//

Скоєні злочини не виправдовують нелюдських умов, в яких живуть в'язні

Папа Бенедикт XVI висловив глибоку скорботу у зв'язку із загибеллю ув'язнених у пожежі, що спалахнула в середу у в'язниці Комаягуа в Гондурасі. У посланні з підписом кардинала держсекретаря Тарчизіо Бертоне Бенедикт XVI пише про свою молитву за численних жертв – понад 350 – і запевняє у духовній близькості з рідними загиблих, одночасно висловлюючи надію на «швидке і повне відновлення поранених». У момент глибокої скорботи Папа закликає на всіх «велелюбне заступництво Нашої Матері Богородиці з Суяпи», яку вшановують у Гондурасі.


Коментуючи подію в щотижневій рубриці Ватиканського телецентру «Octava dies», о. Федеріко Ломбарді сказав, що ця новина «кидає виклик самій нашій здатності до співчуття». Сотні в'язнів згоріли в пастці своїх камер. Третина ув'язнених в неймовірно переповненій в'язниці: на жаль, подібне відбувається нерідко в бідних країнах, але не тільки там і не вперше. Трагедія в Комаягуа нагадує про такі ж масової загибелі в Сан-Педро 2004 року, а також про схожі епізоди в Чилі, Аргентині та Домініканській Республіці, в Бразилії, в Саудівській Аравії та багатьох інших країнах. Коли у в'язниці спалахує пожежа, вона завжди приводить до масової загибелі.


О. Ломбарді додає: той факт, що люди вчинили у своєму житті помилку, злочин, зовсім не позбавляє їх людської гідності та не виправдовує того, що вони живуть в атмосфері насильства і в умовах, де практично зводиться нанівець усякий шанс на повернення до повноцінного соціального життя.


Прес-секретар Ватикану згадує про документ Синоду щодо Африки, який Святіший Отець оприлюднив у Беніні: в ньому також йдеться про страхітливі умови життя в'язнів в Африці. Але й відвідування Папою римських виправних установ – такі, як недавній візит у в'язницю «Ребіббія», – показують: не тільки в Африці та Латинській Америці умови життя в'язнів стали неприйнятними, що стає показником нецивілізованості різних країн. Невипадково Євангеліє чітко говорить нам: ставлення до ув'язнених буде одним з критеріїв Божого суду – «Був в'язнем, і ви відвідали Мене». Спотворені обличчя згорілих в Комаягуа для кожного з нас повинні бути ликом Христа.


За матеріалами: Радио Ватикана