//

Стартувала піша проща з Самбора до Зарваниці (оновлено)

5 серпня, у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що у м. Самборі, Божественною Літургією розпочалась піша проща родин мігрантів із Самброра у Зарваницю, яку очолив о. Василь Поточняк, виконавчий секретар Пасторально-місійного відділу УГКЦ. З ним співслужили о. Ігор Козанкевич, директор БФ «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії, о. Іван Ковба, СДЄ, о. Богдан Добрянський, декан Самбірський, та о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, котрий братиме участь у прощі.

 

Опісля, як повідомляє Пасторально-місійний відділ УГКЦ, Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, Голова відділу, у своєму напутньому слові до учасників звернув увагу, що «часто ми живемо так, що з поля зору зникає Господній світ». Наголосив на життєвих проблемах як наслідку загубленості у світі. За його словами, іти пішою прощею із Самбора у Зарваницю не тільки почесно, але і трудно, позаяк «трудно віднайти свою вузьку дорогу, яка приведе нас до Бога», – говорить єпископ.

 

Кожен духовний здобуток потребує жертви і «щоби глибинно торкнутися єства – це коштує», – зауважує Владика (Йосиф). «Комусь вистачає «сокрушена сльоза, а хтось ціле життя шукає за Богом, набиваючи гулі і рани і, може, лише на заході життя Господь дозволить торкнутися Його риз», – додає єпископ.

 

На завершення, побажав учасниками прощі напередодні святкування 20-ліття Незалежності України, щоб Господь прийняв кожен крок і відгук серця «як цілопальну жертву» і додав, що можна робити вчинки, які оцінить держава, «але найважливішим є спасти свою душу», – говорить Владика Йосиф.

 

Уділяючи благословення, побажав, щоб «Бог благословив цю подорожуючу Церкву, прочан, котрі в ім’я «євангелія власної душі» і її спасіння будуть освячувати і звеличувати її на цих дорогах».

 

За 20 років, після виходу УГКЦ із підпілля, в особі священиків, вона розійшлася по усюдах нашої землі і «хтось вибрав теплі Італії, Іспанії, Португалії, а хтось –  дорогу у Росію», – зауважив єпископ.

 

У контексті цих слів, зачитав лист подяки о. Іванові Ковбі, даний Блаженнішим Святославом (Шевчуком), за ревне служіння на теренах Російської Федерації, де той з 2003 року душпастирював у Росії (Сургут). (Київ, Патріарший собор УГКЦ, 31 липня 2011 р. Б.).

 

Опісля о. Василь наголосив на важливості пішої прощі як жертви, яку складає людина цілісно – і тілом і душею. Подякував Владиці Йосифові за благословення на цю прощу і наголосив, що «в його особі тут представлена уся Церква, з якою ми єднаємося у цьому молитовно-духовному поході», – зауважив священик. У своїй першій духовній науці на прощі побажав усім її учасникам визначити для себе «кредо» паломництва, згідно з яким, паломник має «не сумувати, а радіти, не нарікати, а дякувати, не користати, а служити», - говорить о. Василь.

 

Із Самбора вирушило близько 300 осіб. За інформацією на 5 серпня, участь у паломництві беруть представники з усієї України: Сходу -Донецьк, Центру - Київ, а також з-поза її меж: Чехія, Естонія, Італія, Казахстан, Іспанія, Польща, Росія, Португалія, Англія, Бельгія, Ізраїль, США, Білорусія.

 

Як зазначає учасник прощі, котрий прибув з Естонії, «що участь у конференціях, форумах, конгресах є дуже важливою, але взяти участь у спасінні своєї душі – це найважливіше», – говорить паломник, і додає, що саме піша проща, у якій молиться уся особа людини, показує дорогу до цього спасіння.

 

Як ми повідомляли, проща триватиме із 5 по 14 серпня і пройде трьома областями: Львівською, Івано-Франківською, Тернопільською. Загальна відстань складає близько 240 км. Щодня паломники долатимуть відстань близько 30 км.

 

 

Іванна Рижан для Департаменту інформації УГКЦ

 

Додаток:

Маршрут прощі:

5 серпня (п'ятниця): Самбір − Кульчиці – Корналовичі – Гординя, Дубляни – Залужани (27 км)

6 серпня (субота): Майничі – Волоща − Зади, Тершаків, Липиці, Колодруби – Мала Горожанка (29 км)

7 серпня (неділя): Сайків − Вербіж − Миколаїв – Верин − Крупсько − Розділ (26 км)

8 серпня (понеділок): Березина, Новий Розділ, Гранки − Кути, Горішнє – Бориничі − Чижичі, Девятники −  Прибілля – Оришківці – Кнісеро – Нові Стрілища (35 км)

9 серпня (вівторок): Старі Стрілища − Кореличі − Бачів − Болотня (31 км)

10 серпня (середа): Шайбівка − Нараїв − Вербів − Біще − Надрічне (25 км)

11 серпня (четвер): Бишки − Ценів − Олесине, Геленки − Козова (27 км)

12 серпня (п'ятниця): Вівся − Маловоди, Соснів − Надрічне (28 км)

13 серпня (субота): Золотники − Вишнівчик – Зарваниця (13 км).

Джерело: www.ugcc.org.ua