//

Сьогодні кардиналу Бертоне – 77 років

Сьогодні, 2 грудня, держсекретарю Ватикану, кардиналу Тарчізіо Бертоне, виповнюється 77 років. Він є одним із найближчих співпрацівників Папи Бенедикта XVI.


Кардинал Бертоне народився 2 грудня 1934 року в Італії. Був п’ятим з восьми дітей у сім’ї. До салезіянського чину вступив 3 грудня 1950 року, священичі свячення прийняв 1 липня 1960 року, єпископські – 1 серпня 1991 року. До гідності кардинала його підняв папа Іван Павло ІІ 21 жовтня 2003 року.


22 червня 2006 року Папа Бенедикт XVI призначив його Державним секретарем Ватикану, і 15 вересня кардинал приступив до виконання своїх обов’язків.


4 квітня 2007 року Папа також призначив кардинала Бертоне Камерленгом Святої Римської церкви, котрий під час вакансії папського престолу має слідкувати за додержанням світських та майнових прав Святого Престолу.


Кардинал є членом Конгрегації доктрини віри (був її секретарем, коли префектом був Йозеф Ратцінгер), Конгрегації клиру, Конгрегації Богослужінь і дисципліни Таїнств, Конгрегації Східних Церков, Конгрегації в справах єпископів та Конгрегації в справах євангелізації народів.


У грудні 2009 року, коли йому виповнилось 75, кардинал Бертоне подав Папі заяву про відставку, як цього вимагає канонічне право у всіх єпископів Католицької Церкви. Однак Бенедикт XVI відхилив її, запрошуючи свого близького співпрацівника до подальшої праці на його посадах.

Девіз кардинала Бертоне – «Віру захищати, згоду оберігати» (Fidem custodire, concordiam servare).