//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (31 липня – 6 серпня)

Неділя. В цей день, у віці 96 років, до Господа відійшов Владика Джожеф Альберт Розаріо, M. S. F. S., заслужений єпископ Амраваті (Індія).


Понеділок. Цього понеділка, 1 серпня, 20 річницю єпископських свячень відзначив Держсекретар Святішого Отця – Кардинал Тарчізіо Бертоне. Він очолив святкову Літургію в катедральному соборі міста Верчеллі, в якому, власне, Кардинал Бертоне і отримав єпископські свячення. У своїй проповіді він наголосив на важливості частих Сповіді та Євхаристії для духовної і моральної самоосвіти.


Вівторок. У вівторок прес-секретар Ватикану отець Чіро Бенедеттіні повідомив, що Архиєпископ Джузеппе Леанца, апостольський нунцій в Ірландії, особисто надасть ірландському уряду відповідь щодо звинувачень у справі зловживань в єпархії Кльойну. Уряд Ірландії звинуватив Святий Престіл у небажанні впровадити заходи із захисту дітей ще до кінця серпня.

 

 

Цього ж дня у Ріміні відбувся похорон Архиєпископа П’єтро Самбі, який помер 27 липня в американському Балтиморі.

 

 

Середа. На загальній аудієнції в Кастель Ґандольфо, що відбулась у середу, Святіший Отець Бенедикт XVI порадив під час відпустки читати Біблію і, навіть, виділив кілька певних книг Святого Письма. Серед них: книга Товита, яка має дуже високе поняття сім’ї та шлюбу, книга Естер, книги Йова і Еклезіаст, у яких описуються страждання невинних і обговорюються питання сенсу життя. Також Папа рекомендував читати Новий Завіт, щоб краще розуміти апостолів та їх зв’язок з Богом.

 

3 серпня Регент Апостольської Пенітенціарії, Архиєпископ Джанфранко Джіротті, заявив, що Католицька Церква ніколи не зрадить таємниці сповіді. Архиєпископ Джіротті зауважив, що священик, який викриває таємницю сповіді підлягає екскомуніці, тому закон запропонований прем’єр-міністром Ірландії Ендою Кенні, щодо ув’язнення священиків, які відмовляються викривати випадки сексуального насильства, розказані їм у сповіді, є «абсурдними і неприйнятними».

 

 

В середу Ватикан висловив солідарність з християнами, що проживають в арабських країнах і надіється на релігійну рівність. Також Апостольська Столиця висловила сподівання на пробудження міжрелігійних відносин – повідомив Кардинал П’єр Луїджі Кельта, секретар Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу.

 


Четвер. В четвер Папа Бенедикт XVI призначив Штефана Чешка, єпископа Сіти і допоміжного владики Спішу, єпископом Спішу (Словаччина). Він зайняв місце владики Франтішека Тондра, який пішов у відставку через досягнення граничного віку.

 


Субота. Цієї суботи, 6 липня, була 33-тя річниця від дня смерті Папи Павла VI. Він відійшов до Господа в 1978 році, у віці 81 року, під час відпустки у папській літній резиденції в Кастель Ґандольфо. Перед тим, як очолити Церкву, Павло VI закінчив кілька університетів та мав вчені ступені з богослов’я, Канонічного права та Цивільного права. Його понтифікат найбільш відомий за ті ключові зміни, які він впровадив під час Другого Ватиканського Собору. Беатифікаційний процес папи Павла VI уже розпочато.

 

У цей же день Святіший Отець призначив Владику Сальвадора Піньєіро Ґарсія-Кальдерона, архиєпископом Аякучо (Перу). Він заступив місце єпископа Луїса Абіліо Себастьяні Аґуірро, відставку якого потвердив Бенедикт XVI через досягнення граничного віку.

 

А також єпископ Бруно Мусаро, апостольський нунцій Перу, був призначений нунцієм Куби.