//

Щороку в світі більше 2,5 мільйонів немовлят народжуються мертвими

Щороку в світі число мертвонароджених вдвічі перевищує число померлих внаслідок Віл-інфекції. Англійський науковий вісник «Lancet» повідомляє, що близько 2,64 мільйонів немовлят гинуть після 28 тижня вагітності, і в більшості це відбувається в країнах з низьким і середнім доходом. Серед основних причин загибелі плоду називаються ускладнення під час пологів, інфекції матері під час вагітності, високий тиск і діабет, порушення росту плоду і природжені аномалії. На думку експертів, для боротьби з феноменом мертвонародження було б достатньо приділяти жінці більше уваги в ході вагітності.


У таких країнах, як Кенія, медичні установи переповнені. У провінції Ньянца лікарі і акушерки щодня стикаються з народженнями мертвих дітей, і при цьому медичні працівники не встигають прийняти всіх вагітних не дивлячись на те, що лише невелика частина майбутніх матерів звертаються до медиків. Санітарних структур в Ньянце не вистачає, і всі вони зосереджені приблизно в одному місці. Нерідко жінки втрачають дітей на довгій дорозі до лікарні, а інші вмирають тому, що матері вирішують народжувати вдома. Більше половини кенійських жінок народжують без спеціалізованої медичної допомоги. За даними, приведеним «Lancet», близько 1,2 мільйонів немовлят вмирають у момент передпологових переймів .

 

В Уганді лише 42 відсотки жінок отримують необхідну допомогу. Матері потребують післяродової і невідкладної акушерської допомоги; тут відчувається гостра нестача санітарної інформації, санітарні служби доступні далеко не всім, не вистачає ресурсів і компетентних медпрацівників. Серед заходів по боротьбі з мертвонародженням перераховуються забезпечення жінок фолієвою  кислотою, роздача в зонах ризику малярії спеціальних сіток, оброблених інсектицидами, і обстеження на сифіліс в період вагітності.

 

Джерело: Радіо Ватикан