//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (8 – 14 січня)

Неділя. У неділю зранку, відправляючи Святу Літургію на Свято Богоявління (яке Римо-Католицька Церква відзначає 8 січня) у Сикстинській каплиці, Святіший Отець Бенедикт  XVI, уже традиційно, похрестив 16 немовлят, які народилися в сім’ях ватиканських працівників. Папа вказав на те, що найкращим методом виховання, у тому ж числі християнського, є власний приклад батьків. «Як дорослі, ми стараємося, щоб черпати з добрих джерел, задля нашого добра і добра тих, які ввірені нашій відповідальності», – зазначив Святіший Отець, вказуючи на Боже слово та Святі Тайни. «Батьки повинні багато дати, але щоб могти дати, потребують, в свою чергу, отримати, інакше спорожніють, пересохнуть», – наголосив Бенедикт XVI, додаючи, що батьки, як і священики, не є джерелом, а радше – каналом, через який мають протікати життєдайні соки Божої любові.

 

Опівдні Папа Римський зустрівся з вірними, які зібрались на площі св. Петра для спільної молитви «Ангел Господній». У своєму повчанні Бенедикт XVI поділився своїми роздумами про наше буття Божими дітьми. Святіший Отець наголосив на тому, що Бог-Отець встановлює з кожною людиною глибокі особисті взаємини, а ми, в свою чергу, повинні завжди відповідати Господеві «так». Папа також вказав, що наша віра в Бога Отця ґрунтується на Ісусі Христі, який дозволив пізнати нам Небесного Отця, наскільки це можливо. «Бог став людиною, щоб людина стала Божою дитиною», – сказав Бенедикт XVI, заохочуючи відновити радість з усвідомлення себе дітьми людськими і дітьми Божими, «народженими з любові тата і мами і відродженими Божою любов’ю у Хрищенні».

 

Газета «USA Today» опублікувала список найпопулярніших осіб у Сполучених Штатах. Папа Римський Бенедикт XVI посів у списку 8-ме місце, однак між іноземцями, популярними серед американців, він отримав найвищу позицію.

 

Понеділок. У понеділок, 9 січня, Вселенський Архиєрей Бенедикт XVI зустрівся з дипломатичним корпусом, акредитованим при Апостольській Столиці (а це 178 країн), щоб обмінятися взаємними побажаннями та розглянути актуальний стан міжнародних стосунків. У своєму зверненні Папа зачепив такі актуальні сьогоденню питання, як економічна та фінансова криза, життєва невизначеність молоді, особливо в Африці і на Близькому Сході, важливість сім’ї як фундаментальної частини кожного суспільства. Особливу увагу Святіший Отець звернув на проблеми релігійної свободи та пошани до створеного Богом світу. На завершення Бенедикт ХVІ вказав, що Апостольська Столиця вносить свій вклад у міжнародну спільноту, згідно з подвійною вказівкою ІІ Ватиканського Собору, а саме: «Звіщати найвище покликання людини і присутності в ній Божого зерна, а також пропонувати людству щиру співпрацю, яка впроваджує загальне братерство, що відповідає цьому покликанню».

 

Ватиканіст Марко Тосатті в інтерв’ю інтернет-виданню Vatican Insider розповів про те, що у Римській Курії неминучі певні зміни, а найважливіша з них відбудеться у Конгрегації доктрини віри.

 

 Стало відомо, що Ватикан реформує церемонію зведення в кардинали – вона стане дещо простішою та коротшою. Об'єднання в одну церемонію нагородження кардинальської мітрою і кільцем, а також присвоєння титулярної церкви відбулося через те, що різниця між відкритою і закритою  консисторією давно залишилися в минулому.

 

Вівторок. Дипломати, які були присутні на щорічній зустрічі Вселенського Архиєрея з дипломатичним корпусом, акредитованим при Апостольській Столиці, дуже позитивно та з великою повагою прокоментували виступ Папи Бенедикта ХVІ в інтерв’ю для Радіо Ватикану. Ось висловлювання деяких послів:

 

Канадський посол у Ватикані Анна Ліхі: «Суть послання зводиться до поваги гідності людини, що є дійсно ключем до вирішення фінансово-економічної кризи, і дає надію мільйонам молодих людей, які перебувають у безвихідних ситуаціях в багатьох країнах».

 

Посол Великобританії при Святому Престолі Найджел Бейкер: «Не дайте короткотерміновій кризі стримувати вас від важливих довгострокових програмних цілей і завдань. Його Святість дуже ясно показав, що ми не повинні впадати у відчай у цей момент кризи, а маємо дивитися у майбутнє з новим зобов'язанням, новим діалогом, новим творчим потенціалом для себе і для молодих поколінь».

 

Посол Ізраїлю у Ватикані Мордехай Леві: «Мені дуже приємно, що Святіший Отець згадав про цей поступ (відновлення діалогу між Ізраїлем та Палестиною), оскільки віднова переговорів після більш ніж річної перерви є дійсно хорошою звісткою. А ще кращою новиною є те, що цього разу Йорданія вступила і стала посередником при переговорах. Не знаємо, що з цього вийде (з переговорів), але однозначно можу сказати, що гірше було б не брати у них участі. Тому, на мою думку, Святійший Отець побачив світло у кінці тунелю і закликає його світити сильніше».

 

Представник Організації визволення Палестини (ОВП) при Апостольській Столиці Чавкі Армалі: «Святійший Отець радіє тим, що ці перемовини відновили і надіється, що обидві сторони матимуть свої права і право на власну державу. Це дуже влучне зауваження».

 

Австралійський посол у Ватикані Тімоті Фішер: «Це звернення Папи на початку року сприяє усвідомленню реальності, оскільки саме таким є сучасний світ… Як на мене, важливим було те, що Папа говорив на тему виховання. Виховання молоді, виховання як частина релігійної свободи і культурного прогресу на Близькому Сході та в усьому світі. Я нещодавно повернувся із Вифлеємського Університету, де разом навчаються і мирно співіснують 1 тисяча християн і 2 тисячі мусульман, тому вважаю, що підняття цієї теми є дуже похвальним».

 

 Також і головний редактор «L’Osservatore Romano» Джованні Марія Віан висловив свою думку з приводу цієї дипломатичної зустрічі. Журналіст стверджує, що Католицька Церква завжди йде «пліч-о-пліч із міжнародною спільнотою». Коментуючи промову Понтифіка Джованні Віан говорить, що дивлячись на панораму світу – яка є «справді темною», і в якій «чоловіки і жінки вже не визнають свого зв’язку із Творцем» – і на «загрозливий та тривожний розвиток» кризи, Папа поєднує надію з реалізмом. Він нагадує, що завжди необхідно пам’ятати про моральний вимір, як в економіці, так і в біоетиці: людське життя та релігійну свободу слід поважати і підтримувати, чітко відкидаючи всяку політику, яка має на меті маргіналізувати роль релігії та тероризму із релігійною мотивацією.

 

У вівторок Святіший Отець Бенедикт ХVІ зустрівся з послом Латвії при Святому Престолі Ейнарсом Сіманісом. Дипломат вручив Папі книгу «Світло світу» латиською мовою, а також привітання від президента Латвії Андріса Берзіньша. В свою чергу Понтифік передав благословення всьому народу Латвії, а також привітав їх з Новим роком, побажавши сповнення всіх бажань.

 

Цього дня до Господа відійшов 83-ох річний владика Жосе Фрейра де Олівейре Нето, почесний єпископ Мосорро (Бразилія).

 

Середа. Катехизація загальної аудієнції середи була присвячена молитві Ісуса Христа на Тайній Вечері. Звертаючи увагу вірних на Таїнство Євхаристії, встановлене Ісусом під час Тайної Вечері Папа закликав усіх просити у Бога, щоб участь в Євхаристії, необхідна для християнського життя, завжди була найвищою точкою молитви. «Дорогі брати і сестри, беручи участь в Євхаристії, ми незвичайним чином переживаємо молитву, яку Ісус звершив і продовжує творити, щоб зло, з яким ми зустрічаємося в житті, не могло перемогти, і щоб в нас діяла цілюща сили Смерті і Воскресіння Христа. Будемо просити, щоб об'єднавшись з Його жертвою Отцю, ми могли також змінити наші хрести на жертву, вільну і відповідальну, на любов до Бога і людей», - сказав Папа.

 

В загальній аудієнції взяли участь 120 циркачів, які після проповіді Папи Бенедикта влаштували кількахвилинне циркове шоу.

 

Папа Бенедикт XVI призначив Архиєпископа Лоренцо Балдіссері, який досі був Апостольським нунцієм у Бразилії, секретарем Конгрегації у справах єпископів. На цій посаді він змінив Архиєпископа Мануеля Монтейро де Кастро, якого Святіший Отець призначив Великим Пенітенціарієм.

 

Четвер. В четвер Святіший Отець прийняв представників місцевої та регіональної влади Риму. Спочатку Святіший Отець прийняв на окремій аудієнції Пані Ренату Польверіні, яка очолює центральноіталійський регіон Лаціо, мера Риму Пана Джанні Алеманно та Пана Ніколу Дзінґаретті, який очолює Римську провінцію. Потому відбулася зустріч з працівниками, очолюваних ними місцевих та регіональних адміністративних органів. «Шановні представники влади, виклики є складними та численними. Перемога можлива настільки, наскільки зміцнюватиметься усвідомлення того, що доля кожного пов’язана з долею усіх», – сказав на завершення Святіший Отець, запевняючи їх у постійній молитві та поручаючи заступництву Пресвятої Богородиці.

 

Владика Ігнатій Чама, єпископ Мпіка (Замбія), був висунутий на Архиєпископа Митрополії Касами та Апостольського адміністратора Мпіка.

 

П’ятниця. 13 січня в Клементійському Залі Апостольського палацу у Ватикані Бенедикт  XVI зустрівся з керівниками та співпрацівниками відділу римської поліції «Ватикан», що займається охороною площі св. Петра, а також піклується про безпеку Понтифіка, під час його подорожей територією Італії. Під час зустрічі, присвяченій початку нового 2012 року, Святіший Отець подякував поліцейським за їхню працю і закликав завжди бути свідками справедливості і будівничими спокою.

 

13 січня кардиналу Зену виповнилось 80 років. Згідно з нормами канонічного права він втратив право голосування на папському конклаві.

 

Владика Паскаль Жан Марсель Вінзер, титулярний єпископ Русадус та Апостольський адміністратор Пуатьє (Франція), Святішим Отцем був призначений Архиєпископом Митрополії Пуатьє.

 

Субота. У суботу, 14 січня, Папа Бенедикт XVI прийняв на приватній аудієнції прем'єр-міністра Італії Маріо Монті. Це була перша офіційна зустріч між Папою і новим главою італійського уряду.

 

 Цього ж дня кардинал Тарчізіо Бертоне очолив св. Месу з нагоди початку нового судового року в Трибуналі міста-держави Ватикан. У своїй проповіді єрарх закликав співробітників Ватикану розважати про різницю між Божественною і людською справедливістю і наближати свою діяльність до виконання волі Бога.

 

14 січня Святіший Отець заснував нову єпархію Іфакара (Танзанія). Вона виникла з частини єпархії Махенге, і належатиме до архиєпархії Дар-ес-Сала. Єпископом новозаснованої єпархії було призначено владику Салютариса Мельхіора Лібену, єпископа єпархії Дар-ес-Сала.

 

Пропонуємо до вашої уваги, оприлюднені Конгрегацією Віровчення, вказівки Святішого Отця щодо проведення Року віри.