//

Спеціаліст по Близькому Сходу: Папа не вирішить того, що повинні зробити самі народи

На думку італійського місіонера і директора інформаційного агентства "Asia News" о. Бернардо Червелера, Церква в Сирії, яка потребує діалогу між воюючими сторонами, опинилася в ситуації "між молотом і ковадлом". Священик пояснив, що Церква не може підтримувати режим Асада, оскільки він не дбає про повагу до прав населення, навіть коли гарантував певну релігійну свободу для меншин і стримував насильство впродовж багатьох років. "З іншого боку, – на думку о. Червелера, – Церква боїться наближатися до повстанців, серед яких є групи фундаменталістів, пов'язані з "Братами мусульманами" і "Аль-Каїдою", що створює загрозу для релігійної свободи у країні.

 

Говорячи про стан християн на Близькому Сході за рік після "арабських революцій", священик відзначив деякі позитивні зміни: він наголосив, що зараз християни почуваються більш вільно, вони більше цікавляться громадськими проблемами, борються за повагу особистих прав, прав жінок і свободу слова. "Арабська весна була фундаментальною для виходу з політики простого виживання християнської спільноти до присутності та конкретного свідчення, звичайно, не без проблем і труднощів", – зауважив о. Червелера. Одночасно священик зазначив, що християни мають проблеми з новим урядом, наприклад в Єгипті та Лівії, серед якого є представники фундаменталістських партій.

 

Говорячи про вересневий візит Папи до Лівану, о. Червелера наголосив, що він посприяє миру в регіоні й навів приклад Апостольської подорожі Святішого Отця на Святу Землю 2009 року. Тоді Папа багато говорив про неприпустимість конфлікту між Іраном з одного боку та США і Ізраїлем з іншого, а також між ізраїльтянами і палестинцями. "Візит Бенедикта XVI зняв цю напругу, але, звичайно, Понтифік не може вирішити того, що повинні зробити самі народи", – зазначив священик.


За матеріалами:  radiovaticana.org