//

Сьогодні у митрополичих палатах на Святоюрській горі відбувся перший прес-сніданок

Сьогодні у Львові у митрополичих палатах на Святоюрській горі відбувся перший прес-сніданок для журналістів, акредитованих у Львіському регіоні.


Львівську Архиєпархію УГКЦ представляли Преосвященніший владика Венедикт Алексійчук, Протосинкел Львівської Архиєпархії УГКЦ, синкел у справах монашества та мирян о. Віталій Дудкевич (ЧСВВ), прес-секретар Львівської Архиєпархії о. Павло Дроздяк та керівник проекту «Католицький Оглядач» о. Орест-Дмитро Вільчинський.

 

Як зазначив у вступному слові о. Павло Дроздяк, Львівська Архиєпархія планує зробити прес-сніданки традиційними і цей прес-сніданок є першим з них. Темою цього прес-сніданку було заснування Центру допомоги для постраждалих від сект та псевдо-релігійних рухів при Львівській Архиєпархії. Центр засновано з благословення Архиєпископа і Митрополита Львівського Високопреосвященного владики Кир Ігоря Возняка та мирянської ініціативи Благодійного Фонду «Спільнота Золотого Віку».

 

Центр засновано з метою, щоб людям, які постраждали від діяльності різного типу псевдо-релігійних рухів та сект надати конкретну і діяльну допомогу у ресоціалізації. Зокрема у Центрі працюватимуть не лише духівники, але й психологи, педагоги та психіатри.

 

Діяльність Центру відбуватиметься у наступних формах праці: інформування зацікавлених осіб та установ про характер і способи діяльності сект та псевдо-релігійних груп, профілактична та психологічна допомога жертвам псевдо-релігійності, ресоціалізація осіб, постраждалих від діяльності сект та псевдо-релігійних груп, розпізнавання та вказування на суспільні та інші загрози, які у собі несуть окремо взяті псевдо-релігійні групи та секти.

 

Центр починає працювати з 12 липня 2012 року. Зокрема можна буде звернутися за телефонами: +380960412201 – по парних числах (крім суботи і неділі) від 08.00 до 09.00 та від 18.00 до 19.00;
+380960421106 – по непарних числах (крім суботи і неділі) від 08.00 до 09.00 та від 18.00 до 19.00.
Також з працівниками центру можна буде вступити в контакт через електронну пошту за адресою: jakir.s.z.v@gmail.com

 

Владика Венедикт подякував усім журналістам за їхню присутність на цьому заході. Як зазначив Преосвященний владика Венедикт, Церква не прагне когось насилу привести до Істини, але Церква покликана голосити цю Істину і твердо в ній стояти. «Бо секти підміняють і перекручують Істину Божого Об’явлення і обов’язком Церкви є вказувати на це, поважаючи свободу і достоїнство кожної особи», - зазначив Владика.

 

«Потреба у заснуванні Центру виникла уже давно, а особливо гостро повстала після публікацій, що  висвітлють діяльність догналівського угруповання, у газеті «Експрес». Дякую також усім присутнім, адже практично кожне видання, кожне радіо, кожна телекомпанія, яка працює у західному регіоні висвітлювали діяльність догналівців і небезпеки пов’язані з цією діяльністю. Саме журналісти змогли донести цю проблему туди, де не чується голос Церкви. Адже догналізм – це не проблема УГКЦ – це проблема усього українського суспільства. Це може стати проблемою кожного. І тому Церква уже протягом довшого часу звертається до суспільства. щоб проінформувати його про небезпеку, яку з собою несе догналівське угруповання», - зазначив о. Вільчинський, який довший час займається вивченням проблематики догналізму.

 

Про спосіб інфільтрації в УКГЦ догналівської секти та обмани з цим пов’язані журналістів детально поіформував о. Віталій Дудкевич (ЧСВВ). Як наголосив о. Дудкевич, саме завдяки маніпуляціям та обману догналівцям вдавалося якийсь час маскувати свої правдиві наміри, вводячи в оману своїх безпосередніх настоятелів. Але, щойно обман було викрито, Церква одразу ж звернулася до своїх вірних та українського суспільства з відповідними пересторогами.

 

У невимушеній атмосфері журналісти та церковні мужі обмінялися досвідом стосовно діяльності догналівців та роз’яснення їхньої деструктивності. Зокрема журналістів цікавили питання історії догналізму, його небезпечності для українського суспільства, а також методи та заходи, якими Церква зараджує цьому лиху.

 

Спілкування продовжилося за горнятком кави у дружній атмосфері взаєморозуміння.