//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (5 – 11 лютого)

Неділя. У неділю, 5 лютого, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа Бенедикт XVI виголосив повчання, присвячене темі хвороби та зцілення, яке приносить Христос. Папа зауважив, що «хвороби є знаком діяльності зла у світі та в людині, в той час, як зцілення показують, що наблизилося Боже Царство. Ісус Христос прийшов на те, щоб у корені знищити зло, а зцілення є передсмаком Його перемоги, здобутої через смерть і воскресіння».

 

Після проказування молитви, Святіший Отець прийняв в Апостольському палаці делегацію Місіонерської Служби Молоді (Sermig). Під час аудієнції Святішому Отцеві вручено премію «Будівничий миру» з наступним формулюванням: «Бенедиктові XVI, голосові, який веде до істини, сестри миру».

 

В цей день, у віці 92 років, вічно спочив отець Лоренс Жанґ Вень-Чанґ, Апостольський Адміністратор у Куньміні, Далі та Жаотонгу (Китай).

 

Понеділок. В понеділок Папа Бенедикт XVI прийняв ввірчі грамоти нового голови представництва Європейського Союзу при Святому Престолі, Лоренс Аргімон-Пістре.

 

Цього дня Папа призначив отця Едварда Джона Вейсенбурґера єпископом Саліна (США).

 

Вівторок. Митрополит Дубліну, Архиєпископ Діармуід Мартін повідомив, що Бенедикт XVI не приїде до Ірландії в червні на Євхаристійний Конгрес, з огляду на те, що ірландська Церква ще не готова до такого візиту.

 

7 лютого Глава Прес-центру Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді підтвердив, що Святіший Отець планує подорож до Лівану у вересні 2012 року.

 

Середа. Наука Святішого Отця Бенедикта ХVІ під час загальної аудієнції, що відбулась у залі імені Папи Павла VІ, була зосереджена на молитві Ісуса, розп’ятого на хресті. Особливу увагу Папа звернув на вигук Ісуса: «Боже мій, Боже мій, чому ти мене покинув?» (Мк 15,34; Мт 27,46). Звідси виникають питання, чи Господь міг покинути свого Сина? Чи Бог покидає людину, яка страждає? Що означає цей вигук Ісуса Христа? Відповідаючи на ці запитання, Папа Бенедикт ХVІ наголосив, що Ісус молиться словами 23 псалма. Ця молитва Ісуса не була молитвою зневіри чи відкинутості, але Ісус був упевнений, що його крик буде вислуханий у Воскресінні і Господь прийме його жертву за гріхи світу. За прикладом Ісуса, «у найважчих та найболісніших ситуаціях, коли здається, що Господь нас не чує, не треба боятись довірити Йому весь тягар, який несемо у серці» – сказав Бенедикт ХVІ, закликаючи пригадувати в молитвах також всіх наших близьких, які страждають і не мають навіть слова утішення.

 

На закінчення загальної аудієнції, Святіший Отець звернувся з окремим закликом до молитви та діяльної солідарності з тими, що постраждали у зв’язку із надзвичайними погодними умовами в Європі.

 

Цього тижня у Римі проходив симпозіум «На шляху до зцілення і оновлення», на якому зібралися делегати 110 єпископських конференцій. Його організатором виступив Папський Григоріанський університет. В посланні до учасників симпозіуму Папа Бенедикт ХVІ зазначив, що основною турботою християнської спільноти повинно бути зцілення жертв сексуальних зловживань, що мали місце в лоні Церкви, а також глибоке оновлення самої Церкви на всіх рівнях. У результаті переговорів, як відповідь Церкви на проблему сексуального зловживання, було вирішено створити багатомовний інтернет-сайт для захисту дітей.

 

Святіший Отець Бенедикт XVI направив телеграму співчуття на ім'я Архиєпископа Ріо де Жанейро Орана Хоао Темпести у зв'язку з трагедією, що сталася 25 січня, коли в результаті обвалення 3 будівель загинуло близько 30 осіб.

 

Посол Тегерану у Ватикані в середу заявив, що президент Ірану Махмуд Ахмадінежад хотів би, щоб Папа Бенедикт XVI здійснив візит до Ірану. Бенедикт має постійно діюче запрошення відвідати Ісламську Республіку, але поки що не прийняв його.

 

Мельхітский патріарх Григорій III Лахам, який має постійне представництво в столиці Сирії, Дамаску, запропонував скликати саміт християнських і мусульманських арабів, який має стосуватися ситуації в арабському світі та гарантувати там права людини.

 

Четвер. У мексиканському штаті Ґуанахуато з’явилися банери, на яких розміщено послання однієї із банд наркоторговців – Los Caballeros Templarios, до їх суперників – картелю Nueva Generación. Наркоторговці попереджають своїх суперників, аби ті не проводили діяльності на цій території, бо це призведе до заворушень, порушуючи спокій під час папського візиту, який має відбутись за півтори місяці. Деякі оглядачі пов’язують цю заяву із нещодавнім зверненням Архиєпископа Хосе Гвадалупе Мартіна Рабаго, котрий закликав організовану злочинність з цього регіону зупинити свою діяльність на період візиту Папи.

 

 За ініціативою Комітету з культурних проектів Єпископської Конференції Італії з 9 по 11 лютого у Римі проходив конгрес на тему «Ісус – наш сучасник». Серед доповідачів конгресу були кардинал Анджело Баньяско, Президент Єпископської Конференції Італії, який розпочав працю цьогорічної зустрічі, кардилал Камілло Руїні, Президент комітету з культурних проектів Єпископської Конференції Італії, єпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, та кардинал Джіанфранко Равазі, Президент Папської Ради з питань культури. До учасників конгресу скерував свого листа Папа Бенедикт ХVІ, у якому пригадує, що Христос увійшов на нашу історію і в ній він продовжує жити.

 

В італійській газеті «L'Unità» була опублікована стаття, в якій автор звинувачує чотирьох італійських священиків у використанні «Інституту релігійних справ», так званого Ватиканського банку, для нелегальних операцій з грішми. Прес-служба Святого Престолу видала спеціальне повідомлення, в якому наголошується, що «стаття свідчить про неналежний підхід автора до вивчення ситуації». «Заголовок говорить про мовчання Ватикану. Але насправді це твердження не має під собою фундаменту: Святий Престіл і керівництво Ватикану належним чином співпрацювали з магістратом та італійською владою »,– йдеться в документі.

 

П’ятниця. У Римі відбулось засідання Фонду Івана Павла II у питанні Сахелі, організоване Папською Радою «Cor Unum». Сахель – це тропічна савана в Африці, яка є своєрідним переходом між північною і південною Сахарою. Цей регіон особливо схильний до посух. Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв учасників засідання на аудієнції і звернувся до них з промовою. Він назвав Фонд важливою благодійної структурою, подякував його керівникам, спонсорам і діячам. Бенедикт XVI звернув увагу на те, що робота організації буде ефективною в повноті, якщо опиратиметься на молитву.

 

10 лютого Бенедикт ХVI призначив Архиєпископа Джованні д'Анелло, Апостольським нунцієм в Бразилії. Він змінив на цій посаді Архиєпископа Лоренцо Балдіссері, якого 11 січня 2012 р. Папа призначив секретарем Конгрегації у справах єпископів.

 

У п’ятницю, в віці 88-ми років, помер владика Філіпо Джаніні, єпископ-помічник римського Вікаріату.

 

Субота. В суботу в Буркіна-Фасо від єпархії Фада н’Гурма, було створено нову єпархію в Тенкодого. Єпископом Тенкодого Папа призначив отця Проспера Контієбо, М.І., а єпископом Фада н’Гурма – отця П’єра Клавела Малго.

 

В Ефіопії від Апостольської префектури в Мекі була заснована нова Апостольська префектура в Робі. Отець Анджело Антоліні, O.F.M. Cap., був призначений Апостольським префектом Робу.

 

Владика Жак Жан Жозеф Жюль Реррйєр подав у відставку з посади єпископа Тарбес ет Люрд (Франція). На його місце Святіший Отець призначив владику Ніколаса Бровета, який до того виконував обов’язки титулярного єпископа Сімідікка та єпископа-помічника Нанта.

 

Владику Йонаса Іванаускаса, титулярного єпископа Кабапіума та єпископа-помічника Каунасі (Литва), Папа призначив єпископом Кайшядоріса. Він заступив на місце владики Джозапаса Матулаїтіс-Лабукаса, який подав у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

Пропонуємо вам перечитати послання Святішого Отця Бенедикта ХVI на Великий Піст 2012 року.