//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (28.01 – 03.02.)

Понеділок.Бенедикт XVI «вражений трагічною загибеллю» сотень молодих людей під час пожежі в бразильському Санта-Марія. Папа висловив співчуття сім'ям загиблих і запевнив у своїй близькості всіх, хто сумує з цієї причини.

 

Кардинал Бечар Бутрос Раї висунув пропозицію, аби в приготуванні розважань для цьогорічної Хресної Дороги в Колізеї взяли двоє молодих ліванців.

 

Середа. 30 січня під час загальної аудієнції Папа, насамперед, зазначив, що сьогодні, з огляду на різні проблеми сім’ї та взаємин батьків з дітьми, не просто говорити про батьківство. Але біблійне об’явлення, особливо євангельські тексти, допомагають подолати ці труднощі. Як об’являє нам Ісус, Бог є Отець, Який годує пташок та зодягає польові квіти, Він вчиняє, що сонце сходить над добрими і над злими, Він – милосердний Батько, який приймає блудного розкаяного сина, великодушно подає тим, хто просить, і дає хліб з неба та живу воду. Тому псалмопівець, оточений ворогами, призиваючи Господа, може сказати: «Бо навіть, як покине мене рідний батько-мати, Господь мене до себе прийме» (Пс 27,10). «Віра в Бога Отця вимагає того, щоб за діянням Святого Духа вірити в Сина, розпізнаючи у хресті, що спасає, остаточне об’явлення Божої любові», – вів далі Бенедикт XVI. Отож, Боже батьківство є безмежною любов’ю, але «як можна думати про всемогутнього Бога, споглядаючи на Христовий хрест?» – запитав Святіший Отець, відповідаючи, що ми б хотіли бачити Божу всемогутність, згідно з нашими уявленнями та прагненнями, тобто, «всемогутнього» Бога, Який розв’язує усі проблеми й труднощі. Однак, як зауважив Папа, саме віра спонукує нас зрозуміти, що Божі думки відмінні від наших, і Його всемогутність є іншою, не автоматичною та самовільною, але позначеною свободою. «У дійсності, створюючи вільні творіння, даючи їм свободу, Бог відмовився від частини Своєї могутності, залишаючи могутність нашої свободи.», - пояснив Папа. Божа всемогутність не виявляється в насильстві, але в любові, милосерді, прощенні, у прийнятті нашої свободи та постійному закликові до навернення серця. «Такою є Божа могутність і вона переможе», – сказав Святіший Отець.

 

У середу Понтифік зустрівся із членами Трибуналу Римської Роти. Звертаючись до них Папа торкнувся проблеми сім'ї та шлюбу, з якими часто доводиться мати справу ватиканським суддям. Святіший Отець ствердив, що брак віри може порушити такі блага шлюбу, як дітонародження, подружня вірність і нерозривність.

 

У рамках двосторонніх переговорів, які ведуться впродовж декількох років між Організацією визволення Палестини та Апостольською Столицею, 30 січня в Рамаллі, в приміщенні Міністерства закордонних справ Палестини відбулася робоча зустріч. Повідомляється, що сторони представили свої точки зору на деякі частини майбутньої угоди. Переговори пройшли у «відкритій та сердечній обстановці, що свідчить про добрі відносинах між Святим Престолом і Палестиною».

 

Четвер. 25 січня 2013 року мали місце жорстокі сутички у в’язниці венесуельського міста Урібана, забравши життя 58 людей. Папа закликав владу країни «в дусі співпраці та доброї волі робити все для того, щоб подолати існуючі проблеми та уникнути в майбутньому повторення таких трагічних подій». Бенедикт XVI висловив глибокі співчуття з-приводу трагічних сутичок, запевнивши свої молитви за померлих, як також «свою глибоку духовну близькість і солідарність» з родинами жертв та приблизно 90-ма пораненими.

 

31 січня Бенедикт XVI зустрівся з групою італійських єпископів з регіону Кампанія, які прибули до Риму в рамках візиту «ad limina Apostolorum». Папа дав єпископам цінні вказівки, які базуються на глибокому знанні ситуації на півдні Італії. Крім того, Понтифік звернув увагу на ряд проблем у суспільній сфері: вони пов'язані з безробіттям, забрудненням міст, діяльністю мафії.

 

Ще одне пленарне засідання ватикансько-ізраїльських перемовин щодо власності та податків Католицької Церкви в Ізраїлі цього разу також не закінчилося порозумінням. воно відбулося «в конструктивній атмосфері» та досягло «значного прогресу». Однак такі ж враження були й півроку тому.

 

П’ятниця. У п’ятницю, 1 лютого, у Ватикані повідомлено про те, що Єпископ Риму Бенедикт XVI прийняв у церковне сопричастя нового Главу Халдейської Католицької Церкви.

 

Субота. 2 лютого за григоріянським календарем празник Стрітення Господа нашого Ісуса Христа. 2 лютого – це також і ХVII-тий з черги Всесвітній день богопосвячних осіб, встановлений 1997 року блаженним Папою Іваном Павлом ІІ. Останніми роками у цей день Святіший Отець зустрічався з богопосвяченими особами Вічного Міста під час відправи Вечірні в базиліці Святого Петра. Цей рік не став винятком. Під час проповіді Святіший Отець звернув увагу на те, що святий євангелист Лука підкреслює вірність Йосифа та Марії Господньому закону, з якою вони виконали все, що було приписано після народження первістка. У світлі пророцтва святого Малахії про те, що Божий посланець прийде та оновить священство, Папа зауважив, що євангельська подія жертвування Ісуса в храмі є провісником очищення святині та нового священства. «Спасіння, яке Ісус приносить Своєму народові та втілює в Собі Самому, – пояснив Бенедикт XVI, – проходить через хрест, через насильницьку смерть, яку Він переможе та перемінить завдяки жертві життя, принесеній з любові». І саме передвісником цієї посвяти, цієї жертви є жертвування Ісуса у храмі. Папа звернувся до богопосвячених осіб з трьома словами заохоти. По-перше, Святіший Отець заохотив богопосвячених осіб пам’ятати про «першу любов», якою Ісус «розпалив їхнє серце», не для ностальгії, але для того, «щоб підтримувати цей вогонь». Другим аспектом є заохочення до «віри, яка вміє розпізнавати мудрість слабкості». У радостях та скорботі наших днів, коли відчуваємо тягар хреста, слід пам’ятати про Христову пасхальну перемогу. По-третє Бенедикт XVI заохотив богопосвячених осіб «відновлювати віру», яка чинить їх «прочанами в майбутнє», адже вже зі своєї природи «богопосвячене життя є паломництвом духа, в шуканні Божого обличчя, яке іноді об’являється, а іноді – прикрите». «Не приєднуйтесь до пророків нещастя, які звіщають кінець чи безсенсовність богопосвяченого життя в Церкві наших днів, натомість, зодягніться в Ісуса Христа, одягніть зброю світла, як закликає святий Павло, залишаючись чуйними», – закликав Папа.

 

Неділя. У неділю, традиційно, перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець звернувся до вірних з коротким навчанням на основі уривку Євангелія від св. Луки, де розповідається як в Назаретській синагозі Ісус прочитав уривок з Ісаї про Месію і оголошує про його сповнення, даючи зрозуміти, що це слово стосується Його. Цей факт викликає подив серед жителів Назарету. Саме знаючи цю їх закритість – «Жоден пророк не є прийнятим на своїй Батьківщині» - Ісус звертається до людей присутніх у синагозі словами, які звучать як провокація. Він нагадує два чуда, вчинені великими пророками Іллею та Єлисеєм на користь осіб, які не були ізраїльтянами, щоб показати, що іноді є більше віри за межами Ізраїлю. У цей момент реакція була одностайною: всі встають і Його виганяють, і навіть хотіли скинути його в прірву, але Він з  миром повелителя, пройшов між людьми і відійшов. Ісус вчинив так, бо не прийшов шукати згоди у людей, але як скаже в кінці до Пилата - щоб «дати свідчення істини» (Ів. 18:37). Істинний пророк не слухає нікого іншого, крім Бога, і служить істині, будучи готовим платити за це особисто. Це правда, що Ісус є пророком любові, але також любов має свою правду. Любов і правда це дві назви тієї самої реальності, це два імені Бога. На завершення Папа закликав молитись до Богородиці, щоб вона допомогла нам пройти шляхом віри з радістю і вірністю.

 

Бенедикт XVI висловив глибокі співчуття жертвам пожежі, що сталася 1 лютого в будівлі адміністративного центру Державної нафтової компанії в Мехіко.

 

Святіший Отець призначив апостольського нунція в Уганді. Ним став Архиєпископ Майкл Блюм, який до цього був нунцієм у Беніні і Конго.

 

Пропонуємо вам ознайомитись з відпустами, які Святіший Отець уділив з нагоди Всесвітнього Дня Хворого.

 

До вашої уваги програма богослужінь, які Папа Бенедикт XVI очолить у лютому-березні 2013 року.

 

Пропонуємо вам у своїх молитвах долучитись до молитовних намірень Папи на лютий.

 

Радимо вам перечитати Послання Святішого Отця Бенедикта XVI на Великий Піст та статтю кардинала Коха «Екуменічне зобов’язання – найважливіша частина місії Католицької Церкви».