//

Свячення лефевристів є незаконними

Свяченичі свячення, які останнім часом уділяло Братство св.Пія Х, є незаконними – засвідчив о.Федеріко Ломбарді. Таким чином він відповів на ряд питань, які надходять до Прес-бюро Апостольської Столиці. Це братство – об’єднання лефевристів.


«Можу лише повторити те, що вже було декларовано в аналогічних ситуаціях в минулому, також послатись на те, що у своєму листі посвідчив Святіший Отець  у листі до єпископів Католицької Церкви 10 березня 2009 року» - сказав італійський єзуїт.

 


У згаданому листі, який пояснював причини зняття екскомуніки з чотирьох єпископів-лефевристів, Папа написав, що «доки Братство не має в Церкві канонічного статусу, зібрані в ньому духовні особи не вершать законного служіння  в Церкві. Доки не буде вияснено питання щодо доктрини, Братство не матиме жодного канонічного статусу в Церкві, а священики, які до нього належать, не вершать законного служіння в Церкві. » 

 


Отже, свячення лефевристів належить і далі вважати незаконними – сказав о.Ломбарді. Вірні повинні уникати прийняття таїнств з рук висвяченого лефевристами священика. Згідно канонічного права свячення є дійсним, оскільки його уділяє єпископ, але незаконні, оскільки це робиться без згоди Папи.

 


Минулого тижня Братство св.Пія висвятило 20 священиків і 23 диякони. В найближчу суботу в Баварії заплановано свячення ще 4 священиків і 2 дияконів, а 17 липня в США – 5священиків і 10 дияконів.

 


У червні 1988 Братство св.Пія Х отримало екскомуніку від Івана Павла ІІ за висвячення 4 єпископів Архиєпископом Марселем Лефевром без папської згоди.  

 

За матеріалами: wiara.pl