//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (21 – 26 листопада)

Понеділок. Підсумовуючи візит Святішого Отця до Беніну, отець Федеріко Ломбарді сказав, що Папа поглянув на Африку з іншого боку, за що йому дуже вдячні всі африканці.

 

21 листопада Папа Римський призначив Архипресвітером римської базиліки Санта Марія Маджоре Архиєпископа Сантоса Абріла і Кастелло. На цій посаді він замінив кардинала Бернарда Лоу, якому на початку листопада виповнилось 80 років.

 

Вівторок. У Ватикані від Конгрегації богослужінь та дисципліни Таїнств створюється комісія сакраментального мистецтва і літургійної музики. Вона відповідатиме за оцінки проектів нових церков та поглиблення питань пов’язаних з музикою, яка використовується під час літургій. Також комісія планує давати духовенству правильне пояснення літургійної реформи, проведеної під час ІІ Ватиканського Собору.

 

Середа. Цього тижня на загальній аудієнції, після короткої молитви та читання уривку зі Святого Письма, Папа Бенедикт XVI підбив підсумки своєї подорожі до Беніну. Святіший Отець подякував Богові за можливість ще раз побувати на африканському континенті та пригадав, з яким теплом його там зустріли. Понтифік нагадава, що у своїх проповідях він поставив окремий наголос на духові примирення, на надії, яка повинна одухотворювати шлях Африки, на необхідності побудови суспільства, де стосунки між різними етнічними групами та релігіями відзначались би духом свободи та справедливості.


Після цього Папа Римський привітав паломників з України словами: «Щиро вітаю україномовних учасників. Нехай ваша проща до могил святих Апостолів та зустріч з традиціями Вічного Міста скріплять вашу віру та стануть джерелом духовного росту. Всім вам уділяю своє благословення! Слава Ісусу Христу!»

 

Того ж дня Бенедикт XVI прийняв на аудієнції змішану делегацію католицьких і православних єрархів, які брали участь у II Європейському католицько-православному форумі на тему «Взаємини між Церквою і державою». Захід відбувався 18-22 жовтня 2010 року на грецькому острові Родос. Серед учасників делегації був також митрополит Мінсько-Могилевський Тадеуш Кондрусевич. Під час зустрічі зі Святішим Отцем єрархи вручили Папі спеціальне видання «Матеріалів форуму».

 

Рада Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) та Папська рада cприяння новій євангелізації організували семінар «Європа і нова євангелізація». Виступаючи під час зустрічі, Держсекретар Ватикану кардинал Тарчізіо Бертоне сказав, що у наші часи говорити про Бога доводиться в контексті часто байдужому, а не раз відверто ворожому. Проте, кардинал Бертоне закликав учасників покладати надію в Бозі і Його Слові, з реалізмом розпізнаючи перешкоди, намагаючись розпорошити упередження і приготувати землю під євангелізаційний засів.

 


Четвер. До Ватикану з візитом «ad limina» прибула друга група американських єпископів. Монсеньйор Фігейредо, котрий несе відповідальність за візити близько 200 єпископів, пояснив, що ці візити дозволяють єпископам інформувати Папу і Ватикан «про становище єпархій в таких важливих питаннях, як покликання, євангелізація, відповідь на кризу сексуального зловживання», а у відповідь отримати «мудрість Папи Бенедикта XVI» і Римської Курії.

 

В Італії вийшла книжка для дітей, що складається з фрагментів промов Бенедикта XVI про життя Пресвятої Діви Марії та основних літургійних свят, пов'язаних з Божою Матір'ю під назвою «Марія. Мама Ісуса.» У книзі "Марія. Мама Ісуса" промови Святого Отця представлені в дуже легкій і зрозумілій для дітей формі. Папа вчить найменших читачів завжди пам'ятати, що справжню радість приносять не речі, а Бог; дякувати Йому за подарунки, як Марія дякувала своїм «Маґніфікатом»; залишатися мужніми перед темрявою і бути покірними, просячи прощення за провини.

 

Щоб відзначити 40-річчя італійського «Карітасу» 24 листопада до Ватикану з’їхалось понад дванадцять тисяч представників єпархіальних «Карітасів» з усієї Італії. В базиліці святого Петра для них відправив Службу Божу кардинал Анджело Баньяско, президент Італійської Єпископської Конференції. Опівдні вони мали зустріч із Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ. Папа вказав на те, що крім матеріальної допомоги потребуючим, «Карітас» повинен виконувати також і велику виховну місію стосовно церковних громад, сімей та всього суспільства.

 

У четвер Владика Ренато Корті пішов у відставку з посади єпископа Новари (Італія) через досягнення вікового обмеження. На його місце заступив Владика Франко Джуліо Брамбілла, титулярний єпископ Тулії та єпископ-помічник в Мілані (Італія).

 

П’ятниця. У Ватикані розпочалося пленарне засідання Папської ради у справах мирян під назвою «Питання про Бога сьогодні». Обговорення також торкатиметься характеру сучасної релігійності, як оцінки душпастирства чи одвічного питання відносин між розумом і вірою.

 

25 листопада Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції учасників пленарної сесії Папської Ради у справах мирян, яка проходить у Римі. Понтифік підкреслив, що великим завданням мирян є «християнське натхнення часового порядку», тому, не дивлячись на «закриту на трансцендентність ментальність» сучасного суспільства, вони покликані «свідчити про Бога в родині, на роботі, у політиці та економіці». Бенедикт XVI закликав вірних поглиблювати свою віру через постійний особистий контакт із Богом і завжди ставити Його у центр своїх думок і справ.

 

У Римі розпочалася щорічна конференція для медичних працівників, організована Папською Радою у справах душпастирства охорони здоров'я. Цього року тема зустрічі не є суто медичною – про вчення та свідчення блаженного Івана Павла II. Як зазначив польський учасник конференції, отець Петро Краков’як, Папа Іван Павло ІІ мав особливу чуйність до хворих. Отець також сказав, що ця зустріч є доброю нагодою пригадати досвід страждання і вчення про страждання, синтезоване в Апостольському листі Salvifici Doloris. «Це дійсно спосіб нової євангелізації у сфері охорони здоров'я та соціальної допомоги.» - запевнив о. Краков’як.

 

В п’ятницю у відставку з посту єпископа-помічника Портленду в штаті Орегано (США), подав 74-річний Владика Кеннет Штайнер.

 

Також Владика Хуан Вісенте Кордоба Віллота, SJ, титулярний єпископ Аускурра та єпископ-помічник Букараманга (Колумбія), був призначений єпископом Фонтібон (Колумбія). Він заступив на місце Владики Енріке Сармьєнте Аногуло, який пішов у відставку через досягнення граничного віку.

 

Субота. З нагоди 40-річчя існування Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) Папа Бенедикт XVI прийняв делегацію єпископів на аудієнцію.

 

 Кардинал Енніо Антонеллі представив програму пленарної сесії Папської Ради у справах сім’ї. Вона відбуватиметься з нагоди двох 30-літь: апостольського звернення «Familiaris consortio», а також створення ватиканського «міністерства у справах сім’ї». Перший день засідань буде присвячений впливу «Familiaris consortio» на церковне і душпастирське життя, а другий – ситуації сім’ї в сучасному суспільстві.

 

Сьогодні датському кардиналу Адріанусу Йоханнесу Сімонісу виповнюється 80 років, і він втрачає право брати участь у конклаві. Таким чином кількість кардиналів, що можуть обирати папу римського становить тепер 111.

 

Ірландці все ще сподіваються, що Святіший Отець Бенедикт XVI відвідає їх країну з нагоди 50-го Міжнародного Євхаристичного Конгресу 10-17 червня в Дубліні. Один з головних організаторів, о. Джуліан Грін, пояснює, що папський візит ще можливий і ірландці готові до такої можливості.

 

У суботу Владика Чарльз Джон Браун, помічник секретаря Міжнародної богословської комісії, був призначений титулярним Архиєпископом Аквілеї і Апостольським нунцієм Ірландії.

 

Єпископ Марек Сольчинскі був призначений титулярним Архиєпископом Кесарії в Мавританії та Апостольським нунцієм у Грузії.

 

Владика Йоханнес Вільгельм Марія Лізен, титулярний єпископ Туннуна і єпископ-помічник Хертогенбош (Нідерланди), був призначений єпископом Бреда (Нідерланди).

 

Отець Антоніо Де Лука, C.SS.R., був обраний єпископом Теґьяно-Полікастро (Італія).