//

Статус Католицького університету Перу надалі залишається під питанням

Папський католицький університет Перу оголосив про те, що змінив свій статут відповідно до вимог Ватикану і таким чином має нагоду зберегти статус папського університету. Наразі реакція Ватикану невідома.


Після кількох років конфлікту, в рамках якого керівництво університету відмовлялось підкорятись вказівкам Ватикану, в лютому Апостольська Столиця оголосила про те, що дала ПКУП час до неділі Великодня, щоб переглянути свій статут.


Минулого тижня кардинал Хуан Луїс Сіпріані з Ліми висловив переконання, що з обох сторін існує «добра воля» для вирішення конфлікту «заради добра університету і Церкви».


Минулого року після проведення апостольської візитації в Перу кардинал Петер Ердо повідомив про те, що йому не вдалося переконати керівництво ПКУП прислухатись до інструкцій Церкви і таким чином відповісти вказівкам апостольської конституції «Ex Corde Ecclesiae» щодо папських університетів. В лютому, після серії безуспішних перемовин, Ватикан викликав ректора ПКУП до Риму і висловив йому останнє попередження зі встановленням крайнього терміну на Великдень.


У заяві, виданій 3 квітня, представники університету повідомляють, що зміни до статуту були представлені різним відділам університету, і зустріч для їх обговорення запланована на 13 квітня. 29 березня вони попросили Ватикан про відстрочку для остаточної відповіді, однак не вказується, чи отримали згоду. Якщо ж Ватикан настоюватиме на своєму, то 9 квітня університет буде позбавлено статусів «католицький» і «папський».


Втрата статусу папського університету мала б серйозні наслідки для ПКУП. Католицький спонсор, котрий передав землю для будівництва університету, у своєму заповіті зазначив, що земля призначена саме для папського університету. Тому зі втратою статусу «папський», університет був би змушений передати майно архиєпархії Ліми.


За матеріалами catholicculture.org / CNA