//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (13-19 листопада)

На сьогодні стали відомими такі події:

 

2011-2012 навчальний рік – особливий у Дрогобицькій Духовній Семінарії блаженних священномучеників Северина, Якима та Віталія ієромонахів дрогобицьких, адже саме цього року вона святкує 15-ліття від свого заснування. Святкування цього ювілею розпочалось у вузькому колі (семінаристи, викладачі та ректорат) у суботу, 12 листопада 2011 р. Б., Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Ярослав (Приріз).

 

У неділю, 13 листопада 2011 р..:


Владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії з пастирським візитом відвідав парохію Різдва cвятого Івана Христителя (вул. Л. Кобилиці, 31), щоб поклонитися іконі Пресвятої Богородиці «Всіх скорбящих радосте».

 

У парафіяльному храмі Свв. мучеників Сергія і Вакха відбулись святкування з нагоди 40-ка ліття від дня прибуття Сестер Катехиток Святої Анни до Рима

 

Перший пам’ятник блаженному Івану-Павлу ІІ освячено на території Тернопільсько-Зборівської єпархії. Монументальну споруду Папи Римського, який стоїть у стіп Пресвятої Богородиці, освятив протосинкел єпархії о. Андрій Романків  у с. Будилів Козлівського деканату.

 


Преосвященний Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, очолив Божественну Літургію в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия, в часі якої уділив дияконські свячення Ростиславу Височану та Роману Чопаню.

 

У с. Новосілки Буського деканату, де останні роки життя провів о. Маркіян Шашкевич, відкрито музей та пам’ятник «Будителю Галицької України». Священнослужителі, очолювані Правлячим Архиєреєм Михаїлом Колтуном, відправили Божественну літургію, помолилися Панахиду на місці першого поховання о. Маркіяна, освятили музей та пам’ятник видатному священику.

 


У с. Поділля Товстенського деканату  було освячено після розпису церкву Всіх святих українського народу, а також новий Кивот та Євангеліє. Чин освячення здійснив Правлячий архиєрей Бучацької єпархії – Преосвященний владика Дмитро Григорак, ЧСВВ у співслужінні з духовенством

 

У  Львові відбулися святкування з нагоди 100-літнього ювілею Згромадження сестер Пресвятої родини.

Під час Архиєрейської Літургії в Архикатедральному соборі святого Юрія, яку очолив Високопреосвященніший Владика Ігор, Архиєпископ Львівський, «сестри дякували Богу за дар покликання до життя нового Згромадження». У проповіді Владика Ігор побажав «сестрам у вірності звершувати свою посвяту на прикладі осіб Пресвятої родини».

 

Керівник Школи біоетики Українського католицького університету, член-кореспондент Папської академії «Pro Vita» о. д-р Ігор Бойко 14 листопада зустрівся зі студентами Житомирського інституту медсестринства у межах Суспільних днів УГКЦ, які проходять уже вп’яте. Тема зустрічі – «Сучасні виклики біоетики».

 

«Патріарший» ювілей – 90-ліття – відсвяткував 15 листопада отець-доктор Іван Музичка, довголітній співпрацівник Патріарха Йосифа (Сліпого), науковець, публіцист, колишній ректор Українського католицького університету в Римі та української колегії Святої Софії.

 

Також цього дня Владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії взяв участь у Божественній  Літургії, яка відбулася у каплиці монастиря Хайлігенкройц (Австрія).

 


У середу, 16 листопада 2011 року, на території Стрийської єпархії, зокрема, у Святоуспенскій Унівській Лаврі відбулося чергове щорічне засідання Митрополичої Комісії у справах сім’ї УГКЦ.

 

16 - 17 листопада Блаженніший Святослав (Шевчук), у рамках свого візиту до США, перебував у Вашингтоні. У перший день візиту Предстоятель УГКЦ освятив місце в центрі американської столиці, де буде побудовано пам’ятник жертвам Голодомору. Крім того, 16 листопада Глава Церкви мав низку важливих зустрічей із конгресменами та представниками Держдепартаменту США.

 

17 листопада 2011 року:


У Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві відбулася зустріч працівників Патріаршої Курії з єпископом Богданом (Дзюрахом), керівником Адміністрації Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви. Зустріч розпочалася спільною Літургією, яку очолив Владика Богдан.

 

У храмі Вознесіння Господнього смт Велика Березовиця Тернопільської області після представлення Катехизму УГКЦ відбувся семінар для священиків Тернопільсько-Зборівської єпархії на тему: «Необхідність катехизації дітей, молоді та дорослих у кожній парафіяльній спільноті». Організатори семінару, а це Катехитична комісія Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та єпархіальне управління Тернопільсько-Зборівської єпархії, зібрали більше як 200 душпастирів.

 

На черговому вебінарі УГКЦ, який відбувся  також  у четвер, йшла мова про еклезіальний та правовий статус Східних Католицьких Церков. Учасники вебінару мали змогу ознайомитися із історичним розвитком зв'язків Східних Католицьких Церков із Римською Апостольською Столицею, їхнім канонічним статусом, а також могли поставити свої запитання ведучому семінару о. д-ру Андрію Михайленку, директору Інституту історії Церкви Українського католицького університету.

 

20 листопада, у Всесвітній день пам’яті жертв ДТП, у храмах УГКЦ відбулися поминальні Панахиди за всіма загиблими в дорожньо-транспортних пригодах. Слід відзначити, що цьогорічний Тиждень безпеки дорожнього руху проходив із 14 до 20 листопада 2011 року.

 

А також:

В УКУ відбувся семінар-презентація соціальних енциклік, адресованих вірянам Римськими архиєреями у минулому столітті та на початку нинішнього. Захід організували комісія УГКЦ «Справедливість та мир» та Інститут релігії та суспільства УКУ.

 

Відбулася ексгумація тлінних останків блаженного Володимира Прийми, який був закатований 26 червня 1941 року солдатами НКВС.

 

У контексті підготовки до святкування 1025-річчя Хрещення Русі-України, 2012 рік УГКЦ в Україні відзначатиме як Рік Святих Таїнств. Водночас, Синод Єпископів УГКЦ проголосив в усіх єпархіях Європи, Азії, Америки та Австралії наступний рік – Роком християнського покликання з особливим наголосом на покликання мирян.

 

27 листопада 2011 року в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ перебуватимуть мощі Святого Антонія Падевського. В цей день у Патріаршому Соборі відбудеться урочисте виствлення мощей святого Антонія для почитання, як рівно ж служитимуться Божественні Літургії українсько-візантійського та латинського обрядів.

 

Мальтійська Служба Допомоги спільно з Карітас - Івано-Франківськ УГКЦ розпочинають щорічну акцію допомоги дітям-сиротам, які проживають у  інтернатах та дитячих будинках Івано-Франківська та області. Метою акції є приготування подарунків дітям-сиротам до свята Миколая, а також забезпечення  їх речами першої необхідності.
Акцією „Миколай іде до сиріт” цього року охоплюється 20 дитячих закладів, де проживає понад 1800 дітей.