//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (28 серпня – 3 вересня)

 Неділя. Цієї неділі в Кастель Ґандольфо закінчилось засідання «Кола Ратцінгера». Сорок учасників зустрічі впродовж кількох днів обговорювали тему нової євангелізації. Відкрив семінар Папа Бенедикт XVI. На зустрічі з доповідями виступили також філософ Ганна-Барбара Герл-Фалкевич (Дрезден) та директор Віденської академії Євангелізації спільноти Емануїл – Отто Нойбауер (Відень). Завершилась зустріч-семінар Папи з його колишніми студентами Літургією, під час якої Його Святість найбільше молився за молодь: «Ми, котрі пізнали Бога ще будучи молодими, мусимо просити прощення, оскільки приносимо так мало світла Його обличчя до людей, бо від нас іде так мало впевненості в тому, що Він існує, що Він є тут, і що Він є Великим, котрого ми слухаємося».


Понеділок. В понеділок стало відомо, що на італійському Євхаристійному Конгресі, який відбудеться з 3 по 11 вересня в місті Анкана, Святішого Отця представлятиме кардинал Джованні Батіста Ре. У спеціальному посланні до кардинала, Папа написав, що віра Церкви – євхаристій на віра. На закінчення Конгресу приїде сам Бенедикт XVI.


Цього ж дня Папа прийняв відставку кардинала Джона Патріка Фоллі з посади Великого магістра Ордену лицарів Святого Гробу Єрусалимського, через досягнення 75-річного віку. Новим покровителем Ордену Святіший Отець призначив Митрополита Балтимору (США), Архиєпископа Едвіна О’Баєна. Тому, що Великим магістром може бути лише кардинал, Папа Бенедикт XVI присвоїть Архиєпископу О’Баєну титул про-Великого магістра.


Вівторок. Речник Ватикану, отець Федеріко Ломбарді, на прес-конференції з нагоди візиту Святішого Отця до Анкани, висловив сподівання, що співпадіння дати 10-ї річниці терористичного нападу на США та завершення Євхаристійного Конгресу в Італії стане доброю нагодою передати світові послання любові. Отець Ломбарді зауважив, що закінчення Конгресу відбудеться у трьох значних контекстах: людської праці, родини і наречених 11 вересня Папа прибуде до Анкани, де відправить заключну Літургію і матиме зустріч з подружжями та нареченими.


Середа. Цього тижня на загальній аудієнції Бенедикт XVI говорив про мистецтво, як дорогу до Бога. Твори мистецтва, які є плодом творчої здатності людини, вчиняють видимими прагнення вийти поза межі видимого, виявляють спрагу душі в пошуках вічного. Особливо Папа відзначив твори, які натхнені вірою і, які допомагають іншим зростати у вірі: сакральна музика, собори, картини, фрески, вірші…на завершення Святіший Отець побажав, щоб відвідування мистецьких місць було не лише культурним збагаченням, але і нагодою поглибити та зміцнити наш зв’язок з Богом.


В середу ввечері Папа Бенедикт XVI прослухав концерт, який йому подарував кардинал Домініко Бартолуччі. Оркестр Сімона Байоккі виконав твори Бартолуччі "Baptіsma", "Ave Maria" а також "Benedictus".


Четвер. Як повідомляє хорватський інтернет-ресурс «dnevnik», Держсекретареві Ватикану погрожують смертю. Це повідомлення Жандармерія Ватикану передала італійській поліції, яка одразу ж розпочала розслідування. Подібні погрози часто лунають на адресу різних ватиканських прелатів, але на них не звертають особливої уваги, тому той факт, що поліція не роздумуючи взялася за справу кардинала Тарчізіо Бертоне таки насторожує.


В четвер на приватній аудієнції Святіший Отець прийняв індійських єпископів, які продовжили розпочатий навесні візит ad limina Apostolorum. Серед сімох єрархів був присутній також Архиєпископ Бомбею – кардинал Освальд Граціаза.


Субота. Від 1 жовтня обов’язки Президента Губернаторства Держави-Міста Ватикану та Президента Папської Комісії в справах Держави-Міста Ватикану виконуватиме Архиєпископ Джузеппе Бертелло. Він займе місце кардинала Джованні Лайоло, відставку якого прийняв Папа Бенедикт XVI через досягнення 75-річного віку.


У суботу, з вересня, Ватикан дав Ірландському Урядові офіційну, ґрунтовну відповідь щодо зловживань в єпархії Кльойн. В документі представлено щире визнання серйозності зловживань та їх осудження. Отець Ломбарді додав, що у Відповіді висловлено жаль та розуміння почуттів злості, сум’яття та гіркоти, які є широко поширеними серед населення та невинних членів клиру – які, за його словами, становлять більшість клиру у цій єпархії. «У Відповіді також вказані кроки, які Церква вже зробила в Ірландії для подолання кризи, а також наголошена потреба відповідного захисту дітей», - зазначив речник Апостольської Столиці.


З наступного навчального року студенти богословських факультетів Рима вивчатимуть праці Бенедикта XVI. Цю ініціативу, схвалену Святішим Отцем, проявив римський «Центр Й. Ратцінгера». До навчального курсу будуть включені праці Понтифіка «Вступ до християнства» та «Ісус з Назарету».