//

Сенат Чехії відкинув закон про повернення церковного майна

Прийнятий 14 липня в Палаті депутатів Чехії закон про повернення церковного майна не пройшов голосування в сенаті. Закон передбачав повернення чи грошову компенсацію за майно, яке Чехословаччина відібрала в Церкви. Це стосувалось як Католицької Церкви, так і інших Церков і вірувань. Йдеться про повернення землі вартістю близько 75 млрд. крон і фінансову компенсацію на суму 59 млрд. крон. Найбільшу суму, близько 47 млрд. крон, отримала б Католицька Церква. Виплата відшкодувань була б розділена на 30 років. Водночас через 17 років було би припинено виплати зарплат для представників духовенства.


Закон, який є результатом багаторічних перемовин з Церквами, був відкинений голосами лівих представників. Проект закону наразі повертається до Палати депутатів, котрій цього разу для прийняття закону буде необхідно зібрати 101 голос із 200 членів парламенту.


Нагадаємо, що перед голосуванням  щодо повернення конфіскованого під час комуністичного режиму майна у Чехії соціал-демократи розгорнули кампанія проти цього закону. Провідні представники християнських та юдейської громад піддали різкій критиці плакатну кампанію лівоцентристів. У спільній заяві Архиєпископ Празький Домінік Дука і президент Федерації єврейських громад Джиро Данічек порівняли кампанію проти реституції церковного майна з нацистською пропагандою, а випущені соціал-демократами плакати - з антиклерикальними і антисемітськими виданнями Третього Рейху.


За матеріалами radiovaticana.org