//

США пом’якшує ставлення до Куби

Американська Церква із задоволенням прийняла пом'якшення деяких рестрикцій Білого Дому відносно Куби. Згідно з ухвалою, виданою президентом Бараком Обамою 14 січня, найближчим часом легальними стануть так звані „цільові подорожі”. Американці також зможуть фінансово підтримувати мешканців Куби і деякі організації, що діють в цій країні.

 

Це добра звістка особливо для релігійних організацій. До „цільових подорожей” відносяться також різного виду акції місій, євангелізаційних і освітніх. „Ці нові необхідні положення є дуже несміливим, але важливим кроком в створенні кращих стосунків між жителями Куби і Америки” – сказав єпископ Ховард Хуббард з Нью-Йорка, голова комісії американського єпископату у справах міжнародної справедливості і миру.

 

Введені зміни дозволять передавати жителям Куби фінансову допомогу в розмірі 500 доларів щокварталу. Ще одна зміна стосується дозволу на авіавідправлення літаків на Кубу з міжнародних американських аеродромів.

 

Американська церква здавна закликала до поглиблення контактів між Кубою і Сполученими Штатами. Ординарій Майамі архиєпископ Томас Венскі, який минулого року був членом делегації американської Церкви під час візиту на Кубу зауважив, що президент видав ухвалу в день оголошення терміну беатифікації Івана Павла II. Єрарх нагадав знаменні слова, висловлені Папою римським під час подорожі на Кубу в 1998 р. Святіший Отець сказав тоді: „Куба повинна відкритися на світ, а світ повинен відкритися на Кубу”.

 

За матеріалами Radio Watykańskie