//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.06. –1.07.)

Понеділок. Італійські ЗМІ, як звично, на свій лад потрактували зустріч Святішого Отця з деякими кардиналами, яка відбулась 23 червня. Преса вирішила, що Папа обговорював відставку кардинала Держсекретаря Тарчізіо Бертоне, який на цій зустрічі не був присутнім. Однак отець Федеріко Ломбарді пояснив, що Святіший Отець особисто стежить за подіями навколо крадіжки документів і тому хотів поділитися своїми думками з кардиналами і почути їхні поради, маючи на увазі їх великий досвід.

 

У понеділок, 25 червня, оприлюднено «Душпастирські орієнтири для сприяння покликанням до священичого служінння», приготовані Конгрегацією Католицької освіти та виховання.Перший розділ аналізує існуючу ситуацію, звертаючи увагу на відмінності в різних частинах світу.Друга частина «Душпастирських орієнтирів для сприяння покликанням до священичого служінння» пропонує богословський аналіз покликання та ідентичності рукоположеного священства. Третій розділ документу пропонує конкретні вказівки щодо душпастирства покликань, пригадуючи, що вони, насамперед, є плодом діяння Святого Духа.

 

Вівторок. 26 червня, під час візиту в регіон Емілія-Романья, Понтифік заявив, що з перших днів після землетрусу в Північній Італії молився за потерпілих і цікавився ходом подій. Понтифік закликав державні установи та людей доброї волі до солідарності з постраждалими від землетрусу. «Церква була і буде поруч з вами своєю молитвою і конкретною допомогою через свої організацій, особливо «Caritas», який сприятиме відновленню парафіяльних структур», - пообіцяв Бенедикт ХVI.

 

У вівторок, 26 червня, у Ватикані повідомлено, що Папа Бенедикт XVI здійснив ряд призначень у Римській Курії. Святіший Отець прийняв зречення кардинала Енніо Антонеллі, дотеперішнього Президента Папської Ради в справах сім’ї. Його наступником Бенедикт XVI призначив Ординарія Терні-Нарні-Амелії Преосвященного Вінченцо Палью, підносячи його до архиєпископської гідності. Архівістом та Бібліотекарем Святої Римської Церкви Папа призначив Архиєпископа Жана-Луї Брюґе, дотеперішнього Секретаря Конгрегації Католицької освіти та виховання. Він замінить кардинала Рафаелле Фаріну. Віце-Президентом комісії «Ecclesia Dei» призначено архиєпископа Джозефа Ді Ноя, дотеперішнього Секретаря Конгрегації Божественного Культу та Дисципліни Святих Тайн, а на його місце Бенедикт XVI призначив Преосвященного Артура Роша, дотеперішнього Єпископа міста Лідс, що в Англії, підносячи його до архиєпископської гідності. Архиєпископа П’єрджузеппе Ваккеллі, додаткового Секретаря Конгрегації Євангелізації народів та Президента Папських Місійних Установ, який подав зречення у зв’язку з досягненням граничного віку, замінить Преосвященний Протазе Руґамбва, дотеперішній Ординарій Кіґоми, що в центральноафриканській країні Танзанії, а 75-річного єпископа Джанфранко Джіротті, Регента Апостольської Пенітенціарії, замінить монсеньйор Кшиштоф Никєль, який дотепер виконував служіння в Конгрегації Віровчення.

 

 

Середа. Під час загальної аудієнції у середу, 27 червня, Папа Бенедикт XVI зауважив, що аби наслідувати Бога людина повинна вийти із замкнутості у собі та дарувати себе в любові. Святіший Отець, посилаючись на послання до Филип’ян, вказав, що радіти навіть у складних, безвіхідних ситуаціях можна лише тоді, коли плекатимемо в собі «ті самі почуття, які були й у Христі Ісусі» (Фил 2,5), а це любов, великодушність, покора, слухняність Богові, дарування себе. Вчитися цих Ісусових почуттів і є, за словами Папа, шляхом християнського життя. Папа також звернув увагу на те, що Ісус, справді Бог і справді людина, не переживає Своє «бути як Бог» як причину тріумфу чи панування, не як привілей чи власність. Навпаки, Він понизив Себе аж до хресної смерті, в усьому вподібнився до людини, крім гріха. «На молитві, через взаємини з Богом, ми відкриваємо розум, серце та волю на діяння Святого Духа, щоб увійти в той самий динамізм життя», – вів далі Бенедикт XVI, додаючи, що людська логіка, навпаки, шукає самореалізації у владі, в пануванні. «Людина не знаходить себе, залишаючись замкненою в собі, самостверджуючись, людина віднаходить себе лише тоді, коли виходить із замкненості в собі... і якщо Адам хотів уподібнитись до Бога, то в цьому ще не має нічого поганого, але він помилився ідеєю про Бога. Бог – це не Той, Хто бажає величі, Бог є любов, яка віддає Себе, спочатку у Пресвятій Тройці, а далі – в творінні», – сказав Понтифік.

 

Під час загальної аудієнції отець прелат Томаш Трафни з Папської Ради з культури і доктор Робін Сміт вручили Бенедикту ХVI свою спільну книжку про дорослі стовбурові клітини. Святіший Отець особисто написав промову до неї, в якій закликав продовжувати дослідження над дорослими стовбуровими клітинами з метою полегшити людські страждання.

 

Тридцять п'ять років тому, на консисторії 27 червня 1977 року, Папа Павло VI удостоїв Архиєпископа Мюнхена і Фрайзінгу Йозефа Ратцінгера звання кардинала.

 

Четвер. В рамках вже традиційного обміну візитами між Церквами Риму та Константинополя, започаткованого 1969 року, до Ватикану для участі у святкуваннях престольного празника Верховних Апостолів Петра і Павла прибула делегація Константинопольського Патріархату, яку 28 червня прийняв Папа Бенедикт XVI. Делегацію очолив Високопреосвященніший Еммануель Адамакіс, Митрополит Франції, Керівник Офісу православної Церкви при Європейському Союзі.

 

Цього ж дня на приватній аудієнції Папа прийняв  послів Ізраїлю та Єгипту, які завершували  їхні дипломатичні місії при Святому Престолі.

 

28 червня під час аудієнції для кардинала Анджело Амато, префекта Конгрегації у справах канонізації святих, Папа Бенедикт XVI затвердив декрети, які стосуються визнання чудес, мучеництва і героїзму чеснот 22 кандидатів на піднесення на вівтар.

 

Рік тому, 28 червня 2011 р., Бенедикт XVI дав старт роботі ватиканського інформаційного порталу news.va. З нагоди річниці діяльності порталу архиєпископ Клаудіо Марія Челлі, голова Папської Ради у справах соціальної комунікації, в інтерв'ю радіо Ватикан підбив перші підсумки роботи ресурсу. Єрарх зазначив, що кожного дня цей сайт відвідує 10-15 тис людей, з яких 58,3% - постійні відвідувачі.

 

П’ятниця.29 червня, у свято святих апостолів Петра і Павла, Бенедикт XVI очолив Літургію у ватиканській базиліці. Перед початком Меси Святіший Отець вручив 43 Архиєпископам-митрополитам, призначеним протягом останнього року палії - елемент літургійного вбрання, що символізує послух Папі і особливу близькість Святішому Престолу. У літургії взяли участь також члени делегації Константинопольського Патріарха Вартоломея I, члени дипломатичного корпусу та представники світської італійської влади. Розмірковуючи над святковим Євангелієм, Понтифік зазначив, що в особі св. Петра очевидно зіткнення, яке супроводжує драму історії папства, яка характеризується саме двома елементами: з одного боку ласкою і світлом, що сходять з висоти, так папство є фундаментом Церкви, яка здійснює паломництво тут на землі, а з іншого - людською слабкістю, яку може змінити тільки відкритість на діяльність Бога. Папа зазначив, що іконографічні символи, які завжди супроводжують апостолів - ключі і меч, вказують на те, що також і їх наступникам довірена влада відкривати двері Царства Небесного і вести боротьбу проповідників Слова Божого, вірних Христові і Його Церкві.

 

Опівдні на площі Святого Петра зібралася велика кількість вірних, щоб у Ватикані, щоб проказати разом з наступником святого Петра Богородичну молитву «Ангел Господній». Святіший Отець зазначив, що Рим у своїй історії несе відбиток життя та славної смерті святих Петра і Павла, справедливо обраних небесними заступниками. «Але святі Петро і Павло сяють не лише у римському небі, – вів далі Бенедикт XVI, – але й у серцях усіх віруючих, які, просвітлені їхнім навчанням та прикладом, у кожній частині світу прямують шляхом віри, надії та любові». На завершення Святіший Отець запропонував вірним уривок молитви із східної літургійної традиції: «Вшануймо великих світичів Церкви, Петра й Павла, бо ясніше від сонця засяяли вони на камені віри».

 

У п’ятницю, 29 червня, у Мінську відбувся прийом з нагоди 7-річчя Понтифікату і 85-річчя від дня народження Бенедикта XVI. На запрошення Апостольського нунція в Білорусії, Архиєпископа Клаудіо Гуджероцці, відзначити цю подію зібралися всі католицькі єрархи Білорусі, представники Православної Церкви, міської влади, Міністерства закордонних справ і дипломатичних місій. Під час відкриття церемонії прозвучали гімни Ватикану та Білорусі.

 

Апостольським нунцієм у Швеції та Ісландії Папа призначив Архиєпископа Генрика Навацкого, який до того виконував такі ж обов’язки у Нікарагуа.

 

Субота. В суботу, 30 червня, Святіший Отець Бенедикт XVI зустрівся з групою призначених протягом минулого року митрополитів, яким вчора вручив паллії. Зустріч пройшла у Ватиканській Залі Павла VI. У ній взяли участь також рідні і друзі єрархів, а також вірні з їхніх єпархій.

 

Цього ж дня Бенедикт XVI призначив голів ХІІІ Асамблеї Синоду Єпископів з Нової Євангелізації на тему  «Нова євангелізації для передачі християнської віри». Ними стали кардинал Джон Тонг Хон, єпископ Гонконгу, кардинал Франциско Рабле Ортега, Архиєпископ Гвадалахари з Мексики і кардинал Лоран Монсенгво Пасіня, Архиєпископ Кіншаси з Демократичної Республіки Конго. Також Святіший Отець призначив отця Мігеля Анжел Аюзо Гіксота секретарем Папської ради з міжрелігійного діалогу.

 

Неділя. У неділю перед молитвою «Ангел Господній», яка цього літа востаннє відбулась на площі св. Петра, Папа Бенедикт XVI сказав, що найбільше ми повинні просити у Бога віри. Про віру Святіший Отець говорив в контексті євангельських розповідей про зцілення двох жінок, які вчинив Ісус: доньки голови синагоги Яіра та жінки, яка страждала від кровотечі. «Це два епізоди, в якому знаходимо два рівні прочитання; чисто фізичний: Ісус схиляється над людським стражданням та лікує тіло, і духовний: Ісус прийшов, щоб зцілити серце людини, дарувати спасіння та запросити до віри в Себе», – зауважив Бенедикт XVI. За словами Папи, ці дві розповіді про зцілення є для нас запрошенням подолати чисто матеріальний погляд на життя. «У Бога ми просимо багато зцілень від проблем, конкретних потреб, і це правильно, але те, чого ми повинні просити з наполегливістю, це дедалі міцнішої віри, щоб Господь оновив наше життя, непохитної довіри до Його любові та провидіння, яке ніколи нас не залишить», – сказав Понтифік.

 

Пропонуємо у ваших молитвах долучитись до молитовних намірень Святішого Отця на липень.