//

Символом відродження Японії після цунамі стала Біблія

Серед безлічі подарунків на Різдво в Японії за короткий термін були продані кілька тисяч Біблій, надрукованих невеликим місцевим видавництвом незадовго до жахливої катастрофи, яка сталася у Японії в березні минулого року. Книги були знайдені майже недоторканими стихією – через кілька днів після землетрусу і цунамі – серед руїн будівлі в Офунато, невеликому селищі в префектурі Івате. Склад був буквально стертий з лиця землі потужними хвилями цунамі, що затопили селище відразу ж після перших підземних поштовхів.


Біблії були надруковані за кілька днів до трагедії і залишені на зберігання у видавництві, в очікуванні продажі. Після стихійного лиха їх виявили волонтери-християни, які були зайняті очищенням руїн.


Спочатку директор видавництва мав намір позбутися Біблій, продавши їх за півціни. Тим часом з Асахіккави в Хоккайдо надійшла пропозиція – придбати три тисячі Біблій за повну ціну. Цей запит надіслала відома письменниця Масахіро Кудо, яка часто у своїх творах торкалася християнсьикх тем. Вона є також заступником директора Літературного музею імені Аяко Міури.


Після першої проданої партії директор видавництва заявив, що ці Біблії становлять особливу цінність. За його словами, вони «свідчать про любов Бога до нас, до тих, хто вижив». Поспішаючи відновити роботу свого видавництва, він почав продаж Біблій через Інтернет. Ідея виявилася досить вдалою: за короткий термін перед Різдвом всі Біблії були розкуплені.


Один із співрозмовників кореспондента ватиканської газети «Оссерваторе Романо» з Токіо розповідає: «Коли я отримав посилку, я побачив, що моя Біблія була ще трохи вологою після довгого перебування в приміщеннях, затоплених цунамі. Це мені допомогло краще усвідомити природне лихо і ще більше відчути солідарність з жертвами стихії ».


Успіх у продажі Біблій дозволив власникам видавництва відновити роботу і видати заробітну плату співробітникам. Біблії, врятовані після цунамі, стали для японців символом відродження країни. І ті, хто її придбав, – а це не тільки християни, – стверджують, що вони пишаються тим, що володіють такою цінністю.

 

За матеріалами radiovaticana.org