//

Тижневий огляд: переслідування християн (15.10. –21.10.)

15жовтня повідомляється, що майже 400 євангельських християн-протестантів заарештували за останні два тижні в Ірані. Фіроуз Хандяні, член ради «Церков Ірану» - руху євангелістських домашніх церков, повідомив, що сили спеціальної служби, яку називають «Іранське Гестапо», увірвались на богослужіння у трьох районах іранських міст: Есфехан, Шіраз і Тегеран, під час якого затримали християн.

 

За даними 16 жовтня читаємо, що у Карачі, найбільшому місті Пакистану, відбувся ще один напад на християнську церкву. Натовп ісламістів закидав камінням католицьку церкву св. Франциска. На стінах храму з'явилися образливі надписи на адресу християн.

 

Рік Віри відзначають також в Іраку – країні, де за визнання християнської віри можна заплатити своїми життями. У день, коли у Багдаді розпочали Рік Віри, минуло шість років після похорону сиро-православного священика Паула Іскандера, якого вбили у Мосулі. 

 

 У той час як Євросоюз висловлює свою занепокоєність і міркує про необхідність військового втручання в конфлікт в африканському Малі, 15 жовтня криза в цій країні була в центрі молитов учасників Синоду Єпископів.

 

17 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Пакистані продовжують викрадати дівчат з християнських сімей. «Pakistan Christian Post» повідомляє про 22-річну Ребеку, мешканку міста Суккур (провінція Сиб), яку викрали, змусили прийняти іслам та видали заміж за мусульманина Міана Аслама, батько якого – Міан Міту – член пакистанського парламенту.

 

Релігійну свободу у світі продовжують ламати. За останній рік ситуація в цій сфері ще більше погіршилася. Лише одна четверта країн світу сповна поважає права людини в цьому плані. Найчастіше жертвами переслідувань стають християни. За даними статистики, кожні три хвилини у світі гине християнин.

 

Танзанійська поліція заарештувала 120 мусульман, підозрюваних в причетності у підпалі церков в одному з найбільших міст країни - Дар-ес-Саламі. Кілька церков були спалені мусульманами після непідтверджених повідомлень про хлопчика-християнина, який нібито помочився на Коран.

 

В Берліні відкриють пам'ятник жертвам іттіхадського і кемалистського геноциду. Меморіал на Луісенкірхоф в районі Шарлоттенбург присвячений пам'яті 3500000 вірменських, сирійських та грецьких християн, які були вбиті з 1912 по 1922 р. р. на території сучасної Туреччини.

 

Три  церкви у французькому департаменті Майєн постраждали від нападів вандаліву минулі вихідні. Портал Le haut Anjou повідомляє про руйнування, завдані злочинцями храмам в кантонах Грез  і Меслей.

 

Згідно з інформацією за 18 жовтня читаємо, що тіла більше 30 осіб виявлені в одному з сіл штату Бенуе, на південному сході Нігерії. Як повідомила місцева поліція, убиті стали жертвами нападу мусульманських пастухів на село християнського народу Тів.

 

Сатаністи осквернили історичну церкву Сент-Корнелі у бретонському м.Карнак. Серед білого дня вони розбили хрест над дарохранительницею.

 

19 жовтня повідомляється про те, що уєгипетській провінції Мінья спроба мусульманина викрасти жінку з коптської сім'ї закінчилася вбивством двох християн, ще кілька отримали поранення.

 

Зниклі в індонезійському місті Посо (Центральний Сулавесі) двоє поліцейських, які займалися перевіркою інформації про можливе знаходження поблизу міста табору з підготовки терористів і розслідуванням нападу на чиновника-християнина, знайдені мертвими. Їх тіла, на яких були виявлені ножові поранення в шию і численні гематоми, були поспішно поховані.

 

Влада індонезійського міста Банда-Ачех - столиці провінції Ачех, наказала закрити 9 християнських «домашніх» церкові 6 буддійських будинків молитви нібито за порушення умов експлуатації, пише AsiaNews. За словами заступника мера, приватні будинки не можуть бути використані «для релігійних церемоній».

 

Після нападу натовпу мусульман на церкву св. Францискакатолицький архиєпископ Карачі Джозеф Куттс звернувся до уряду Пакистану з проханням про захист і забезпечення безпеки, а також закликав громадян Пакистану «поважати всі релігії, щоб ми могли жити в гармонії і мирі».

 

Із Сирії доходить інформація про чергові теракти. Замінований автомобіль вибухнув в неділю вранці в християнському районі Дамаску, в результаті чого загинуло як мінімум 13 осіб. Схожа бомба вибухнула перед лікарнею в Алеппо, забравши життя понад 30 осіб.

 

Троє священиків були викрадені на сході Демократичної Республіки Конго. Отці Жан-Пʼєр Ндулані, Едмонд Кісугу та Ансельм Васукунді належать до Конгрегації пасіоністів. Озброєні нападники викрали їх в пʼятницю ввечір з монастиря в Мбау, що розташований на території єпархії Бутембо-Бені.