//

Шлях до себе: Великодні богослужіння на Першому Національному телеканалі

У передчутті Великодня думки людей стають багато в чому схожими між собою. Це світлі й радісні помисли про прийдешнє воскресіння й звільнення від негідного, про справжню довгоочікувану весну в кожному серці. У народі кажуть: «Не кожен день – Великдень». Вповні перейнятися атмосферою свята Воскресіння Христового вже котрий рік поспіль можна завдяки трансляціям Великодніх богослужінь на Першому Національному телеканалі.


Цьогоріч європейським великоднім таїнствам та урочистим службам з головних українських храмів усіх конфесій буде присвячено майже 13 годин телевізійного ефіру Першого Національного. Розпочнеться телевізійний великодній «марафон» (якщо його можна так назвати) з надзвичайно видовищного й трепетного дійства – Хресної ходи у Колізеї (Рим), що відбудеться під проводом Папи Римського Бенедикта ХVІ. Мільйони українців зі всього світу, затамувавши подих, зможуть долучитися до цього виняткового дійства у п’ятницю о 23.20. В найвеличнішому античному римському амфітеатрі зберуться сотні тисяч прочан з усього світу. Зберуться задля того, щоб пройти «слідами» Ісуса, пережити все те, що пережив він, торуючи шлях на Голгофу. Богослужіння Хресної дороги проходить в Колізеї з 1964 року і транслюється в прямому ефірі найбільшими телеканалами світу. Власне, цій традиції більш ніж 200 років, оскільки 1964 року традицію такої відправи відновив Папа Павло VI, а вперше вона відбулася в Колізеї 1750 року. Пізнього вечора цієї п’ятниці темряву склепінь римського Колізею розітне світло тисячі смолоскипів і запалених свічок, вогонь яких м’яко вливатиметься в наші душі. Приєднуйтеся до перегляду, бо не побачити цього просто неможливо! У це богослужіння входять 14 так званих «стацій» (від латинського "стаціо", тобто стояння), зупинок, під час яких можна зупинитися й поміркувати над муками Христа, збагнути суть покарання, яке він сам-один відбув за всі покоління, тодішні й прийдешні. Цікаво, що текст «Хресної дороги» кожного року різний: інколи його пише сам Папа, іноді послуговуються текстами Святих Отців Церкви, а часом, на прохання Папи, його пишуть видатні церковні діячі. Цього року автором роздумів до 14 стоянь Хресної дороги є сестра Марія Ріта Піччьоне, яка очолює Федерацію монахинь-августинок та є настоятелькою одного з августинських монастирів у Римі. Ілюстрації до книжечки з її роздумами належать руці іншої монахині-августинки, сестрі Елені Манґанеллі, яка служить в одному з монастирів поблизу Сієни.


Напередодні Великодня Папа Римський Бенедикт ХVІ привітає українців усього світу українською мовою, як він це робив і в попередні роки; текст Хресної дороги також перекладатиметься українською. Трансляцію, завдяки якій побачити урочисту ходу зможуть мільйони телеглядачів з усього світу, коментуватиме головний редактор Першого Національного телеканалу Христина Стебельська, якій вдається щоразу утримувати біля екранів телевізорів величезну аудиторію, адже готується редактор і колишня ведуча до таких прямих ефірів кожного разу немов уперше. В європейському телевізійному ефірі Перший Національний покаже урочистості в українських храмах: в суботу, 23 квітня, в світлу ніч Воскресіння Христового, о 21.45 почнеться спецрепортаж про прибуття в Україну Благодатного Вогню, а о 23.30 починаються прямі трансляції з усіх кафедральних соборів України. Пролунають привітання всіх предстоятелів українських церков: Української Православної Церкви (УПЦ КП) – з Володимирського собору, Української Православної Церкви (УПЦ) – з Києво-Печерської лаври, Української Греко-Католицької церкви – з храму Святого Василія Великого у Києві, Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) – з храму Димитрія Солунського. Великодні богослужіння Перший Національний транслюватиме майже цілодобово: всю ніч суботи, з 23 на 24 квітня, починаючи з 23.30 і аж до самого ранку, та з 9.15 (повтор кращих фрагментів служб) та урочиста Великодня меса із Риму під супроводом Святійшого Отця Бенедикта XVI з 11.15 до 13.45 у неділю. За словами головного редактора Першого, цими трансляціями канал дає людям змогу зрозуміти, що богослужіння – це значно більше, ніж проста релігійна церемонія; це шанс кожного знайти відповіді на дуже багато запитань у житті.


Зауважимо: Перший Національний канал транслює процесію проходження Хресної дороги загалом і Великодні богослужіння зокрема вже 17 років. Однак це лише на перший погляд Великодні богослужіння кожного року схожі між собою. Насправді ж це не так – адже служба твориться не лише тими, хто її править, а й тими, хто слухає. А до світлого свята Воскресіння ми щороку приходимо з чимось новим, з здобутками духовними, освітніми і просто мудрістю, якої ще за один рік набралася наша душа. Ці свята будуть особливими – цей рік, від Великодня до Великодня, є ювілейним для предстоятелів українських церков; про всі подробиці слухайте у прямій трансляції. До того ж, стало відомо, що наші паломники їдуть до Риму освячувати українські реліквії. Що саме це буде – поки що таємниця.


Головний редактор НТКУ Христина Стебельська, яка всі ці роки коментує великодні й різдвяні ефіри з храмів і святих місць Європи, щоразу співпереживає разом з телеглядачами усі важливі й показові моменти служби й відтворює їхній дух так, що відчуваєш себе присутнім і задіяним у дійстві, наголошує на водночас і легкості, й складності сприймання цих подій.  Цьогоріч Христина Стебельська прагне звернути увагу глядачів на символіку «Хресної дороги», адже загалом образ дороги – це шлях до самовдосконалення. Як висловилася головний редактор НТКУ, «на перший погляд важко підібрати нові, свіжі слова, щоб донести все, що відбувається, до наших глядачів. Однак Хресна дорога – це ніби той індикатор, що показує, як змінилися наші людські цінності за рік, що минув. Іншими словами, це своєрідне послання в поетичній формі, що підкреслює, якими цінностями ми маємо дорожити. Разом з тим не варто забувати про цілющу силу, яку мають слова Великодніх богослужінь. Богослужіння – це тестування сили волі людини: наскільки вона вміє зосереджуватися, відчувати, слухати й співпереживати… Слова літургії зцілюють, це не просто промовлені один раз речі – вони матеріалізуються. Богослужіння навчають спілкуватися з невидимим другом-помічником, який є у кожній родині – з вашим янголом-охоронцем. Вони дають змогу відчути власну гідність та багатогранність слова «любов».

 

Олена Андріяш,
Літературний редактор НТКУ