//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (23-29 жовтня)

Неділя. Минулої неділі під час відправи Святої Літургії на Площі Святого Петра у Римі Святіший Отець Бенедикт XVI проголосив трьох нових святих Католицької Церкви. Ними стали блаженні Ґвідо Марія Конфорті (італійський єпископ), засновник Згромадження Святого Франціска Ксаверія, Луїджі Ґванелла (італійський священик), засновник чоловічого Згромадження Слуг Милосердя та жіночого Згромадження Доньок Святої Марії Провидіння, та Боніфасія Родріґес де Кастро (іспанська монахиня), засновниця Згромадження Сестер Служебниць Святого Йосифа. На закінчення Папа побажав, щоб приклад і заступництво цих святих спонукали всіх вірних оновити своє зобов’язання від усього серця жити вірою в Христа і свідчити Його в різних суспільних середовищах.

 

Цього тижня у своїй рубриці "Octava Dies" о. Федеріко Ломбарді говорив про проголошений Бенедиктом XVI Рік віри. Отець Ломбарді вказав, що ця ініціатива повністю відповідає понтифікату теперішнього Папи, бо він часто наголошує на «необхідності відкрити заново шлях віри».

 

Понеділок. Апостольським візитатором у Папському Католицькому Університеті Перу, для вирішення конфліктної ситуації пов’язаної з призначенням ректора, було призначено кардинала Ердо.

 

24 жовтня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції представників «Фонду Івана Павла II». «Одним із завдань, які вирішує Фонд, і яке має велику людську та культурну цінність, є надання допомоги в сфері освіти духовенства і мирян, особливо з країн Центральної та Східної Європи», – зазначив Папа.

 


У понеділок Папська Рада "Iustitia et pax" опублікувала спеціальне послання, присвячене проблемам світової економічної і фінансової кризи. В цьому документі цитуються слова Бенедикта XVI, який сказав, що «коріння кризи має не тільки економічну чи фінансову природу, а насамперед моральну. Економіка потребує етики для свого хорошого функціонування.»

 


Вівторок. Щотижня з візитом "ad limina" до Папи прибувають єпископи з різних країн. Цього разу на аудієнцію до Понтифіка приїхали п’ять єпископів найстарішої Церкви в Африці – Анголи. Серед прибулих був також і Архиєпископ столиці Луанди, Даміао Антоніу Франклін.

 

Конференція рабинів Європи закликала Папу Бенедикта XVI припинити переговори з традиціоналістами із Братства св. Пія X. Приводом для цього став опублікований нещодавно в інтернеті текст Річарда Вільямсона – одного з чотирьох єпископів-лефевристів.Він піддав критиці слова самого Бенедикта XVI про те, що не можна вважати єврейський народ винним у смерті Христа. За словами Вільямсона, євреї, як народ, винні у «боговбивстві» і є «колективним ворогом істинного Месії».

 

З нагоди 98-річниці Всесвітнього дня мігрантів та біженців, який відбудеться 15 січня 2012 року, Святіший Отець Бенедикт XVI написав спеціальне послання, в якому вказує на необхідність з новою силою та в оновлений спосіб сприяти ділу нової євангелізації у світі.

 

В інтерв’ю французькій газеті "La Croix" кардинал Курт Кох, глава Папської Ради сприяння християнській єдності, візначив, що екуменізм є «абсолютним» пріоритетом понтифікату Папи Бенедикта XVI. «Папа хоче духовного поглиблення екуменізму, а не переговорів, які ведуться при укладанні різних контрактів, як це робиться у бізнесі», – зауважив глава ватиканської дикастерії.

 


Середа. Цього тижня загальна аудієнція середи зі Святішим Отцем пройшла у формі Літургії Слова, як приготування до «Дня призадуми, діалогу та молитви за мир і справедливість у світі». Спочатку Святіший Отець сімома мовами привітав прочан в базиліці святого Петра та уділив їм Апостольське благословення.


У проповіді Бенедикт ХVІ вказав, що «Ісус є убогим царем серед убогих, лагідним серед тих, що прагнуть бути лагідними. Таким чином, Він є царем миру завдяки Божій могутності, яка є силою добра, силою любові», – мовив Папа, додаючи, що Ісус здійснює мир на Хресті, єднаючи землю і небо та ставить міст братерської любові між людьми. Хрест є новим луком миру, знаком і знаряддям поєднання, прощення, порозуміння, знаком того, що любов є сильнішою від усіх актів насилля та гноблення, є сильнішою від смерті: зло перемагається добром, перемагається любов’ю.


На закінчення Літургії Слова, яка Святіший Отець звернувся із словами духовної підтримки з приводу землетрусу в Туреччині, закликаючи вірних до молитви за постраждалих, та 11-ма мовами привітав присутніх, запрошуючи молитовно супроводити міжрелігійну зустріч в Асижі.

 


Четвер. В четвер, 27 жовтня, Римський Архиєрей і 176 релігійних провідників та діячів з 50-ти країн прибули до італійського міста Асиж. З промовою до учасників форуму звернувся Бенедикт XVI, який наголосив, що варто задуматися чого досяг світ через 25 років після того, як в Асижі з ініціативи бл. Івана Павла II відбулася перша міжрелігійна молитва. «Представники релігій ще 1986 року в Асижі сказали, і ми голосно та з упевненістю повторюємо це зараз, – насильство, не відповідає природі релігії», – наголосив Папа. Після закінчення зустрічі в базиліці Діви Марії Ангельської учасники форуму мали можливість для дискусій, роздумів і молитви.


Після скромної обідньої перекуски, в меню якої ввійшов рис, салат та фрукти, і яка символізувала співучасть у стражданнях людей та народів, що позбавлені миру, учасники відправились на площу св. Франциска, де 14 представників різних віровизнань та невіруючих урочисто проголосили свої зобов’язання за мир.


На завершення Папа Бенедикт ХVІ звернувся з промовою. Понтифік подякував усім хто прибув на цю зустріч та тим, хто долучився до її організації. «Ми не розділені, ми продовжимо зустрічатися і об'єднуватися в цій подорожі, через діалог, щоденну побудову спокою і нашу діяльність на благо кращого світу, світу, в якому кожен чоловік і жінка будуть жити у згоді з їхніми легітимними прагненнями», – сказав Святіший Отець. Папа попрощався з присутніми словами св. Франциска: «Нехай Господь дасть тобі спокій.»

 

Темою VIII Богословського з'їзду, який організував Папський університет Комільяс в Мадриді було як «Ділитися вірою». Під час конгресу заторкнули і такі питання, як віра і секуляризація в Іспанії та Європі, передавання віри в школах, а також через інтернет і музику.

 

Папська Рада з культури в Бангалорі, що на півдні Індії, організувала конференцію на тему світової економічної системи. У своєму посланні до учасників конференції кардинал Джанфранко Раваззі підкреслив, що економічний бум в таких країнах, як Індія зробив свій внесок у поліпшення умов життя багатьох людей, однак, розвиток ставить нові проблеми такі, як глобалізація, соціальна несправедливість, експлуатація та нелюдський матеріалізм.

 

27 жовтня прес-служба Конференції Єпископів Німеччини оприлюднила лист, який скерував Бенедикт ХVI на ім'я Архиєпископа Роберта Цоліча, голови німецького єпископату. У ньому Святіший Отець подякував за гостинність, з якою приймала його Німеччина і сказав, що це зміцнило його у його служінні. Згідно з опитуванням, проведеним Фрайбургською Архиєпархією, візит Папи до Німеччини, який відбувався 22-25 вересня, "зміцнив у вірі" 70% її жителів.

 

В цей же день отець Хесус Хосе Геррера Кіньйонес був обраний єпископом Нуевав Касас Ґрандес (Мексика).
Також у четвер у віці 78 років, до Господа відійшов Владика Едуард Койнок, почесний єпископ Рожняви (Словаччина).

 


П’ятниця. У п’ятницю стало відомо про те, що учасники «Дня при задуми, діалогу та молитви за мир в усьому світі» повернулись до Ватикану. Папа прийняв представників усіх релігій на аудієнцію. Звертаючись до гостей Понтифік подякував усім за згоду «розділити з ним паломництво» та співпрацювати для переміни світу на краще. Також Святіший Отець наголосив, що важливість таких зустрічей важко переоцінити і , незважаючи на те, що вони відбуваються рідко, все ж ці зустрічі показують, що в світі є люди, які кожного дня працюють заради миру і гармонії.

 


Субота. В суботу Папа Римський Бенедикт ХVI здійснив ряд призначень.


У Замбії від Архиєпархії Лусака була створена нова єпархія – єпархія Кабве, а отець Климент Муленга S.D.B., був обраний єпископом Кабве.


Владика Віктор Павло Скворс, єпископ Тарнова, був висунутий на посаду Архиєпископа Метрополії Катовіце (Польща). Він заступив на місце Архиєпископа Дам’яна Зімона, який пішов у відставку через досягнення граничного віку.


Архиєпископ Нікола Ґірасолі, Апостольський нунцій в Малаві та Замбії, був призначений Апостольським нунцієм в Антигуа і Барбуда, Апостольським нунцієм у Багамах, Апостольським нунцієм в Домініканах, в Ямайці, в Гренаді, в Гайані, Апостольським нунцієм в Сент-Кітс та Невіс, Апостольським нунцієм в Сент-Луїсі, в Сент-Вінсенті та Гренадіні, Апостольським нунцієм в Суринамі і Апостольським делегатом в Антілле.


Отець Себастьян Туду був обраний єпископом Дінайпуру (Бенгладеш).