//

Тижневий огляд: життя УГКЦ (08.10. –14.10.)

8 жовтня 2012 року до м. Хмільника Вінницької області відбулася щорічна поїздка Сестер Згромадження Непорочного Серця Марії Фатімської на могилу Засновникао. Романа Бахталовського ЧНІ (21.10.1897 – 06.10.1985). Цього року поминальну Літургію в костелі Пресвятої Трійці та панахиду на могилі слуги Божого о. Романа очолив Преосвященний владика Михаїл Колтун,ЧНІ,єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії.

 

У Ватикані тривають засідання ХІІІ Звичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, тема якої «Нова євангелізація для передавання християнської віри». 

У вівторок, вранці, 9 жовтня 2012 р., наприкінці третього загального засідання, в присутності Святішого Отця Бенедикта XVI, свою доповідь, серед інших, виголосив делегат від УГКЦ Преосвященний владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

 

13 жовтня, розпочалась Всенародна проща до собору Святої Софії у Римі. О 17.00 за італійським часом було відслужено Велику вечірню та Чин благословення відновленого собору. Очолив богослужіння Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ.

 

Також у дей день:

Преосвященний владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський відвідав монастир сестер-студиток (вул.. Вічева, 2). Під час всенічного Богослуження, яке включає в себе празничну Вечірню та Утреню Архиєрей звершив обряд облечин двох сестер-студиток - Наталії та Іванни.

 

У Донецьку в приміщенні музею «Смолоскип» в рамках Форуму небайдужих, відбулася урочиста академія «Людина всесвіту –великий українець Йосип Сліпий». У Форумі взяв участь Преосвященний владика Степан (Меньок), екзарх Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, який розповів  цікаві факти із життя Патріарха.

 14 жовтня - Покров Пресвятої Богородиці.

 

В цей день:

 У Римі після річної реконструкції відкрили базиліку українців греко-католиків - храм Свята Софія. Обряд здійснив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. 40 років тому базиліку Свята Софія збудував Патріарх Йосиф Сліпий. За всю історію свого існування цей храм відігравав важливу роль в історії українського народу та його державотворенні. Про його унікальність сьогодні та місце у світогляді українців розповів Блаженніший Святослав у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ. (ВІДЕО)

 

«Символічним актом благословення цього відновленого собору Святої Софії тут, у Вічному Місті Римі, відповідно до постанови Синоду Єпископів нашої Церкви, відкликаючись на заклик Святішого Отця Бенедикта XVI, я хочу урочисто відкрити також і в нашій Церкві Рік віри», – зазначив на початку своєї проповіді Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, під час урочистої Архиєрейської Святої Божественної Літургії у соборі Святої Софії в Римі..

 

Цей оновлений собор є закликом всім разом будувати «Український світ», – Блаженніший Святослав Шевчук

Проповідь Глави УГКЦ, виголошена 14 жовтня 2012 року у Римі

 

У катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці, що в місті Буенос-Айрес (Аргентина), відсвяткували храмовий празник. Цього року свято мало особливий характер тому, що припало на 25-ту річницю відвідин української єпархії в Аргентині Святішим Отцем блаженним Іваном Павлом ІІ.

Урочистості розпочалися Божественною Літургією, яку очолив Владика Даниїл Козлінський, Апостольський адміністратор єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині. 

 

З нагоди 70-ї річниці створення Української Повстанської Армії у гарнізонному храмі Свв. Апп. Петра і Павла служилась Божественна Літургія, яку очолив настоятель святині о. Степан Сус. Для воїнів УПА був відведений окремий сектор з можливістю  тримати бойовий прапор та з окремими місцями для сидіння.

 

У м. Донецьку зареєстровано парафію УГКЦ Успення Пресвятої Богородиці, яка є четвертою греко-католицькою громадою у місті. Нагадаємо, що у м. Донецьку діє Катедральний храм Покрову Пресвятої Бородиці, парафія Преображення Господнього та каплиця Богородиці Цариці-Вервиці УГКЦ. 

 

Також до вашої уваги:

Звернення до вірних УГКЦ в День молитви за дітей-сиріт

 

«Євангелізація в Українській Греко-Католицькій Церкві», − доповідь Блаженнішого Святослава під час ХІІІ Загальної асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви

 

Про страх перед владою і страх Господній:Слово Глави Української Греко-Католицької Церквидо тих, хто не наважується діяти згідно з волею сумління

 

«Бути чесним перед людьми — цілком природно...» - Блаженнійший Любомир Гузар — про сенс виборчої кампанії

Любомир Гузар: можливо, я був би найгіршим президентом

 

Владика Богдан Дзюрах: «Віримо, що наш народ все-таки на виборах проявить мудрість і не продасть власну свободу»

 

"З релігійним релятивізмом потрібно боротись, починаючи з сім’ї", - експерт Синоду Єпископів, с.Луїза Цюпа СНДМ

 

Структури УГКЦ. Канцелярія (відео) Цим сюжетом розпочинаємо цикл розповідей про церковні структури Української Греко-Католицької Церкви. У першій частині Канцлер Львівської Архиєпархії УГКЦ о. Сергій Ковальчук розповідає про роботу канцелярії Львівської Архиєпархії.

 

Преосвященний Владика Венедикт,Єпископ-помічник Львівський, закликав духовенство архиєпархії до відзначення 140-ої річниці із дня народження видатного українського композитора − священика Йосифа Кишакевича, відомого піснями: «Витай між нами, Христе, витай», «Пливи світами», «О спомагай нас, Діво Маріє», «Спи, Ісусе, спи».