//

Стовбурові клітини для відбудови серця

Католицьке подружжя науковців з США проводить перші  клінічні дослідження використання стовбурових клітин для відбудови міокарда серця, травмованого приступом.

 

Доктор Едуардо Марбан, директор Медичного Центру Cedars-Sinai  в Лос-Анджелесі,  та його дружина Лінда розпочали клінічні тести, під час яких беруть маленький кусок серцевої тканині дорослого пацієнта і з нього вирощують стовбурові клітини в лабораторних умовах. Потім ці клітини поміщають назад до серця пацієнта, щоб полагодити і відбудувати міокард, який постраждав внаслідок приступу.

 

Як підкреслює католицьке агентство CNS, дослідження можуть започаткувати нову еру в лікуванні хвороб серця.  Якщо така регенерація серця буде можливою, то люди після серцевих нападів зможуть значно швидше  відновлювати здоров’я і працездатність, а в найтяжчих випадках перестануть бути необхідними трансплантації.

 

Доктор Марбан особливо підкреслює, що на жодному етапі досліджень не використовуються стовбурові клітини людських ембріонів. «Я виріс в глибоко католицькій культурі» - пояснює науковець, який в шестирічному віці прибув до США з батьками.  На його думку, найважливішим є випрацювати терапію, яка не викликає етичних контраверсій і яка була би гідна з принципами католицької віри. «Маємо не лише унікальний шанс чинити добро, але робимо це без топтання чиїх-небудь етичних засад» - підкреслює науковець.

 

Для Лінди Марбан, практикуючої католички, віра є дуже важливою для її наукового життя. «Коли бачиться ці мільйони, мільярди процесів, яких ми навіть не почали правдиво розуміти, мусить прийти думка, що це створила вища сила » - зауважує вона.

 

Інструкція Конгрегації Науки Віри „Dignitas personae”  2008 року підкреслює, що «експерименти на соматичних клітинах у вузько терапевтичних цілях є в принципі морально дозволені». Натомість морально недопустимою є генетична терапія клітин зародків, під час якої беруться стовбурові клітини живого людського ембріону, які провадять до його знищення.

 

Під час досліджень над стовбуровими клітинами людського серцевого м’язу доктор Марбан недавно відкрив, що надмірне вживання полівітамінних добавок дієти з антиоксидантами можу спричинити генетичні зміни, що загрожують раком.

 

За матеріалами: ЕКАІ