//

Тижневий огляд: переслідування християн (26.11. – 02.12.)

26 листопада повідомляється, що на півночі Нігерії знову вчинено антихристиянський акт. Чотири особи загинули, спалено церкву, магазини християн зруйновані після чергового наклепницького звинувачення в «богохульстві».

 

За даними 27 листопада читаємо, що у атмосфері болісної задуми завершує своє перебування на консисторії один з нових кардиналів – Джон Онайєкан з Нігерії. Його радість заглушило повідомлення про замах на християн в його батьківщині. Загинуло 11 осіб. Їх смерть пригадує нам про мучеництво, символом якого є пурпуровий колір кардинальських шат.

 

Індійський штат Карнатака є одним із тих місць, де християн найчастіше переслідують за віру. За період 2009 - 2011 років напади на християн і їх майно відбуваються у середньому 3 рази на тиждень. Випадки насильства щодо християн належним чином не розслідуються, злочинців карають вкрай рідко і це заохочує розвиток злочинності.

 

28 листопада з’явилося повідомлення про те, що переважно в християнському районі Дамаска Джарамана сталися чотири вибухи, є загиблі та поранені. За даними телеканалу «Ekhbaria», підірвали два заміновані автомобілі та два саморобні вибухові пристрої. У Сирії з березня минулого року триває збройний конфлікт між урядовими силами і опозицією. За різними даними, за цей час у країні загинули від 20 до 30 тисяч осіб.

 

Згідно з інформацією за 29 листопада читаємо, що уКитаї має відбутися суд над сімома членами «домашніх» церков, яких уряд звинувачує в участі у культовій діяльності, що суперечить закону. Усі семеро були заарештовані 14 квітня 2012 року під час богослужіння в окрузі Йе провінції Хенань.

 

У Малі, на територіях зайнятих ісламістськими угрупуваннями, мета яких - створення суспільства, що живе за законами шаріату, ускладнюється становище немусульман. Переслідувань зазнають всі, хто не згідний з вимогами джихадистів. Троє католиків були кинуті до в'язниці за відмову слухати ісламські проповіді.

 

У Сирії за останній рік різко зросло насильство щодо асирійських християн. Новий асирійський квартал в Алеппо за останні 4 тижні атакували тричі. 4 ракети вразили село Тель-Насра, зруйнувавши церкву і пошкодивши будинки. Щонайменше  3 асирійці були викрадені зі своїх сіл в сирійській провінції Хасак.

 

В індонезійській провінції Західної Суматри ісламісти розгорнули кампанію проти християнських шкіл. На думку християнських лідерів,  хвиля християнофобії на третьому за величиною острові Індонезійського архіпелагу за підтримки місцевих політиків  відволікає від насущних проблем, таких як політична нестабільність та боротьба з корупцією.

 

В індійському місті Хоспет (штат Карнатака, округ Белларі) поранено пастора «Церкви Південної Індії». Проти нього порушено кримінальну справу за звинуваченням в образі релігійних почуттів мусульман і насильницьких наверненнях  в християнство.

 

За словами осіб, що контролюють шведську освіту, навчання про Адвент, дуже міцно вкорінене у шведській християнській традиції, має бути позбавлене будь-яких релігійних елементів, таких як благословення, молитва і визнання віри.

 

Протягом 20 років римсько-католицька громада храму Успіння Пресвятої Богородиців м. Одеса намагається довести міській владі незаконність приватизації приміщень і будівель, розташованих по вул. Єкатерининська, 31/33 і 33/3, які належали католицькій громаді м. Одеси до 1919 р.

 

30 листопада повідомляється, що у 20 країнах перехід з ісламу в іншу релігію карається смертю. Ці драматичні цифри, що показують відсутність релігійної свободи у світі, наводяться авторитетним науково-дослідним інститутом з питань релігії та суспільного життя (Pew Forum on Religion and Public Life).

 

До шести років позбавлення волі засудили 12 учасників погрому християнв індійському штаті Орісса. Переслідування, яке коштувало життя 90 осіб, а десятки тисяч залишилися без житла, відбулося 2008 року і було найкривавішим в історії незалежної Індії.

 

В Ужгороді на сходи греко-католицького храму підкинули міну. Хто і з якою метою залишив вибухонебезпечний предмет у людному місці, встановлюватимуть правоохоронці.

 

За даними 1 грудня читаємо, що в м. Замбоанга (Південні Філіппіни) двома ісламськими байкерами були розстріляні 20-річний хлопець і дівчина. За даними поліції вбивство сталося з релігійних мотивів. На півдні Філіппін, де проживає значна кількість мусульман, на близькі стосунки між мусульманками і християнами, як і в багатьох інших ісламських регіонах світу, ісламісти дивляться вкрай негативно.

 

В індонезійській провінції Західна Суматра тривають антихристиянські виступи. Активісти ісламістського угруповання погрожують руйнуванням 2 християнських храмів в районі Західний Пасаман.  Поліція стримує агресивні прояви ісламістів.

 

У Німеччині християни розгорнули інтернет-кампанію проти блюзнірського телешоупід назвою «Боги як ми» («Götter wie wir»), що виходить недільними вечорами. Телешоу на свій смак інтерпретує біблійні історії: поряд з Адамом і Євою з'являється якийсь гомосексуаліст Клаус, Бог зображується у вигляді забудькуватого дурня з гессенським акцентом і таке подібне.

 

Влада французької комуни Сент-Гем д'Андіні вирішила знести єдину в комуні церкву. Дозвіл на знесення храму в Анжу видано 31 жовтня. Роботи можуть початися в будь-який час.

 

2 грудня з’явилося повідомлення про те, що єгипетське зібрання, в якому домінують ісламісти, прийняло нову конституцію, яка базується на законах шаріату. Основний закон також передбачає, що іслам є державною релігією, а правила шаріату – джерелом усіх законодавчих дій в Єгипті. Проти прийняття конституції в її нинішньому вигляді в Єгипті тривають протести.