//

Сенат Уругваю змінює визначення шлюбу

Незважаючи на застереження Церкви, що одностатевий «шлюб» може підірвати «фундаментальне добро людської особистості, яким є сім’я», сенат Уругваю вирішив прийняти закон про зміну визначення шлюбу. Вчора верхня палата парламенту більшістю (23 проти 8) проголосувала за це, і відтепер термін «шлюб» в уругвайському Цивільному кодексі означатиме – «постійний союз двох осіб однієї і тієї ж або протилежної статі». Також гомосексуальним парам дозволили усиновлювати дітей.

 

Церква Уругваю до останньої хвилини застерігала проти зміни юридичного визначення шлюбу. Архиєпископ Монтевідео Ніколас Котуньйо звернувся до депутатів-католиків, щоб дослухалися до совісті та діяли відповідно зі свідченням воскреслого Христа. Єпископ Пабло Галімберті, ординарій Сальто, 27 березня закликав сенаторів не руйнувати сім'ю, змінюючи  такі важливі поняття.

 

Щоб спірний закон набув чинності, його має затвердити нижня палата парламенту, але, на жаль, немає ніяких ознак того, що його не затвердять. Уругвайські політичні партії, і не тільки правлячі ліві, відзначаються сильним секуляризмом. Навіть Страсний тиждень там назвали «Тижнем туризму».

 

Якщо Нижня палата депутатів затвердить цей Закон, то Уругвай буде другою країною у Південній Америці, яка дозволить офіційні гей-«шлюби». Першою є сусідня Аргентина, де такий закон вже діє три роки. У 2010 році про катастрофічні наслідки такого сімейного права також попереджала тамтешня Церква, і особливо тодішній Архиєпископ Буенос-Айреса кардинал Хорхе Бергольйо – нинішній Папа Римський. Це було одне із основних питань, які посилили конфлікт кардинала Бергольйо з президентом Аргентини Крістіною Фернандес де Кіршнер.


За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va