//

Тижневий огляд: переслідування християн (7–13 серпня)

Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах (Мт. 5,11-12).


8 серпня повідомляється, що влада Китаю після невеликого затишшя знову продовжує політику переслідування католиків у цій країні. У провінції Шаньдун на сході Китаю заарештували чотирьох католицьких священиків, які належать до підпільної Католицької Церкви. Представники влади домагалася, щоб заарештовані приєдналися до Китайської католицької патріотичної асоціації, яку підтримує режим країни. Зараз священики перебувають у в'язниці Донгмінг і не отримують їжі. Їхні захисники звернулися із закликом про допомогу до Апостольського Престолу.

Більше ста людей напали на протестантський молитовний центр Батак Синод на Суматрі й підпалили його. Раніше натовп напав ще на одну християнську будівлю, що розташована за п'ять кілометрів від молитовного центру.

 


 

Католики В'єтнаму вийшли на вулиці міста Вінг. Несучи прапори Ватикану, вони виступали проти ув'язнення католицьких студентів та розграбування церковного майна представниками влади. Загалом у маніфестації взяло участь близько 5 тисяч осіб.

 


Невідомі особи спустошили католицький храм на півночі Гаїті. Це сталося в ніч з суботи на неділю в місті Кеп-Гаїтіен, що є другим за величиною на острові.

 

 

За даними 9 серпня читаємо, що у найбільшому місті Пакистану - Карачі розстріляно 38-річного християнина-мирянина. Арнольда Арчі Дассо вбили на очах десятків очевидців в найстарішому християнському кварталі Карачі, передає CWN.

 

 

10 серпня повідомляється, що новий підхід уряду Пакистану до національної гармонії, на думку єпископа Йозефа Коутса з Фейсалабаду, не сприятливий для християн і інших зацікавлених в релігійній свободі сторін. Уряд вирішив створити Міністерство національної гармонії, яке буде займатися питанням соціальної інтеграції. На посаду міністра був призначений Акрам Масіх Гіл, католик.

 

 

 

Тисячі мусульман напали на село в Південному Єгипті, більшість жителів якого - християни, грабуючи і підпалюючи будинки коптів. Напад стався вночі з 7 на 8 серпня. Місцевий коптський священик був побитий, один 50-річний мирянин убитий, передає CWN і Радіо «Ватикан».

 

 

Пакистанські ЗМІ намагаються пояснити вбивство провідного християнського політичного діяча країни - Шахбаза Бхаті - як результат сімейної сварки, а не політичне вбивство, повідомляє CWN.

 

 

 

За даними 11 серпня читаємо, що організатори Всесвітнього Дня Молоді оголосили, що з 15 по 20 серпня в Мадриді в рамках свята пройде виставка «Про сучасні гоніння на християн».


 

 

Влада В'єтнаму вирішила експропріювати частину земель, які належать Католицькій Церкві, щоб побудувати «парк пам'яті», присвячений в'єтнамським солдатам.

 

 

Щонайменше дві люди загинули і декілька отримали поранення в результаті вибуху, що відбувся в четвер в одному з християнських районів столиці Лівану Бейруті.

 

12 серпня повідомляється, що християн дискримінують більше і в більшій кількості країн світу, ніж будь-яку іншу релігійну спільноту. Відповідно до даних нового дослідження американського науково-дослідного інституту «Pew Forum on Religion and Public Life», переслідування християн відбуваються в 130 країнах світу.


Навіть нещодавній вибух у сирійській католицькій церкві в Кіркуку, за словами одного з провідних єрархів країни, не спонукає владу Іраку з усією серйозністю поставитися до питання безпеки християн у цій країні.