//

Тижневий огляд: переслідування християн (28.05-03.06)

28 травня повідомляється, що Церква Пакистану вимагає повернення вилучених будівель Карітасу в Лахорі, повідомляє Радіо Ватикану. Адміністратор єпархії єпископ Френсіс Себастьян Шах закликав владу до повернення окупованих земель та компенсації за зруйновані будівлі.


17 закритих цього місяця місць християнського культу – це наслідок хвилі ісламського радикалізму на півночі острова Суматра в Індонезії.


За даними 29 травня читаємо, що у столиці індійського штату Джамму і Кашмір - Шрінагарі – невідомі влаштували підпал католицького храму Святої Родини. За інформацією порталу UCAN India, громада піддається нападу вже другий раз в цьому році.


У пакистанській провінції Пенджаб по-звірячому вбито сім'ю християн. Католичка Шугуфта Бейбер, двоє її дітей 12 і 15 років та її сестра, знайдені з перерізаними горлянками в своєму будинку в християнській колонії Муха Ахмад (м.Окара, недалеко від Лахора).


30 травня з’явилися повідомлення, зокрема про те, що невідомі зловмисники в Занзібар-Сіті, столиці мусульманської танзанійської області, розташованої на острові Занзібар, вночі 26 травня підпалили дві протестантські церкви.


У столиці пакистанської провінції Сінд - Карачі  та інших містах широко поширене насильство на релігійному ґрунті. Поліція ігнорує звернення християн, що скаржаться на погрози і насильство з боку членів радикальних ісламських угруповань, пише Fides.


У Берліні 1 червня пройде марш солідарності з переслідуваними у Еритреї християнами. Правозахисники і християни різних конфесій вирішили так відзначити 10-річну річницю затвердження у цій східноафриканській державі декрету, що обмежує релігійну свободу.


В іранському Ісфахані, де на початку цього року пройшла хвиля арештів членів незареєстрованих християнських організацій, тривають переслідування християн, пише іранський портал FCNN.


Поліція пакистанського Фарукабада (округ Шейхупури, провінція Пенджаб) завела справу за звинуваченням у «богохульстві» християнина Саджида Інаята.


Відповідно до інформації, яка надійшла 1 червня читаємо, що китайська влада не дозволила похорон ординарія єпархії Чанчжі. Адміністрація не погодилась, щоб його поховали як єпископа, тому що він не був визнаний владою, а залишався вірним Святому Престолу.


У нігерійському штаті Плато тривають вбивства християн. За інформацією порталу Compass Direct, тут в травні загинуло не 35 чоловік,  як повідомляли військові, а набагато більше християн.


В останні місяці з численними порушеннями релігійної свободи стикаються християни на індонезійському острові Суматра. За останні тижні тут були закриті ще 6 церков.


В іракському місті Мосул вбито трьох християн.


Сирійські християни із округу Хомс, налякані можливістю стати мішенню нової «бійні в Хулі», втікають до Лівану.


2 червня повідомляється, що 28 травня - 3 червня триває тиждень молитов за мир в Палестині та Ізраїлі – екуменічна ініціатива Всесвітньої Ради Церков. Гаслом тижня стали слова: «Молитись, виховувати і боронити справедливість в Палестині».


За даними 3 червня читаємо, що в результаті вибуху в церкві на півночі Нігерії загинули щонайменше 12 людей.