//

Свідчити про Христа, оберігаючи Створіння

6 червня 2012 року, в рамках відзначення Дня мирянина, в каплиці священномученика Йосафата Івано-Франківської духовної семінарії, відбулась науково-практична конференція на тему «Бути свідком Христа у світі: в родині, на місці навчання та праці», організована комісією у справах мирян Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

 

Конференція розпочалась молебнем до Христа Чоловіколюбця, яку очолив архиєпископ і митрополит Івано-Франківської архиєпархії, високопреосвящинний владика Володимир Війтишин. На початок конференції архиєрей звернувся з вступним словом та уділив всім учасникам архиєрейське благословення.

 

У конференції чисельно взяли участь миряни, духовенство та семінаристи архиєпархії для того, щоб обговорити важливі виклики, які стоять перед мирянином в 21 столітті та щоб підготувати спільну резолюцію для Синоду УГКЦ, який проходитиме в вересні цього року в Канаді.

 

В роботі конференції взяло активну участь Бюро УГКЦ з питань екології, в особі д-ра  Володимира Містермана, який звернувся до присутніх з доповіддю на тему «Місія мирянина – свідчити про Христа, оберігаючи Створіння». У своїй доповіді пан Володимир звернув увагу всіх присутніх на те, що в споживацькому суспільстві мирянин зможе свідчити про Христа лише своїм новим стилем життя. «Для того, щоб могти свідчити про Христа у світі, світ спочатку потрібно зберегти», – наголосив співпрацівник бюро, додавши, що «це, по своїй суті, вже і є справжнім свідченням про Христа». Посилаючись на документи та вчення Церкви, представник екобюро поставив особливий акцент на тому, що запорукою дієвого свідчення про Христа в еру пост модернізму є цілісність християнської віри, яка включає в себе екологічне покликання та відповідальність за Богом створений світ. Ключовим висновком доповіді пана Володимира було те, що мирянин зможе свідчити про живого Христа у світі лише тоді, коли реалізовуватиме в своєму повсякденному житті заповідь любові до Бога та ближнього, яка обов’язково повинна включати в себе також турботливе і бережливе ставлення до всього створіння – природи.

 

З тематичними доповідями в часі конференції виступили також голова комісії у справах мирян Івано-Франківської архиєпархії о. Микола Крушец, синкел у справах мирянських рухів о. Йосафат Мощич та парох Маріямполя о. Роман Дзюбак.

 

Після доповідей учасники розділились на три тематичних групи для обговорення і вироблення спільної резолюції, яка була зачитана на завершення конференції. О. Олесь Будзяк та о. Йосафат Мощич благословили всіх присутніх мощами священномученика Йосафата та покропили свяченою водою, щоб з Божою благодаттю всі миряни могли радісно та без страху йти у світ, свідчачи про Христа усьому створінню.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології