//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (15.10. –21.10.)

Минулого тижня у Ватикані продовжувалися засідання ХІІІ Загальної Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, яка, пригадуємо триватиме до 28 жовтня. Цього тижня на засіданнях свої доповіді представлялиВладика Тарас Сеньків, ЧМ, Апостольський Адміністратор Стрийської Єпархії та архиєпископ Петро Мальчук, ОБМ, Ординарій Києво-Житомирської дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні. На засіданнях підіймались проблеми душпастирства хворих, допомоги розлученим; кардинал Тарчізіо Бертоне повідомив, що з доручення Святішого Отця Бенедикта XVI створено делегацію Синодальних Отців, яка найближчим часом відвідає Сирію; було представлено перші пропозиції щодо тем, які мали б увійти у постсинодальну адгортацію та представлено проект підсумкового документа - Послання Синоду. У середу, 17 жовтня, ввечері, кардинал Дональд Вільям Вюрл, Архиєпископ Вашингтону, якого Папа Бенедикт XVI призначив Головним доповідачем Синоду, представив Relatio post disceptationem, тобто, «Доповідь після дискусії», яка підсумовує найважливіші теми, що прозвучали в доповідях Синодальних Отців, на основі чого приготовлятимуться кінцеві пропозиції Синоду. Більше новин щодо Асамблеї синоду Єпископів шукайте тут.

 

Понеділок. У понеділок в перерві ранішнього засідання ХІІІ Асамблеї Синоду Єпископів, Папа Бенедикт XVI прийняв Глав Східних Католицьких Церков. При цій нагоді Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, склав подяку Вселенському Архиєреєві за послання та благословення, яке він передав українським паломникам, що взяли участь у прощі до Риму, та всьому народові. Як знак вдячності, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький подарував Святішому Отцеві світильник-годинник з макетом римського собору Святої Софії.

 

Після цієї зустрічі Блаженніший Святослав виразив припущення, що Святіший Отець Бенедикт XVI можливо незабаром відвідає Україну.

 

Ввечері цього ж дня, після закінчення чергового засідання у залі Синоду відбувся показ фільму «Дзвони Європи», приготованого Ватиканським Телецентром. Темою стрічки є стосунки між християнством, європейською культурою та майбутнім Старого Континенту. Фільм складається із серії ексклюзивних інтерв’ю з видатними постатями християнства, між якими і Папа Бенедикт XVI, та з представниками світу політики і культури.

 

Вівторок. 16 жовтня, після засідання Синоду Єпископів, Римський Архиєрей зустрівся з Митрополитом Іларіоном, главою Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату, який, до речі, виступив з промовою на єпископській асамблеї. Православний єрарх передав привіт Папі від Патріарха Московського і всієї Русі Кіріла.

 

Бенедикт ХVI надіслав спеціальне послання на ім'я Генерального директора продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Хосе Грац'яна да Сільви з нагоди Всесвітнього дня харчування.

 

Середа. На загальних аудієнціяхСвятіший Отець розпочав цикл наук присвячених Рокові віри. У середу, 17 жовтня, Папа говорив про необхідність необхідність віднайдення дороги до Бога. Папа пригадав, що істини віри, її суттєві формулювання, знаходимо в молитві «Вірую», через яку християни входять у взаємини з історією Ісуса з Назарету. І сьогодні існує потреба того, щоб ця молитва отримала «визнання». Не лише знання, яке може залишитися тільки інтелектуальною чинністю, але «визнання», яке означає «необхідність відкрити глибокий зв’язок між істинами, які сповідуємо у Вірую, та нашим щоденним життям», щоб вони ставали світлом нашого життя. Також Понтифік зауважив, що сьогодення позначене зальною зміною менталітету людей, схильних до секуляризації та релятивізму. віруючі не позбавлені пов’язаних з цим небезпек. Християни часто не знають навіть головного змісту своєї віри, залишаючи простір для синкретизму та релігійного релятивізму. В катехизах з нагоди цього Року віри, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – хочу запропонувати вам допомогу, щоб здійснити цей шлях, щоб повторити та поглибити головні істини віри про Бога, про людину, про Церкву.»

 

Після загальної аудієнції Святіший Отець звернувся до прочан з України: «Вітаю вас, дорогі українські паломники, і бажаю, щоб ваші відвідини центру християнства допомогли вам дедалі більше усвідомлювати приналежність до Христової Церкви, що несе надію сучасному світові. Охоче вас благословлю. Слава Ісусу Христу!»

 

Папа Римський Бенедикт ХVI вирішив в липні 2013 року скликати до Ватикану всіх Апостольських нунціїв, щоб роздумати над значенням ролі та функції дипломатичних представників Апостольського Престолу.

 

Четвер. Бенедикт ХVI в Motu proprio «Pulchritudinis fidei», виданому 30 липня 2012р.  повідомив про своє рішення приєднати Папську комісію з культурної спадщини Церкви до Папської ради з культури, що має відбутися 3 листопада 2012р.

 

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав закон «Про ратифікацію угоди між Республікою Казахстан і Святим Престолом про взаємини».

 

П’ятниця. 9 листопада Бенедикт ХVI прийме на аудієнції делегацію «Інтерполу», міжнародної організації кримінальної поліції, основне завдання якої є боротьба з організованою злочинністю на світовому рівні.

 

Субота. 20 жовтня Бенедикт XVI в у присутності єпископів, які перервали роботи Синоду, вручив «Премію Ратцінгера» Ремі Брага - представнику філософської та історичної думки Франції і єзуїту із США о.Брайану Дейлі, теологу міжнародного рівня.

 

Бенедикт ХVI висловив свій великий біль внаслідок терористичного замаху, який стався 19 жовтня в Бейруті, в результаті якого загинуло 8 чоловік і десятки були поранені. У телеграмі співчуття  маронітському Патріарху Антіохії Бешара Раї від імені Святішого Отця кардинал Держсекретар Тарчизіо Бертоне зазначив, що Папа рішуче засудив цей акт насильства, який «завжди завдає багато страждань».

 

Неділя. У неділю, 21 жовтня 2012 року, на площі Святого Петра перед ватиканською базилікою Святіший Отець Бенедикт ХVІ очолив Євхаристійне Богослужіння, під час якого зарахував до лику святих 7 мучеників та подвижників віри. У проповіді Папа звернув увагу на те, що канонізація збіглась із Всесвітнім Місійним днем. Також він вказав, що текст Євангелія, в якому Ісус каже апостолам: «Син Чоловічий прийшов, щоб служити та віддати своє життя, як викуп за багатьох» (пор. Мк. 10,45) становили життєву програму цих святих. «Дорогі брати й сестри, – сказав Папа на завершення, – ці нові святі, різні за походженням, мовами, національністю та соціальним станом, єднаються з усім Божим людом в спасенному таїнстві Христа Відкупителя. Разом з ними також і ми, єднаючись з Отцями Синоду, що прибули з кожної частини світу, взиваємо до Господа словами псалма, сповідуючи, що «Він є нашою допомогою та щитом», – і просимо Його: «Нехай над нами простягнеться Твоя любов, Господи, би ми надіємось на Тебе». Нехай же свідчення нових святих, свідчення їхнього життя, великодушно відданого Христовій любові, зможе промовити до всієї Церкви, а їхнє заступництво зміцнить та підтримає її в місії звіщення Євангелія усьому світові», – побажав Бенедикт XVІ.