//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18 – 24 грудня)

Неділя.  У неділю, 18 грудня, Святіший Отець Бенедикт XVI відвідав римську в’язницю «Ребіббія». Коли Папа прибув до виправного закладу, при вході до в’язничного храму його зустріли пані Паола Северіно, Міністр Юстиції, Франко Йонта, керівник Департаменту Пенітенціарного Управління, директор в’язниці та капелани. Головною метою зустрічі Папи з ув'язненими було відповісти на їхні питання. У своїй промові Святіший Отець пригадав ув’язненим, що сам Христос уособлюється з ув’язненим, говорячи «Я був у в’язниці, а ви прийшли мене відвідати». Далі Бенедикт XVI пояснив різницю між Божою та людською справедливістю і закликав шанувати гідність в’язнів, забезпечуючи їх достойними умовами перебування у виправних закладах та повною реінтеграцією в суспільство. На завершення Папа закликав усіх перед святом Різдва Христового «звільнитися від в’язниці гріха, зарозумілості та гордості: кожен же, в дійсності, потребує вийти з цієї внутрішньої в’язниці, щоб насправді звільнитися від зла». Святіший Отець запевнив засуджених у духовній близькості з кожним із них та їхніми родинами.

 

Понеділок. 19 грудня папа Бенедикт ХVI прийняв на приватній аудієнції префекта Конгрегації у справах канонізації, кардинала Анжело Амато. Святійший Отець своїм підписом дав дозвіл опубліковати 24 декрети, що стосуються 85 слуг Божих. Четверо з них будуть піднесені до вівтаря святості.

 

19 грудня у Ватикані Бенедикт ХVI зустрівся з групою італійської молоді Католицької Акції. У ході зустрічі молоді італійці познайомили Понтифіка зі своєю ініціативою побудувати в Болівії бібліотеку та дитсадок. Папа, у промові до них, висловив свою радість з цього рішення. «Завжди будьте чуйними до тих, хто потребує допомоги. Робіть, як Ісус, Який не залишав нікого одиноким перед проблемами, але завжди з ними зустрічався, ділив труднощі, допомагав і давав силу та Божий спокій », - сказав Святіший Отець.

 

Вівторок. У вівторок Папа Бенедикт ХVI зустрівся з новим послом Парагваю при Апостольській Столиці - Естебаном Крісковічем.

 

 Із різдвяним візитом до Бенедикта ХVI приходили діти з Католицької Акції, які принесли йому перші подарунки. «У наших серцях лунає Ваш заклик ставати кращими друзями з Ісусом» – сказали діти Святішому Отцеві. Юні гості співали для Папи і подарували йому кошик із солодощами та книжки, якими користуються на катехизації.

 

До Ватикану надійшла відповідь Братства Св. Пія Х на представлену їм 14 вересня «Доктринальну преамбулу». Однак у цьому листі немає відповіді, на яку очікувала Папська комісія Ecclesia Dei. За словами італійського ватиканіста Андреа Торніеллі, лефевристи надіслали свою відповідь в останній момент. Однак вона не містить ні негативної, ні позитивної відповіді на висловлені у «Доктринальній преамбулі» пропозиції. «Тепер нам залишається лише чекати на те, як на «відповідь без відповіді» зреагує Апостольська Столиця»,– підсумовує  італійський ватиканіст.

 

Середа. Цього тижня навчання під час загальної аудієнції були присвячені Різдву Христовому. Святіший Отець зазначив, що це свято ми відзначаємо кожного року, але «Різдво – це не звичайний спогад події, яка сталася дві тисячі років тому, але щось більш велике: вшанування таємниці, яка намітила і далі визначає події людської історії. Син Божий прийшов і оселився серед нас. Став дійсно одним з нас.» Папа сказав, що святкуючи Різдво християни відновлюють впевненість, що Бог дійсно присутній серед нас, Він – близько нас. Також Понтифік пригадав, що народження Ісуса ми повинні розглядати в світлі Пасхальної таємниці. «Якщо ми подивимося на Вифлеємську печеру, то побачимо, що Бог применшує Себе навіть до такої міри, що Його поклали в ясла, що є натяком на Його приниження в годині муки. Кульмінація історії любові між Богом і людиною проходить через Вифлеємські ясла і гріб в Єрусалимі», - сказав Папа. На закінчення Святіший Отець побажав усім радісних свят Різдва Христового: «Переживаймо цю прекрасну подію: Син Божий народжується також і сьогодні. Бог дійсно близько кожного з нас і хоче з нами зустрітися.»

 

У середу вічно спочили два єпископи Католицької Церкви: 93-річний Владика Жан-П’єр Уркіа, М.Е.Р., почесний Апостольський вікарій Паксе (Лаос) і 89-річний Владика Френсіс Лео Браганса, SJ, почесний єпископ Барода (Індія).

 

Владику Нікола Джірвсоллі Папа призначив Апостольським нунцієм Барбадосу, Трінідаду і Тобаго.

 

Отець Рубен Севільха, O.C.D., був обраний титулярним єпископом Ідасса та єпископом-помічником Віторія (Бразилія).

 

Монсеньйор Жоакім Владімір Лопес Діаз був призначений титулярним єпископом Сіти та єпископом-помічником Віторія (Бразилія).

 

Отця Жоао Жустіна де Медейрос Сільва було призначено титулярним єпископом Тулії та єпископом-помічником Белу-Орізонті (Бразилія).

 

Також цього дня владику Хайме Вієйра Роше, єпископа Кампіна Ґранде, було висунуто на пост Архиєпископа Митрополії Наталу (Бразилія).

 

Четвер.  У четвер Папа звернувся з промовою до кардиналів Римської Курії, в якій підсумував найважливіші події в житті Церкви за останній рік. В часі проповіді Святіший Отець сказав, що фінансова криза Європи є результатом етичної кризи. «Із занепокоєнням не тільки віруючі, але також люди назовні спостерігають, що ті люди, які регулярно ходять до церкви, щоразу старші, а їх кількість постійно спадає; що відзначається стагнація у священичих покликаннях, як росте скептицизм і брак віри… Причиною кризи Церкви в Європі, як я сказав у Фрайбурзі, є криза віри. Якщо ми не знайдемо відповіді на неї, якщо віра не поверне своєї живучості, стаючи глибоким досвідом і реальною силою завдяки зустрічі з Ісусом Христом, всі інші реформи залишаться недієвими» - сказав Папа.

 

Повний текст звернення Святішого Отця до кардиналів Римської Курії ви можете перечитати тут.

 

У віці 90-та років до Господа відійшов Владика Рохеліо Санчес Ґонзалес, почесний єпископ коміли (Мексика).

 

П’ятниця. Апостольський нунцій Сирії схвально поставився до рішення Ліги арабських держав послати своїх спостерігачів у цю країну. Архиєпископ Маріо Зенарі зазначає, що багато тепер залежить від того, як на практиці буде реалізована ця місія і чи сприятиме вона мирному завершенню конфлікту, який вже встиг забрати життя понад 5 тис. осіб. Архиєпископ Зенарі висловив надію, що ця ініціатива спонукає обидві сторони розпочати переговори.

 

Субота. Наступний том зібраних творів (Gesammelte Schriften) Йозефа Ратцінгера, під редакцією єпископа Регенсбурга Герхарда Людвіга Мюллера, побачить світ на початку наступного року (в лютому). Цього разу видання присвячене есхатології, також буде містити статті з теології визволення. Ординарій Регенсбургу наголошує, що документ Ватикану через чверть століття після розвитку в Латинській Америці теології визволення, виявився далекоглядним. Думки Йозефа Ратцінгера на цю тему є глибоким аналізом очевидної в цій тенденції політизації богослов'я і зменшення земної діяльності Церкви.

 

Папа Бенедикт XVI надіслав телеграму-співчуття з приводу смерті Вацлава Гавела, чеського політика та громадського діяча, дисидента, критика комуністичного режиму, драматурга та есеїста, котрий був останнім президентом Чехословаччини і першим президентом Чехії.

 

Оголошено конкурс на кращий екологічний папамобіль. Найкращі проекти будуть видані у книжці, а переможець – втілений в життя. Папамобіль з низькою емісією отруйних субстанцій – чергова екологічна ідея Ватикану. Нагадаємо, що Бенедикт XVI особливо вразливий на питання охорони середовища і його часто називають «папою - екологом».

 

В суботу у віці 65-ти років вічно спочив єпископ Паррал (Мексика) – Владика Хосе Андреас Коррал Арредондо.

 

Владика Домінік Су Хо Чу подав у відставку з посади єпископа Сібу (Малайзія). На його місце було призначено владику Джозефа Хіі Тек Квонга, титулярного єпископа Кастеллюм Медіанум та єпископа-помічника Сібу.

 

Монсеньйор Джозеф Мбатія був призначений єпископом Няхуруру (Кенія). Він заступив на посаду владики Ліїджі П’яаро, який подав у відставку через досягнення вікового обмеження.

 

Також цього дня до Господа відійшов 69-ти річний владика Армадо Брамбілла, єпископ-помічник вікаріату Риму.

 

Для читання пропонуємо також доктринальну ноту Конгрегація Доктрини Віри стосовно деяких питань участі католиків у політичному житті.