//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (28.05. – 03.06.)

Понеділок. 28 травня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції делегацію мальтійських єпископів, які прибули до Риму з нагоди візиту «Ad limina Apostolorum».

 

У понеділок Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції Президента Республіки Коста-Ріка Лауру Чинчилья.

 

Вівторок. У вівторок Папа прийняв відставку владики Едварда Урбана Квейка, єпископа Буфало (США). На його місце Понтифік призначив владику Річарда Джозефа Малоне, який до того був єпископом Портланду-ін-Майне.

 

Цього ж дня владику Семюеля Джозефа Акіла, єпископа Фарго (США), Папа призначив Митрополитом-Архиєпископом Денверу.

 

Середа. 30 травня 2012 року Святіший Отець Бенедикт ХVІ, під час загальної аудієнції,  виголосив катехизу присвячену темі молитви, як справжній особистій зустріч з Богом Отцем в Христі через Святого Духа. «В молитві благословення, якою починається Друге Послання до Коринтян, – зазначив Папа, – поряд з темою скорботи домінує тема втіхи, яку слід розуміти не як просто розраду, але, передовсім, як заохочення та заклик не дозволити, щоб нас перемогли труднощі та випробування». «Це означає постійно єднатися з Христом на молитві, довіряти Його присутності». «Наше життя часто позначене труднощами, нерозумінням, стражданнями, але в щоденній витривалій молитві ми також можемо конкретно досвідчити потішення, яке приходить від Бога і це зміцнює нашу віру, адже дозволяє відчути Боже «так» щодо людини, відчути вірність Його любові, яка доходить аж до жертви Його Сина на хресті.» «Віра не є першочергово людською дією, але – безкорисливим Божим даром, закоріненим в Його вірності, Його «так», що допомагає нам зрозуміти, як жити, люблячи Його та ближніх», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що Божий спосіб діяти відрізняється від нашого. Запорукою того, що між нами завжди присутнє та живе Боже «так» в Христі Ісусі, є Святий Дух, Який пробуджує в наших серцях прагнення іти за Ним, щоб «одного дня увійти в Його любов, коли отримаємо нерукотворну домівку у небі». «Не існує людини, до якої б не досягнула, до якої б не звернулася ця вірна любов, здатна чекати навіть тоді, коли отримує у відповідь «ні» через відкинення чи заскорузлість серця», – наголосив Святіший Отець, додаючи: «Бог чекає на нас, завжди шукає нас та хоче прийняти нас до сопричастя зі Собою, щоб дарувати кожному з нас повноту життя, надії та миру».

 

Під час загальної аудієнції, Папа Бенедикт XVI також торкнувся теми останніх подій у Ватикані, пов’язаних зі слідством у справі витоку в пресу зарезервованих та приватних документів Апостольської Столиці. Понтифік зазначив: «Події, які трапились цими днями стосовно Курії та моїх співробітників, засмутили моє серце, але ніколи не затьмарили моєї непохитної впевненості в тому, що, незважаючи на людську слабкість, труднощі та випробування, Церквою провадить Святий Дух, і що Господь ніколи не залишить її без Своєї допомоги, щоб підтримати її на своєму шляху».

 

Четвер. 31 травня ввечері, на завершення «Марійського» місяця, ватиканські працівники та члени богопосвячених спільнот Риму зібирались у ватиканських садах на спільне проказування молитви на вервиці. Процесійний хід, молитву та Літургію Слова біля каплиці Люрдської Богоматері очолив кардинал Анджело Комастрі, Вікарій Папи для Держави-Міста Ватикану. «Я завжди з радістю беру участь у цьому Марійському чуванні у Ватикані, яке хоч і відбувається за участю багатьох людей, завжди має родинний та близький характер», – сказав Бенедикт XVI, зазначаючи, що місяць травень закінчується літургічним спогадом біблійної події, яка розповідає про відвідини Божою Матір’ю Її родички Єлизавети. Особливістю цих відвідин є подячна молитва «Величає душе моя Господа, і дух мій радіє в Бозі, Спасі моєму», яка є свідченням того, що Пречиста Діва Марія поставила у центрі Свого життя Бога, з довір’ям віддалася Його волі. Як зауважив Папа, ми завжди можемо чогось навчитися від нашої Небесної Матері: «Її віра, – сказав він, – запрошує нас дивитися далі, від того, що нам здається, та міцно вірити, що щоденні труднощі приготовляють весну, яка вже розпочалася у Воскреслому Христі.» Святіший Отець наголосив на тому, що радість, плід Святого Духа, є «фундаментальною відзнакою християнина», адже «ґрунтується на надії на Бога, черпає силу з неустанної молитви, дозволяє спокійно переносити випробування» і побажав, щоб «ця духовна радість, що виливається з переповненого вдячністю серця Христової та нашої Матері, була дедалі міцнішою в наших серцях, у нашому особистому та родинному житті, в кожному середовищі».

 

У четвер отця Фаусто Рамона Мехія Ваєхо було призначено єпископом Сан-Франциско де Мекоріс (Домініканська Республіка). Він заступив на місце владики Хесуса Марія де Хесус Мова, який пішов у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

П'ятниця. 1 червня, Папа Бенедикт XVI прибув до Мілану для участі у VII Всесвітній зустрічі сімей. Понтифік зустрівся з представниками єрархії, різних рівнів цивільної влади та громадою міста, відвідав концерт, який відбувся у «Teatro alla Scala» на честь його приїзду.

 

Парламент Республіки Чорногорія затвердив конкордат з Ватиканом. Документ, який підписали у червні 2011 р., регулює правовий статус Католицької Церкви у Чорногорії.

 

Субота. 2 червня вранці Бенедикт ХVІ прибув до міланського катедрального храму, щоб очолити частину з Літургії Часів разом із священиками, семінаристами та богопосвяченими особами. «Любов до Бога – це суть та спонука священичого служіння», наголосив Вселенський Архиєрей, звертаючись до духовенства та закликаючи богопосвячених осіб бути свідками краси повної посвяти Богові та Церкві.

 

Пізніше на міланському стадіоні Джузеппе Меацца, відбулась святкова зустріч Бенедикта ХVІ із підлітками, які готуються прийняти Святу Тайну Миропомазання або прийняли її цього року та понад вісімдесяти тисяч дітей, підлітків, їхніх батьків, родини, вихователів, катехитів та представників VІІ Всесвітньої зустрічі сімей. Молитовна зустріч із Бенедиктом ХVІ була оживлена хореографічною композицією, яка представляла віру та символи Святого Духа та супроводжувалась молитвами, свідченнями й піснями. Понад тисяча юних артистів зайняли все футбольне поле, а Святішого Отця вітав транспарант, завдовжки 500 метрів. Святіший Отець закликав прагнути високих ідеалів, бути святими, наводячи приклади таких великих святих, як святого Амвросія, Домініка Савіо, Марії Ґоретті. Святість – це звичайна дорога християнина і вона не зарезервована тільки для небагатьох вибраних, але відкрита для всіх.


 
Цього ж дня ввечері, у садибі міланського архиєпископа пройшла зустріч Папи Бенедикта ХVI з італійськими політиками. «Ніяка людська влада не може розглядатися як божественна, а значить жодна людина не може бути володарем іншої людини», - сказав Папа, звертаючись до присутніх. Понтифік зазначив, що закони кожної держави повинні знаходити обґрунтування і силу в природному праві, яке є основою кожного людського життя і зазначив, що законодавство і діяльність державних установ повинні бути спрямовані на служіння родині. Папа підкреслив, що в цьому служінні держави громадянам важливе конструктивне співробітництво з Церквою, яка може пожертвувати суспільству свій досвід, навчання, традицію, установи, якими вона служить народу і закликав політиків з великою відданістю працювати на благо добра громадян, що є ясним проявом і видимим знаком любові з їхнього боку.

 

В суботу також пройшло «Свято свідчень» за участю Папи Бенедикта XVI та 350-ти тисяч людей з усього світу, учасників VII Всесвітньої зустрічі сімей. Зустріч проходила у свідченнях про життя у світлі Євангелія, музичних та хореографічних постановок та відповіді Глави Католицької Церкви на 5 запитань, що стосуються родинної проблематики.

 

Неділя. 3 червня в Мілані закінчилась VII Всесвітня зустріч сімей. В Євхаристійному богослужінні, яке з нагоди цієї події очолив Святіший Отець, взяли участь понад один мільйон вірних. На початку своєї проповіді Папа Бенедикт ХVІ висловив велику радість з приводу спільної Євхаристійної молитви. Як підкреслив Вселенський Архиєрей, у Святій Тайні Хрищення нам був подарований паросток нового, божественного життя, яке зростатиме аж до свого остаточного звершення у небесній славі; ми стали членами Церкви, родиною Господа Бога. Бенедикт ХVІ наголосив, що нам довірене завдання будувати церковну спільноту, трудячись для того, щоб вона дедалі більше ставала родиною, щоб її члени були спроможними віддзеркалювати красу Пресвятої Тройці і євангелізувати не лише словом, але й силою любові, якою живуть, немов випромінюючи її на інших. Як зазначив Святіший Отець, не лише Церква покликана бути образом-відображенням Одного Бога в Трьох Особах, але також і сім’я, що основана на подружжі між чоловіком та жінкою. «Любов є тим, що вчиняє людину правдивим образом Бога», – наголосив Єпископ Риму, звертаючись, передусім, до зібраних на VII Всесвітню зустріч родин, додавши, що, живучи подружнім життям, подруги не дарують один одному якусь частинку себе чи своєї активності, але усе своє життя, а подружня любов є плідною, оскільки вони бажають і трудяться для добра один одного у взаємному даруванні і прийнятті. Папа заохотив подругів дбайливо піклуватись про їхніх дітей, передаючи їм силу віри, вказуючи їм на високі цілі та підтримуючи їх у їхніх немочах, а звертаючись до дітей, Святіший Отець наказав завжди підтримувати з батьками глибокі зв’язки любові та дбайливої опіки. «Ваше покликання не є легким – підкреслив Папа, звертаючись до подружніх пар, – особливо сьогодні, але дійсність любові є чудовою, єдиною силою, яка може насправді перемінити світ».

 

Пропонуємо у своїх молитвах долучитись до молитовних намірень Папи Бенедикта XVI на червень.