//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25 – 31 грудня)

Неділя. Традиційно Різдвяна Літургія у Римо-Католицькій Церкві відправляється вночі з 24 на 25 грудня. Цього року свою проповідь Папа Римський Бенедикт XVI присвятив об’явленню в Дитяткові Ісусі сутності Бога. «Для людей дохристиянських часів, котрі на тлі загроз і небезпек світу боялися, що також і Бог може бути не добрим, а навпаки – жорстоким і байдужим, це було справжнє «об’явлення», велике світло яке нам об’явилося: Бог є суцільним добром. Також і сьогодні люди, які не в змозі більше розпізнати Бога у вірі, запитують: чи вишня міць, яка творить і підтримує світ, є справді доброю? Або ж чи зло не є також могутнім і оригінальним, як добро і краса, які в сяючих хвилинах зустрічаємо у всесвіті? «Явилася доброта Бога… і Його любов для людей» – це є нова і втішна впевненість, яка нам подарована у Різдві.», - зазначив Папа.

 

Пропонуємо для читання також різдвяне послання Святішого Отця Бенедикта XVI «Urbi et Orbi».

 

Цього дня у віці 86-ти років до Господа відійшов почесний єпископ Кілалли (Ірландія) Владика Томас Ентоні Фіннеган.

 

Понеділок. В понеділок, 26 грудня, перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець розповів вірним про святого Степана, пам’ять якого Римо-Католицька Церква згадує на другий день Різдвяних свят. Святіший Отець зазначив, що св. Степан, «муж молитви та євангелізації», отримав від Бога дар мучеництва, а коли його каменовано, молився за прощення своїх мучителів. «Дорогі друзі, справжнім наслідуванням Христа є любов, яку деякі християнські письменники назвали “прихованим мучеництвом”», – сказав Папа, додаючи, що як і в давнину, також і сьогодні щире прийняття Євангелія може вимагати «жертви життя, і багато християн в різних частинах світу наражаються на переслідування, й, іноді, – на мучеництво.»

 

Після молитви Папа звернувся із закликом відносно терактів у Нігерії. Святіший Отець висловив свої співчуття загиблим і їхнім родинам та закликав до того, щоб за участю різних частин суспільства вдалось відновити мир і спокій.

 

На 26 грудня припала 50-та річниця дипломатичних відносин між Ватиканом та Сенегалом. Її відсвяткували Євхаристією в дакарській катедрі.

 

У понеділок Архиєпископ Едвард Джозеф Ґілберт, C.SS.R., подав у відставку з посади архиєпископа Митрополії Порт оф Спейн (Трінідад і Тобаго). На його місце було призначено Архиєпископа Джозефа Едварда Гарріса, C.S.Sp.

 

Вівторок. У листі до приятелів і благодійників Братства Св. Пія Х один з його очільників, єпископ Бернард Фелле написав, що ІІ Ватиканський Собор суперечить Євангелії. Єрарх гострими словами скритикував релігійну свободу, екуменізм і втрату авторитету влади у Церкві.

 

У вівторок вічно спочив 84-х річний Владика Мартіно Скарафіле, почесний єпископ Кастелланета (Італія).

 

Середа. На останній загальній аудієнції цього року Святіший Отець говорив про молитву, а саме молитву Пресвятого Сімейства з Назарету. Папа зазначив, що Марія для вірних є прикладом молитви-споглядання та роздумування, а святий Йосип – зразком того, як слід поєднувати молитву та щоденні обов’язки. «Сім’я є домашньою Церквою, і вона покликана бути школою молитви. У ній діти з ранніх років повинні навчитися сприймати Бога через навчання та приклад батьків. Справжнє християнське виховання не може ігнорувати досвіду молитви. Якщо ми не навчимося молитися в родині, в майбутньому буде важко заповнити цю порожнечу. Тому хочу запросити вас відкрити заново красу спільної молитви в сім’ї, в школі Святого Сімейства з Назарету»,– сказав Бенедикт ХVI.

 

Владика Ремідіо Хосе Бон, титулярний єпископ Учі Майус та єпископ –помічник Порту-Алегрі (Бразилія), був призначений єпископом Качоейра до Сул (Бразилія). Він заступив на місце Владики Ірінеу Сільвіо Вільґес, О. F.M., який подав у відставку з посади єпископа Качоейра до Сул.

 

Владика Вітал Чісоліна, S.C.I., єпископ-прилат Паранатінга (Бразилія), був призначений єпископом Діамантіно.

 

Четвер. Глава прес-служби Ватикану о. Федеріко Ломбарді підсумував діяльність Папи Римського Бенедикта XVI за 2011 рік. Отець Ломбарді згадав про подорожі Папи до Іспанії, Німеччини та Беніну, міжрелігійну зустріч в Асижі, відвідини в’язниці «Ребіббія» та розмову з космонавтами. На завершення речник Ватикану додав: «Переконаний у тому, що Папа справді нас супроводжував і вів цього року через великі послання, інтенсивну діяльність, а також і своїм мудрим спокоєм. Я сказав би, що порівняно з минулими роками, які були більш бурхливими, 2011 рік був дуже позитивним, сповнений великих послань, які допомагають з надією дивитися вперед.»

 

29 грудня 2011 року Святіший Отець призначив нових членів Папської Ради із засобів масової комунікації. Членами Ради стали: Архиєпископ Загребський, кардинал Йосип Божаніц (Хорватія); кардинал Освальд Грасіяс, Архиєпископ Мумбая (Індія); кардинал Джон Нює, Архиєпископ Найробі (Кенія); кардинал Монсенгво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси (Демократична Республіка Конго); кардинал Тімоті Долан, Архиєпископ Нью-Йоркський (США); кардинал Марк Бенедикт Колридж, Архиєпископ Канберри (Австралія); Архиєпископ Рина Фізікелла, глава Папської Ради з нової євангелізації; Нашименто Клементе, єпископ Порто (Португалія); Бефе Атеба, єпископ Крибі (Камерун), і секретар Папської Ради з культури, Бартелеми Адовкону, титулярний єпископ Зама.

 

Цього ж дня Святіший Отець прийняв відставку Архиєпископа Станіслава Новака з поста глави Ченстоховської Архиєпархії. Новим Архиєпископом Ченстохови Святіший Отець призначив Вацлава Депо єпископа Замосьцько-Любачівсого.

 

Владика Ополє, Іван Копець став єпископом Глівіцкої єпархії (Польща). Він змінив на цій посаді єпископа Івана Валенту Вячорку, який пішов у відставку згідно з каноном 401 § 1 Кодексу канонічного права.

 

Вічно спочив цього дня 84-х річний Архиєпископ Пол Антакі, почесний Протосинкл Єгипту і Судану у греко-мелкітів.

 

П’ятниця. Префектурою папського дому опублікована статистика 2011 року. Протягом минулого року у різноманітних зустрічах з Папою взяло участь 2553800 чоловік, півмільйона були прийняті Святішим Отцем на загальних і спеціальних аудієнції, близько мільйона віруючих взяли участь у літургійних відправах під головуванням або за участю Папи Римського і в півтори рази більше - в молитвах «Ангел Господній» та «Regina Coeli».

 

30 грудня Святіший Отець створив нову єпархію Ла Сейба в Гондурасі, яка виникла з частини єпархії Сан Педро Сула. Першим єпископом новоствореної єпархії Бенедикт ХVI призначив о. Міхаеля Ленігама, який до цих пір був генеральним вікарієм єпархії Комаягуа.

 

Владика Альсід Хорхе Педро Касаретто залишив пост єпископа Сан-Ісідро (Аргентина). На його місце було призначено владику Оскара Вісенте Охеа.

 

Владика Ноел Сімарт, титулярний єпископ Нова Сінна та єпископ-помічник Солт-Сент-Марі (Канада), був призначений єпископом Велліфілд.

 

Отець Маркус Крауліх, S.D.B., заступник Промоутера юстиції Верховного Трибуналу Апостольської сигнатури, був призначений прелатом аудитора Трибуналу Римської Роти.

 

Отець Дейвід Саловаторі був призначений прилатом аудитора Трибуналу Римської Роти.

 

Монсеньйор Франческо Віскоме був призначений заступником захисника Бонду Трибуналу Римської Роти.

 

Субота.  Пропонуємо до Вашої уваги підсумок головних подій в житті Католицької Церкви за 2011 рік.

 

Владика Річард Карпінські подав у відставку з посади єпископа-помічника Любліна (Польща).

 

Вашій увазі пропонуємо молитовні намірення Папи Римського Бенедикта XVI на місяць січень.