марійському духовному центрі "Зарваниця". Доповідач представив концепцію та план заходів комісії на 2012 рік та пояснив завдання і очікувані результати. У засіданні взяли 70 делегатів Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та Бучацької єпархії, серед яких: Єпарх Бучацький Кир Дмитро Григорак, синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець-митрат Василь-Павло Репела, протосинкел Бучацької єпархії о. Володимир Заболотний, отці-декани, священники, лідери мирянських організацій.

 

Четвер, 23 лютого:


В Києві у храмі Св. Василія Великого відбулася зустріч богопосвячених осіб. Свято розпочалося Архиєрейською Святою Літургією, яку очолив секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах у співслужінні ієромонахів ігумена о. Василія Тучапця, ЧСВВ, о. Йосифа Будая, ЧСВВ, о. студита Ніканора Лоїка, о. Віталія Котика, ЧНІ, о. Григорія Рогацького, ВС, за участю поважного числа монахинь різних згромаджень.

 

В Архикатедральному соборі св. Юра у м. Львові священнослужителі Жовківського і Дублянського деканатів відслужили Божественну літургію та помолилися на місці поховання Патріарха Йосифа Сліпого. До священиків долучився Правлячий Архиєрей Михаїл Колтун, який поклав акценти на те, що ми не просто молимося за упокій Патріарха Йосифа, а радше творимо молитву за його прославу.

 

Митрополит Львівський УГКЦ Висопреосвященніший Владика Ігор (Возьняк) своїм декретом (Вих. ЛВ 12/202) від 23 лютого 2012 р. Б. відповідно до канонів №246 та №247(§1) ККСЦ іменував всесвітлішого отця Степана Суса синкелом Львівської Архиєпархії УГКЦ у справах військових, ув’язнених, студентів та дітей-сиріт.

 

Копію Туринської Плащаниці виставили для почитання в Архикатедральному Cоборі Тернополя. Тут вона перебуватиме з 25 лютого по 4 березня. Двері храму будуть щоденно відчинені, аби вірні змогли прийти і поклонитися Плащаниці. Реліквію привезено з Собору св. Юра (м. Львів).

 

А у храмі Воскресіння Христового (м. Львів, вул. Городоцька, 319а) виставлено для молитовного почитання мощі містика, стигматика та чудотворця о. Піо.

 

Розпочав діяльність інтернет-ресурс bibleonline.org.ua, який з благословення Преосвященного Владики Михаїла Колтуна, єпарха Сокальсько-Жовківського, розробив священик Тарас Дзьоба з метою реалізації Постанови п’ятдесят четвертої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. За основу взято працю «Читання Святого Письма в сім’ї», яку уклав о. Тарас Барщевський, координатор Біблійного Апостоляту УГКЦ.

 

Та почав роботу офіційний сайт Архикатедрального Собору Тернополя

 

Також до вашої уваги:

Проповідь Глави УГКЦ на М'ясопусну неділю

Екологічне послання Сиропусної неділі (неділі прощення)

Декрет Митрополита Львівського, у справі організації та проведення прощ до відпустового місця у с. Страдч

Пастирське послання Блаженнішого Святослава до вірних Української Греко-Католицької Церкви на Великий піст

Любомир Гузар: «Найважливішим є контакт між людьми. Техніка не може цього замінити»

Конкурс «Жива парохія очима мирянина»

Пам'яті о. Ігоря Михаляка.  Пропонуємо вашій увазі документальний фільм, знятий на основі листа-спогадів одної з парафіянок о. Ігоря, а також духовні науки в малюнках, автором яких був отець.

 

Анонси:

1 березня о 16:00 в УКУ відбудеться круглий стіл на тему: «Отці Церкви, соціальна думка, Україна сьогодні».

Підкомісія УГКЦ «За тверезість життя» запрошує людей, які хочуть позбутись алкогольної залежності до участі в оздоровчій 10-ти денній терапевтичній реабілітації «Повернення до життя». Час проведення реабілітації: 05-14 березня 2012 р.Б.