//

Тижневий огляд: Папа і Апостолький Престіл (25 вересня – 1 жовтня)


Понеділок. Цього понеділка Папа Бенедикт XVI призначив нового Архиєпископа Любліна (Польща). Ним став владика Станілав Будзік, єпископ Тарнува і Генеральний секретар Конференції єпископів Польщі.


Святішого Отця Бенедикта XVI вдруге приїхати до Польщі запросив Кардинал Станіслав Дзівіш, який був особистим секретарем Папи Івана Павла ІІ. Кардинал Дзівіш також запропонував, щоб Всесвітній День Молоді 2016 року відбувся в Польщі.

Стало відомо, що Бенедикт XVI знову збирається у подорож. Цього листопада Папа складе візит у Бенін (Африка), щоб зустрітись з африканськими єпископами. Під час візиту Його Святість планує проголосити пост-синодальний заклик (Синод єпископів відбувся 2 роки тому), який стане настановою для діяльності єпископів Африки у найближчі роки.


Вівторок. У вівторок, 27 вересня, Зал Друку Святого Престолу опублікував програму пастирського візиту Папи Бенедикта XVI до Ламеція Терме і Серра-Сан-Бруно, що на півдні Італії. Ця поїздка відбудеться 9 жовтня. Крім того стало відомо, що Папа проведе канонізацію трьох блаженних – італійського єпископа Гвідо Марія Канфорці, засновника жіночої конгрегації Слуг Любові і Дочок Діви Марії Божого Провидіння, священика Луїджі Гуанелла та іспанської черниці Боніфації Родріґез Де Кастро.

27 вересня у Нью-Йорку на 66-ї Генеральній Асамблеї ООН виступив Архиєпископ Домінік Мамберті, Секретар Державного Секретаріату Апостольської Столиці в справах стосунків з іншими державами. Під час свого виступу він наголосив на складній гуманітарній ситуації в багатьох регіонах світу, особливо Східній Африці, на важливості релігійної свободи, брак якої становить загрозу для миру, а також звернув увагу на те, що економічна криза спричинена теж і «моральним дефіцитом в економічних структурах». Висловлюючись щодо подання про визнання повноправним членом ООН, представлене Палестинською Національною Автономією, Архиєпиcкоп Мамберті закликав не боятися приймати сміливі рішення.

 

Цього ж дня був опублікований Апостольський лист Бенедикта ХVI в формі Motu Proprio "Quaerit semper". Понтифік вніс певні зміни до Апостольської Конституції «Pastor bonus». Папа розширив компетенції Трибуналу Римської Роти, передавши цьому відомству Ватикану компетенцію у справах, що стосуються диспенси у разі укладеного, але недовершеного шлюбу, а також обов'язки пов'язані зі священичими та дияконськими свяченнями. Досі ці компетенції належали Конгрегації Божого культу і дисципліни таїнств.


Середа. Цієї середи у Ватикані оприлюднили програму пастирського візиту Папи до Беніну, що відбудеться 18-20 листопада.

Цього тижня на загальній аудієнції Папа Бенедикт ХVI поділився своїми переживаннями від нещодавньої подорожі до Німеччини. «Цей візит, який проходив під гаслом “Де є Бог, там є майбутнє”, був насправді великим святом віри», – зазначив Бенедикт XVI. Також він розповів про перебіг візиту, звертаючи увагу на значення та особливості кожної зустрічі чи богослужіння та щиро дякував усім за теплий прийом. На завершення Святіший Отець українською мовою привітав український хор імені о. Михайла Вербицького з Перемишля (Польща): «Щиро вітаю український молодіжний хор з Перемишля. Дорогі друзі, через спів ви також поширюєте найвищі людські та християнські цінності. Всім вам уділяю своє благословення». Хор, яким керує Ольга Попович, у неділю 25 вересня співав під час Святої Літургії в інституті святого Климента Папи в Римі.


В середу була оприлюднена програма Папи Бенедикта ХVI на жовтень та листопад.


Четвер. 14 вересня главою Конгрегації Віровчення кардиналом Вільямом Левадою Братству св. Пія Х була передана «Доктринальна преамбула», що включає доктринальні та канонічні тези, згода з якими необхідна для повернення лефевристів у повне спілкування зі Святим Престолом. Цього четверга глава священичого Братства св. Пія X Бернар Фелле висловив свої сумніви з приводу змісту переданої братству преамбули, запевняючи, що зміст переданий «у неясній формі» і, що братство не стане підписувати такий неясний документ.


Під час святкувань 100-річчя освячення катедрального католицького собору в Москві, відбулась зустріч папського легата кардинала Йозефа Томко та патріарха Москви і всієї Русі Кіріла. Обидві сторони залишились задоволеними розмовою, яка відбулась «в позитивному дусі екуменічного діалогу».


 


В четвер у Кастель Ґандольфо відбулась зустріч Папи Римського Бенедикта ХVI та митрополита Іларіона, главою Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату. Візит до Ватикану відбувся у контексті розвитку добрих відносин між Католицькою Церквою і Російською Православною Церквою.

 

29 вересня Святіший Отець надіслав вітальну телеграму на ім'я Рікарда ді Сеньї, головного рабина Риму, з нагоди святкування Рош Ха-Шана, єврейського Нового року, а також Йом Кіппуру (Дня примирення) і Суккоту (Свята наметів). «Нехай у всіх нас зростає бажання сприяти справедливості та миру у світі, який дуже потребує справжніх свідків істини. Нехай Бог, в Його благості, захищає єврейське суспільство і зміцнює дружбу між нами, в цьому місті та в усьому світі», – написав Святіший Отець.


З нагоди Пленарної зустрічі Ради Єпископських Конференцій Європи, яка проходить в столиці Албанії місті Тирані, Папа Бенедикт ХVI надіслав послання на ім’я кардинала Петера Ердьо, Президента Ради Єпископських Конференцій Європи. В ньому Понтифік закликав єпископів «з місіонерською відвагою окреслити нові шляхи євангелізації, особливо на служінні новим поколінням» та заохотив «і надалі розвивати цінне починання зв’язку між європейськими єпископатами, яке вже протягом сорока років сприяє плідній співпраці в душпастирській та екуменічній діяльності».


Ввечері цього ж дня Папа повернувся з відпустки, яку провів у Кастель Ґандольфо, до Ватикану.


Субота. Ще 3 вересня Папа Римський Бенедикт ХVI на посаду Президента Губернаторства Держави-Міста Ватикану та Президента Папської Комісії в справах Держави-Міста Ватикану призначив Архиєпископа Джузеппе Бертелло, але до своїх нових обов’язків він приступив з 1 жовтня.


Бенедикт XVI задоволений мирною і стабільною атмосферою, яка панує між різними релігіями в Танзанії. Папа подякував уряду за підтримку гідного співіснування громадян різних віросповідань. Повідомлення Папи президентові Танзанії передав місцевий нунцій, Архиєпископ Джозеф Ченнот. Президент Джакайя Кіквете висловив задоволення з добрих взаємин з Католицькою Церквою і оголосив, що офіційно запрошує Папу Бенедикта XVI відвідати Танзанію.