//

Сирія може перетворитись на другий Ірак

Останнім часом політична ситуація в Сирії почала загострюватись і ставати дуже небезпечною. Все більше посилюється тиск з боку ісламістів. Почастішали напади та вбивства. Один з найбільш поважних єпископів Сирії, Антоніе Аудо з Алеппо, стверджує, що уряд не причетний до повстань, а заворушення створюють «фанатики», які прагнуть «дестабілізації та ісламізації» країни. «Фанатики говорять про свободу та демократію в Сирії, але це не є їхньою метою. Вони прагнуть розділити арабські країни, контролювати їх, заволодіти нафтою та продавати зброю», – попереджає єпископ. Він вважає, якщо президента усунуть від влади, то в Сирії, як в Іраку, відбудеться провал закону і порядку.

 

За останні місяці країну захопила хвиля протестів, які влада намагалась придушити за допомогою зброї. Наслідком цієї жорстокості стали тисячі вбитих людей. Генеральний Секретар Об’єднаних Націй, Бан Кі-мун, назвав ці дії «неприйнятними». Сирійський експерт, професор Університету Оклагоми, Джошуа Лендіс, сказав для Reuters, що країна «знаходиться на грані громадянської війни». Один з представників адміністрації Обами у Вашингтоні, дав анонімне інтерв’ю для New York Times, в якому сказав, що невідомо ким є озброєні групи, але точно, що вони «релігійного характеру».

 

Директор «Радіо Ватикан», отець Федеріко Ломбарді, повідомив, що ситуація в Сирії є «особливо небезпечною». Він процитував звернення папи Бенедикта XVI до нового посла Сирії у Ватикані, в якому папа закликав до «серйозних реформ в політичному, економічному та соціальному житті» , до збільшення «поваги до прав людей та громад, до співіснування та примирення». Отець Ломбарді засудив «інформаційну війну» проти Сирії. Він сказав, що такі медіа як ВВС та Al Jazeera навмисно спотворюють лице Сирії, стверджуючи, що уряд не поважає права людей.

 

«Сирія повинна протистояти – і вона протистане. Вісімдесят відсотків людей, разом з усіма християнами, підтримують уряд», – сказав єпископ Аудо для видання Aid to the Church in Need. «Ми хочемо миру і певності…ми не хочемо війни та жорстокості, і ми дуже сподіваємось, що найближчим часом ситуація покращиться».

 

За матеріалами: CNA