//

Тижневий огляд: переслідування християн (25 - 31 грудня)

Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах (Мт. 5,11-12).

 

Молімося за тих, кого сьогодні переслідують за любов до Ісуса. Вони дуже потребують наших молитов!

 

26 грудня повідомляється, що у Сирії вечірню Літургію 24 січня переносили на день, оскільки християнська громада побоювалась нових терористичних атак, які в останні дні забрали життя понад 40 осіб.


«Теракт у храмі святої Терези в Абуджі саме в час денних різдвяних богослужень є, нажаль, ще одним проявом жорстокості, сліпої та абсурдної ненависті, яка не має жодної пошани до людського життя й намагається пробудити й підтримувати подальші ненависть і безлад», – зазначив Речник Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді.


У Малайзії, зокрема, в місті Кланг, в агломерації столиці Куала-Лумпур, влада заявила, що ті, хто хочуть колядувати, мусять попередньо отримати дозвіл.


Колишній диктатор Панами Мануель Антоніо Нор’єга постане перед судом за викрадення католицького священика.


«Святе Різдво ще сильніше спонукає нас молитися до Бога, щоб зупинилися насильницькі руки, які сіють смерть, і щоб у світі змогли панувати справедливість і мир», – сказав Папа Бенедикт XVI.


За даними 27 грудня читаємо, що у Нігерії арештовані двоє  підозрюваних в організації вибуху біля християнської церкви.


В нігерійському місті Потіскум підпалено близько 30 торгових будинків. Тут на півночі Нігерії почалися погроми магазинів, які належать християнам. З міста сотнями втікають люди, котрі бояться за своє життя.


Єгипетські християни не будуть платити подушний податок – джизью, скасований єгипетським хедивою (правителем країни) ще в XIX ст. Знову ввести цей податок вимагають салафіти.


Пакистанська влада заборонила відвідини в'язнів-християн з нагоди Різдва. Багато послідовників Христа засуджені за звинуваченнями в хулі на іслам. П'ятеро з них засуджені до смертної  кари.


28 грудня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що бідність і неуцтво живлять нетерпимість мусульманського населення щодо християн в Пакистані. Так вважає єдиний християнин, котрий входить до складу уряду країни.


Від наступного року у іракському місті Кіркук Різдво буде вихідним днем – оголосив губернатор цього міста, вітаючи місцевого Архиєпископа і вірних у катедрі халдейського обряду.

 

«Мирне співіснування християн і мусульман у Нігерії під загрозою», – застерігає Архиєпископ Джон Oнаєкан зі столичної Абуджі.


Перше Різдво в незалежному Південному Судані, на жаль, не всюди було веселим. До однієї з церков у Кхорфулус, в штаті Джонглей, під час богослужіння вторглися південно-суданські солдати і почали стріляти в цивільних осіб.

Як повідомляє американська правозахисна група, в день Різдва поліція в Китаї побила і застосувала сльозогінний газ проти християн-протестантів, які проводили «неофіційні» різдвяні богослужіння.

 

Згідно з інформацією за 29 грудня читаємо, що у штаті Плато, в Нігерії, за допомогою мачете вбили християнську сім’ю з чотирьох осіб. Жертви належали до племені бером, а підозрюваним у різанині є представник племені фулані, що пов'язане з послідовниками ісламу.


Як і щороку, під час Різдва зростають переслідувань християн в Лаосі. Цьому сприяє бездіяльність уряду.


30 грудня повідомляється, що Умар Мулінде, протестантський лідер і колишній шейх, який перейшов до християнства з ісламу, сильно постраждав від важких опіків, які отримав після того, як на нього вихлюпнули кислоту.


Вища релігійна влада Єгипту, імами релігійного університету Аз-Азхар, зажадали від уряду закрити коптський телеканал Аль-Карама (Виноградник).


У В'єтнамі заарештували католика, що бере участь у діяльності Центру Бл. Івана Павла II, яка стосується захисту життя у єпархії Вінь.


Єпископська Конференція Нігерії опублікувала заяву, в якій зазначає, що жертвами терористичних атак на християнські храми в країні під час Різдва стали близько 200 чоловік.


Страх і надія: такі суперечливі почуття відчували на Різдво християни Орісси. І цього року фоном свята стало вшанування жертв насильства проти християн в 2007 і 2008 роках.


За даними 31 грудня читаємо, що на завершення року багато видань публікують списки осіб, які певним чином прославились у 2011 році. Переважно це особи, що представляють світ політики або культури. Католицька агенція AsiaNews вирішила цього року зламати цю тенденцію і до свого «рейтингу» обрала «Визначних невідомих».


Тисячі католицьких місіонерів були вбиті за останні три десятиліття у всьому світі. Тільки наприкінці 2001 року вбили 26 осіб. Найнебезпечнішими країнами для місіонерів уже чимало років є Колумбія і Мексика.


В інтерв’ю для італійського телебачення о. Федеріко Ломбарді звернув увагу на проблему переслідування послідовників Христа.


1 січня з’явилося повідомлення про те, що після Різдвяних нападів на церкви, в результаті яких загинуло понад 200 осіб, зважаючи на бездіяльність влади, християни Нігерії вирішили захищатися.